Οι 10 πιό κοινές απάτες στο facebook και τι πρέπει να προσέχετε για τις υπόλοιπες..

Αν είχατε ή έχετε λογαριασμό στο Facebook για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε σίγουρα θα ξέρετε πολύ καλά ότι η ιστοσελίδα είναι φορτωμένη με απάτες και spam(ψεύτικα μηνύματα).Είναι γνωστό ότι οι απατεώνες αγαπούν τα πλήθη, πόσο μάλλον το Facebook που διαθέτει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο μέλη Μερικές από αυτές τις phishing απάτες είναι συστήματα που προσπαθούν να αποκτήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής, ενώ άλλες παρουσιάζονται σαν έρευνες ή ψεύτικες προσφορές.
Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και ορισμένες που προσπαθούν να εξαπλώσουν ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα, γι “αυτό και είναι σημαντικό να διατηρείτε το anti-virus λογισμικό σας πάντα ενημερωμένο.

Έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με τις δέκα πιο κοινές απάτες που κυκλοφορούν στο Facebook:

 

 • Profile Viewers και Profile Blockers (Ποιοί κοίταξαν το προφίλ σου και ποιοί σε μπλόκαραν) – Οι απάτες υπόσχονται να σας δείξουν ποιος κοιτάζει το προφίλ σας ή ποιός σας έχει μπλοκάρει από το δικό του προφίλ. Καμία από αυτές τις εφαρμογές δεν είναι αυτό που υπόσχεται. Το Facebook δεν παρέχει στους προγραμματιστές πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για τη δημιουργία τους.
 •   Δωρεάν iPads και iPhones – Μην ξεγελιέστε από τα μηνύματα που εμφανίζονται συχνά. Οι τύποι πίσω από αυτή την απάτη γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα δωρεάν προϊόν της Apple είναι περιζήτητο. Όλα αυτά είναι τεχνάσματα μάρκετινγκ. Οι αληθινές προσφορές τέτοιων προϊόντων είναι πολύ σπάνιες.
 •  Δωρεάν Credits (Πιστώσεις) του Facebook – Αυτή η απάτη έχει ως στόχο για τους παίκτες παιχνιδιών του Facebook. Τα Credits χρησιμοποιούνται για να αγοράσουν είδη σε Farmville, Cityville, κλπ. Βέβαια επειδή το αντίτιμο τους κοστίζει πραγματικά χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να λάβετε δωρεάν τόσα όσο υπόσχονται.
 •  Δωρεάν αντικείμενα, κάρτες δώρων & Εισιτήρια – Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το βλέπετε στο Facebook! Δεν πρόκειται να πάρετε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ή κάρτες δώρων του Starbucks κάρτες δώρων ή οτιδήποτε άλλο απλά συμπληρώνοντας μια έρευνα.
 •  Breaking News (Τελευταία Νέα) – Κάθε φορά που ένα εμφανίζετε μια μεγάλη είδηση οι απατεώνες λατρεύουν να ξεγελούν ανυποψίαστους χρήστες με την υποσχέση της «αποκλειστικής κάλυψης.» Βέβαια αρκετές φορές θα έχετε παρατηρήσει και «μεγάλες» ιστοσελίδες με υψηλή επισκεψιμότητα (ονόματα δεν λέμε, ούτε δείχνουμε) να δημοσιεύουν τον τίτλο μιας μεγάλης είδησης και όταν επισκέπτεστε την εν λόγω σελίδα για να διαβάσετε την συνέχεια, σας παραπέμπουν αλλού! (Πως νομίζεται ότι μαζεύουν κλικς για μια καλή θέση στο Alexa και στην Google ?)
 •  Phishing (Ψάρεμα) που προσπαθεί να υποκλέψει πληροφορίες της σύνδεσής σας – Εάν κάποιος hacker πάρει τα διαπιστευτήρια της σύνδεσής σας, τότε μπορεί να προκαλέσει ένα όλεθρο πραγματικά πριν ξαναπάρετε πίσω τον λογαριασμό σας. Τα phishing συνήθως χρησιμοποιούν μηνύματα που υποτίθεται ότι έρχονται από την ομάδα ασφαλείας του Facebook (Facebook Security). Αυτός είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να εξαπατούν τους χρήστες, αλλά όχι και ο μόνος. Αν κάποιος hacker θέλει πολύ να έχει πρόσβαση στον λογαριασμό σας μπορεί να το καταφέρει. Στην αρχή θα μάθει ότι πληροφορίες μπορεί για εσάς, τι τρώτε, τι μουσική σας αρέσει να ακούτε, τι ρούχα σας αρέσουν, ή ότι άλλο θεωρεί σημαντικό ή ακόμα και μη σημαντικό. Με αυτές τις πληροφορίες θα προσπαθήσει να σας δελεάσει, μέ μηνύματα, με δημοσιεύσεις στον τοίχο σας ή σε τοίχους φίλων, με την πρόσκληση σε ένα event, κλπ κλπ.
 •  Νέα χαρακτηριστικά του Facebook – Το Δεν μου αρέσει παραδείγματος χάρη, ή εφαρμογές που θα αλλάξουν το χρώμα της σελίδας σας στο Facebook ή να δείτε ποιος είστε ή ότι σας πέταξε από την λίστα φίλων του, είναι μερικά παραδείγματα από αυτές τις απάτες. Τα adware (διαφημιστικές εφαρμογές που επικολλούνται στον λογαριασμό σας) ή τα malware (κακόβουλα προγράμματα που δεν ανιχνεύονται από τα antivirus), πολύ συχνά κρύβονται πίσω από αυτά που εύχεστε να είχατε και ξαφνικά σας έρχονται ουρανοκατέβατα. Σας συνιστούμε να κάνετε εγκατάσταση εφαρμογών ή plugins (πρόσθετων) που προέρχονται από αξιόπιστους και γνωστούς προγραμματιστές ή ιστοσελίδες που εγκαθιστούν αυτά τα πρόσθετα όπως το Adobe Flash Player για να βλέπετε τα βίντεο στο youtube.
 • Shocking και Sexy Τίτλοι – Οτιδήποτε ξεκινάει με το «OMG» ή «Shocking» ή Σοκ ή Απίστευτο ή Δεν θα πιστεύετε αυτό που θα δείτε είναι καλύτερα να το αποφεύγετε. Προσπαθούν να παρασύρουν θύματα με αλλόκοτα, σεξουαλικά ή διεστραμμένα μηνύματα που θίγουν και πατούν στην ανθρωπιά σας με διάφορους τρόπους για κακοποιήσεις παιδιών ή σκυλιών. Αυτά συνήθως καταλήγουν σε απάτες και ένα βίντεο που δεν θα παίξει.
 •  Fake(Ψεύτικες) Ιστορίες για κάποιον Celebrity – Το Facebook δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να έχετε τα τελευταία νέα και κουτσομπολιά διασημοτήτων.  Απατεώνες χρησιμοποιούν τον θάνατο και άλλες εντυπωσιακές ιστορίες για να προσελκύσουν τα θύματα τους. Οι συγκεκριμένες ιστορίες (hoax) εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, επειδή οι χρήστες αρχίζουν να τις μοιράζονται (copy - paste) πριν επαληθεύσουν την ιστορία. Συνήθως ένα χαρακτηριστικό των hoax είναι το ότι σας προτρέπει να μοιραστείτε αυτή την ιστορία για να προστατέψετε τους φίλους σας. Προσέχετε ότι καταλήγει να λέει Διαδώστε το ή Αντιγράψτε και επικολλήστε το στο τοίχο σας
 • «Βοήθεια Κάπου κόλλησα και Χρειάζομαι χρήματα» – Εάν λάβετε ένα μήνυμα από ένα φίλο σας που σας δηλώνει απελπισμένος ότι τον έχουν εγκαταλείψει στο Λονδίνο ή κάποιο άλλο μέρος στο εξωτερικό, να μην βιαστείτε να πάτε στην τράπεζα ή στην Western Union να του στείλετε χρήματα. Είχαν πολύ πιθανόν ότι κάποιος hacker πήρε πρόσβαση στο λογαριασμό του Facebook του φίλου σας. Επίσης προσέχετε ότι σας στέλνουν με μορφή μηνυμάτων ότι  κερδίσατε σε κάποια λοταρία του εξωτερικού και ζητούν τα στοιχεία σας για επιβεβαίωση όπως Αστυνομική Ταυτότητα και Δίπλωμα οδήγησης. Δεν κερδίσατε ποτε τίποτε και τυχαία και ούτε σας άφησε κάποιος μακρινός συγγενής σας κάποια κληρονομιά !


Όλα τα παραπάνω δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος με όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, αναφέρει το facecrooks καθώς κάθε μέρα ανακαλύπτονται και καινούριες απάτες. Σίγουρα όμως είναι μια καλή αρχή για το τι πρέπει να προσέξετε.
Για όσους μιλούν Αγγλικά μπορείτε να μπείτε στον σύνδεσμο του facecrooks και να ενημερώνονται τακτικά.

ΠΗΓΗ:ΟΜΑΔΑ ZHTA

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.