''Οδοντωτός '' και λύματα των Καλαβρύτων στην συνέλευση κατοίκων της Δ.Κ Διακοπτού

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ κατοίκων, και φορέων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιανουαρίου στο κτήριο του π. Δημαρχείου Διακοπτού μετά από πρόσκληση του πρόεδρου της Δ.Κ. κ. Δ. Αρμπή και του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας (Δ.Κ.) Διακοπτού.

Ακολούθησε διάλογος ανάμεσα σε δημότες φορείς και το Τοπικό Συμβούλιο όπου καταγράφηκαν οι βασικές ανάγκες της περιοχής πάνω στους τέσσερις βασικούς άξονες το επιχειρησιακού πενταετούς προγράμματος των ΟΤΑ που αφορούν, 1)Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής, 2) Κοινωνική πολιτική, Υγεία , Παιδεία, Πολιτισμός και Αθλητισμός, 3) Τοπική Οικονομία και απασχόληση και 4) βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου.

Για το περιβάλλον, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας και δημότες, επισημάνθηκε ο κίνδυνος της διάβρωσης των ακτών από τις αμμοληψίες στα τοπικά ποτάμια και χείμαρρους, που έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Συνεχίζει και η παρούσα δημοτική αρχή την πολιτική της αδιαφορίας όπως και η προηγούμενη, χρονοτριβώντας και κωλυσιεργώντας την προστριβή στο Σ.τ.Ε. για τις αμμοληψίες.

Ο Βουραϊκός ποταμός συνεχίζει να μολύνεται από τα λύματα της πόλης των Καλαβρύτων και δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Αίτημα των κατοίκων καθώς του Ποδηλατικού Συλλόγου, παραμένει η απόδοση της παλαιάς σιδηροδρομικής Γραμμής στη Δ.Ε Διακοπτού για χρήση ποδηλατόδρομου και χώρους αναψυχής.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι η ανάδειξη και η προβολή του οδοντωτού. Η παλαιά ατμομηχανή του Οδοντωτού επισκευάζεται και θα είναι έτοιμη τέλος Ιανουαρίου για να λειτουργήσει στην πεδινή περιοχή του Διακοπτού. Είναι καιρός πλέον, να συνεργαστούν Δ.Κ. Διακοπτού και Καλάβρυτα με ίσους όρους για τον Οδοντωτό Διακοπτού-Καλαβρύτων.

Στον τουριστικό χάρτη του ΕΟΤ, στα αεροδρόμια και τα λιμάνια να προβάλλεται με αφίσα διαφημιστική ο Οδοντωτός καθώς και το διεθνές Ε4 μονοπάτι του Βουραϊκού Διακοπτό-Ζαχλωρού.

 

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού προτάθηκαν τα εξής:

Το Διακοπτό οφείλει να δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για το μεγάλο του ατού που είναι ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος. Δημιουργείται μια σημαντική έλευση επισκεπτών, που πρέπει να την εκμεταλλευτεί. Σε συνεργασία με το Δήμο επιτεύχθηκε η δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης σε κτήριο του ΟΣΕ που έχει μισθωμένο ο Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού. Σε αυτό το Κέντρο ο επισκέπτης θα έχει μια σφαιρική εικόνα για τον οδοντωτό και την ιστορία του Διακοπτού. Έχει προταθεί στη ΓΑΙΟΣΕ και τον ΟΣΕ η μετατροπή της αποθήκης σε Κέντρο Πληροφόρησης.

Υπάρχει πρόταση από το Φλεβάρη του 2014 του Συλλόγου Φίλων του Οδοντωτού που συνοδεύεται από αρχιτεκτονική μελέτη, για την όλη διαμόρφωση του χώρου καθώς και τη μεταφορά των μηχανών με κατηγορία συρμών , ατμομηχανών (1896) και ενδιάμεσης γενιάς (εως1966), όπου ο επισκέπτης θα μπορεί πληροφορηθεί πως μετακινιόταν ο κόσμος εκείνες τις εποχές καθώς και την τεχνολογία των τρένων του οδοντωτού.

Επίσης έχει προταθεί στον ΟΣΕ το τελευταίο διατηρητέο σπιτάκι να μετασχηματιστεί σε ένα μικρό Σταθμό της εποχής του ατμού με παραδοσιακό Ρολόι, Καμπάνα κλπ.

Ξεκίνησε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ατμομηχανή και την κατασκευή της ατμομηχανής. Η επισκευή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2015. Οφείλουμε να ζητήσουμε από τη Δημοτική Αρχή και το Τοπικό Συμβούλιο να βοηθήσει στην τεχνική υποστήριξη και συντήρηση, ώστε με αξιοπιστία και ασφάλεια να πραγματοποιείται κάθε δρομολόγιο της ατμομηχανής.

Η δημιουργία Μουσείου οδοντωτού είναι δύσκολο έργο και προϋποθέτει άλλες προδιαγραφές.

Οι Σύλλογοι, «Φίλοι του Οδοντωτού» και «Νέα Πνοή», προτείνουν την αξιοποίηση του μεγάλου ατού του Διακοπτού που λέγεται «Διονύσης Παπαγιαννόπουλος», σε ένα «μουσείο» μέσα σε βαγόνια, για να βλέπουν οι επισκέπτες την ζωή και του δράση του «Νιόνιου», βαγόνια που θα παραχωρήσει ο ΟΣΕ στην περιοχή ανάμεσα Πλατείας και Δημαρχείου, συνδυάζοντας Οδοντωτό και Παπαγιαννόπουλο.

Επίσης υπάρχει και η πρόταση να μετατραπεί το πατρικό σπίτι του Παπαγιαννόπουλου σε μουσείο Παπαγιανόπουλου αρκεί να βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα.

Απόσπασμα από άρθρο του ΒΑΣΙΛΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.