Οι Δράσεις του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".

Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει για εφέτος το θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», με το σκεπτικό ότι τα Μουσεία «θα πρέπει παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού» -

 

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που είναι μέλος του Icom, προγραμμάτισε να υλοποιήσει κατά τον φετινό εορτασμό δύο δράσεις, δύο διαδράσεις μνήμης, όπως τιτλοφορούνται: η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ., στο προαύλιο του Δ.Μ.Κ..Ο. και περιλαμβάνει:

α. Ομιλία με θέμα: «Οδοντωτός Σιδηρόδρομος και Καλάβρυτα: 1896-2016, 120 χρόνια παράλληλης ιστορίας»: Κατοχή - Αντίσταση - Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα – Απελευθέρωση.

Ομιλητής: Χρίστος Φωτεινόπουλος -Πρόεδρος Δ.Μ.Κ..Ο.

β. Έκθεση Φωτογραφίας με φωτογραφικό υλικό από την 120η ιστορική διαδρομή του Οδοντωτού

γ. Προβολή του ηχοράματος του Αντώνη Φιλιππουπολίτη με τίτλο: Οδοντωτός-το τρενάκι του Βουραϊκού- Παραγωγή Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου.

 

Η εκδήλωση έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνουν οι Δήμοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, για τα 120 χρόνια από τη λειτουργία του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων.

 

(Για τη δεύτερη εκδήλωση με τον τίτλο Μουσείο και Εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2016, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10 π.μ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, θα υπάρξει η σχετική ενημέρωση). 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.