Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την προστασία από τον ιό ebola

Στο δελτίο τύπου της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας που εκδόθηκε σήμερα και αφορά την ετοιμότητα των ελληνικών αρχών για τον ιό ebola αναφέρονται τα ακόλουθα:

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο  Υγείας έκτακτη σύσκεψη των συναρμοδίων  Υπηρεσιών και φορέων (Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ,ΕΚΕΠΥ) για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου  ετοιμότητα των Ελληνικών Υγειονομικών και άλλων Αρχών, απέναντι σε ενδεχόμενη απειλή εμφάνισης  ύποπτου περιστατικού αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Ebola. Επιδημία του  ιού εμφανίστηκε πρόσφατα σε ορισμένες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, έχει κινητοποιήσει τους Διεθνείς Υγειονομικούς Οργανισμούς και τις Κρατικές Αρχές, ενώ  σε έκτακτη  τριήμερη σύσκεψη του ΠΟΥ  στη Γενεύη αναμένονται επικαιροποιημένες συστάσεις και αξιολογήσεις του κινδύνου εξάπλωσης.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας  σε ότι αφορά τον κίνδυνο  εισόδου του ιού, αλλά κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν  οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας  στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να επαναπροσδιορισθεί  λεπτομερώς  ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού:

1ον.  ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ  ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ , ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ Η ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Δ. ΑΦΡΙΚΗΣ,ΟΠΩΣ ΓΟΥΙΝΕΑ, ΛΙΒΕΡΙΑ, ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ και  ΝΙΓΗΡΙΑ Ν΄ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ.

Σε περίπτωση  που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή θα πρέπει  να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ :

Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε  τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς , αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ),και μολυσμένα αντικείμενα , προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.

Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα  που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, ή επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες, και μπορεί να μεταδοθεί  και από ιστούς νεκρών σωμάτων  , όπως και από άγρια ζώα.

2ον. Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα  σε αεροδρόμια,  αεροπορικές εταιρείες  που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση ,παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κλπ),θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα, (αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ,ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ,ΕΚΕΠΥ).

Σε ότι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει  καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ) , μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).

3ον. Επισημαίνουμε τέλος , ότι σε ότι αφορά τομεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα  το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη  σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό , Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και  το Υπουργείο Υγείας.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.