Οχι άλλα σκουπίδια από τα Καλάβρυτα στον ΧΥΤΑ του Φλόκα

Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των 200-250 τόνων σκουπιδιών που παράγουν τα Καλάβρυτα κάθε μήνα,αφού  αν και υπήρχε αρχικά η περίπτωση να μεταφέρονται στου ''Φλόκα'' ,στην συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις από τους κατοίκους.(σχετικό δημοσίευμα του KALAVRYTANET).

Μετά από αυτή την εξέλιξη ,υπήρξαν ενέργειες του Δήμου Καλαβρύτων και του Δήμου Αιγίου, για την κατασκευή από κοινού χώρου διαχείρησης απορριμάτων(σχετικό δημοσίευμα του KALAVRYTANET).Ο χρόνος όμως που θα απαιτηθεί μέχρι να σχεδιαστεί, προταθεί ,χρηματοδοτηθεί και κατασκευαστεί δεν βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους της περιοχής που τα δέχεται και η συντονιστική επιτροπή έστειλε σχετική επιστολή με την οποία απαιτεί εκτός των άλλων να σταματήσει αμέσως ο ΧΥΤΑ Φλόκα να δέχεται σκουπίδια από τα Καλάβρυτα

Η επιστολή  προς το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας των μέλων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για τον ΧΥΤΑ Φλόκα στην οποία επισημαίνουν τα παρακάτω:

"Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
 
Tο Δημοτικό συμβούλιο πριν σχεδόν δύο μήνες (με την υπ.αρ. απ. 56- 13/3/2015), αποφάσισε την μεταφορά της ποσότητας 2.000 τόνων απορριμμάτων από το Δήμο Πύργου στο ΧΥΤΑ Φλόκα, παρά την αντίθεση μεγάλου μέρους Δημοτικών συμβούλων, τοπικών συμβουλίων και τοπικών συλλόγων. Μεταξύ των άλλων η απόφαση αυτή, πέρα από την σύναψη προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ του φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ  και του Δήμου Πύργου, περιελάμβανε και την υποχρέωση της ανακοίνωσης από τον ΦΟΔΣΑ της ροής των απορριμμάτων που εισέρχονται στο ΧΥΤΑ Φλόκα καθώς και τη δρομολόγηση  ενεργειών ώστε ο ΧΥΤΑ Φλόκα, να σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το Δήμο Καλαβρύτων.
 
Έως τώρα δεν έχει υπάρξει ούτε μία επίσημη ανακοίνωση από τον ΦΟΔΣΑ για την ροή απορριμμάτων από το Δήμο Πύργου. Επίσης, δημοσιεύματα στο τύπο αναφέρουν ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πύργου "ο κ. Λιατσής (Δήμαρχος Πύργου), υπεραμύνθηκε της προσωρινής λύσης της μεταφοράς των σκουπιδιών. Αυτό συμβαίνει την στιγμή  που ο Δήμος Πύργου, έλαβε επιχορήγηση από το αρμόδιο υπουργείο ύψους 500.000 euro προκειμένου να καταρτίσει άμεσο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και ΟΧΙ για μεταφορά, αφού ήδη για το σκοπό αυτό έχει επίσης χρηματοδοτηθεί με 100.000 Euro.
 
Tα παραπάνω κατά την απόψή μας είναι πρόπλασμα για την κατάθεση νέου αιτήματος από μέρους του Δήμου Πύργου για μεταφορά πέρα των 2.000 τόνων στο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ, κάτι που για τους κατοίκους του Δήμου μας θα αποτελέσει νέες κινητοποιήσεις απέναντι στη λήψη μία τέτοιας απόφασης που θα υποβαθμίζει τις ζωές μας  αλλά θα θέτει και σε κίνδυνο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φλόκα. Παράλληλα η αυξημένη διέλευση απορριμματοφόρων του Δήμου Πατρέων  από την περιοχή της Ωλενίας σε σχέση με το παρελθόν, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής.
 
Αυτές τις ημέρες το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) σε διαβούλευση με κύριους άξονες την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, την αναβάθμιση του ρόλου των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας και την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής. Για τον λόγο αυτό καλούμε τη  Δημοτική αρχή, να ξεκινήσει διάλογο με φορείς συλλογικότητες και τους Δημότες της Δυτικής Αχαΐας, ώστε να προκύψει μακροπρόθεσμη βιώσιμη λύση  στη διαχείριση απορριμμάτων που θα έχει ως επίκεντρο την ΑΚΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ από τον Δήμο μας, διαφυλάσσοντας έτσι την βιωσιμότητα του ΧΥΤΑ στην περιοχή του Φλόκα.
 
Με τις σκέψεις αυτές  καλούμε τη Δημοτική αρχή:
 
- Nα προχωρήσει σε συνεχή ενημέρωση για την ροή των απορριμμάτων από το Δήμο Πύργου στο ΧΥΤΑ ΦΛΟΚΑ (ζυγολόγια, ώρες λειτουργίας του ΧΥΤΑ καθώς υπευθύνους στη λειτουργία της πύλης του ΧΥΤΑ), κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καθώς επίσης, σε καμία περίπτωση να μην απαντήσει θετικά σε οποιοδήποτε αίτημα μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φλόκα.
 
-Την άμεση  δρομολόγηση  ενεργειών ώστε ο ΧΥΤΑ Φλόκα να σταματήσει να δέχεται απορρίμματα από το Δήμο Καλαβρύτων όπως εσείς προσωπικά είχατε δεσμευτεί στις 13/3/2015.
 
-Την κατάρτιση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Δυτικής Αχαΐας με επίκεντρο την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ  και τη συμμετοχή φορέων συλλογικοτήτων και κατοίκων."
 
Η συντονιστική επιτροπή αγώνα:
 
Καλδίρη Διαμάντω, Πρόεδρος Άνω Σουδεναιΐκων
 
Καούρη Σοφία, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου "Η ΩΛΕΝΙΑ"
 
Κοντούλη Θεανώ, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Τοπίου "Η ΩΛΕΝΙΑ"
 
Κουνάβης Παναγιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτικής Αχαΐας
 
Κυριαζόπουλος Ευάγγελος, Πρόεδρος Κάτω Μαζαρακίου
 
Μπαρμπούνης Δημήτρης, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Παραλίας Κάτω Αλισσού
 
Ραγιάς Χρήστος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λουσικών
 
Στεργιόπουλος Άγγελος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δυτικής Αχαΐας

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
5 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.