Οι δικές μας "κακές συνήθειες" επηρεάζουν την υγεία των παιδιών μας

Τα ποτά , τα τσιγάρα και κακή διατροφή στα 20 μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μωρών που θα γεννηθούν δεκαετίες αργότερα δείχνουν τα νέα ευρήματα  αυστραλών επιστημόνων.
Σύμφωνα με τις νέες έρευνες υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις πως οι κακές συνήθειες των εφήβων και των νεαρών  ενηλίκων αποτυπώνωνται στο DNA τους και μεταδίδονται στις επόμενες γενιές , ανοίγοντας το δρόμο για μια ζωή κακής υγείας.
«Η τεκνοποίηση αρχίζει δεκαετίες πριν από την σύλληψη», είναι το συμπέρασμα των αυστραλών επιστημόνων, οι οποίοι μελετούν εδώ και χρόνια αν και κατά πόσον επηρεάζει ο τρόπος ζωής των νέων, το σωματικό βάρος και άλλες παραμέτρους της υγείας των παιδιών που κάποτε θα αποκτήσουν.
«Μπορούμε πλέον να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι τα μωρά δεν αρχίζουν από το μηδέν, αλλά κουβαλούν την κληρονομιά από τα βιώματα των γονέων τους, τα οποία μπορεί να διαμορφώσουν την ανάπτυξη στο έμβρυο και μετά τη γέννηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Ρόμπερτσον, καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαϊδας.
«Αναλόγως με τις συνθήκες, μπορεί άθελά μας να μεταδίδουμε στα παιδιά μας ένα δυσβάσταχτο φορτίο - και μάλιστα πριν καν αρχίσει η ζωή τους».
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science», δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από γονείς οι οποίοι δεν πρόσεχαν καθόλου την υγεία τους στα νιάτα τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις του ανοσοποιητικού.
«Η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τα μηνύματα που θα μεταδοθούν στο έμβρυο», εξήγησε η δρ Ρόμπερτσον.
Και πρόσθεσε πως, μολονότι το πιο κρίσιμο διάστημα είναι το τελευταίο τρίμηνο πριν από την σύλληψη, καθοριστικό ρόλο παίζει και το τι έκαναν οι γονείς όταν ήσαν πολύ νέοι.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που συναντάμε στην καθημερινότητά μας, επιφέρουν μικροσκοπικές αλλαγές στο DNA, οι οποίες μεταδίδονται στις επόμενες γενιές μέσω του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτές οι επιγενετικές αλλαγές, όπως αποκαλούνται, είναι απαραίτητες για να προσαρμοστεί η νέα ζωή που θα γεννηθεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
 
Γεωργία Κουτσιουρή
ΠΗΓΗ: tanea.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.