Γιατί ο κόσμος γύρισε την πλάτη και φέτος στον εορτασμό της επετείου της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου

γράφει ο Β. Αποστολόπουλος

Με παρουσία κόσμου πολύ κατώτερη του αναμενόμενου για ένα τέτοιο γεγονός, εορτάστηκε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016, η επέτειος της Μάχης του Ιμπραήμ εναντίον του Μεγάλου Σπηλαίου, που έγινε την 24η Ιουνίου 1827.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το πλήθος που παρακολούθησε τα δρώμενα, δεν ξεπερνούσε τα 150 με 200 άτομα, αριθμός πάρα πολύ μικρός, αν υπολογίσει κανείς ότι ήταν Κυριακή, που έτσι και αλλιώς ο αριθμός των επισκεπτών στη μονή ήταν αυξημένος, καθώς επίσης και ότι την συγκεκριμένη ημέρα, υπήρξε και η χειροτονία σε πρεσβύτερο, του ιερομόναχου π. Σεραφείμ Σπανογιαννόπουλου στο μοναστήρι, γεγονός που προσέλκυσε ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κατοίκων από τα Καλάβρυτα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Προσπαθώντας να αναλύσει κανείς τις αιτίες της απουσίας του κόσμου, δε μπορεί να μην εστιάσει στους διοργανωτές και εννοούμε την Παγκαλαβρυτινή Ένωση Αθήνας, που για άλλη μια φορά, παρά τις ανακοινώσεις, απέτυχε να προσελκύσει τον ανάλογο κόσμο. Το γιατί ας το ψάξουν οι αρμόδιοι. Μέλος του Δ.Σ. της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης έλεγε χαρακτηριστικά, ότι το πούλμαν που μίσθωσε η Παγκαλαβρυτινή Ένωση από την Αθήνα, έφερε με το ζόρι γύρω στα 30 άτομα...

Στο σημείο αυτό πρέπει να εξαιρέσουμε από την κριτική, να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία και να δώσουμε πολλά συγχαρητήρια, στους πρωταγωνιστές της αναπαράστασης και στους Συλλόγους τους, που με την σκηνοθεσία και την εποπτεία του κειμένου από την κυρία Χαρίκλεια Ρόδη και την άψογη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σκηνοθετική εποπτεία του συμπατριώτη μας επαγγελματία ηθοποιού κ. Γιάννη Σταματίου ο οποίος είχε και το ρόλο του αφηγητή, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν τα δρώμενα με έναν ξεχωριστό τρόπο.

Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται να επισημανθεί, είναι η επιλογή της ημερομηνίας της εκδήλωσης. Το σημαντικό γεγονός της “Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου”, έγινε την 24η Ιουνίου 1827. Λογικό θα ήταν λοιπόν η επέτειος να γίνει την 24η Ιουνίου 2016 ημέρα Παρασκευή, η την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016. Γιατί έγινε 12 μέρες πριν; Αυτό πιστεύουμε μάλλον συνιστά υποτίμηση της επετείου από τον ίδιο τον διοργανωτή.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

Όμως ο Δήμαρχος οφείλει κατά την ταπεινή μας γνώμη, να είναι στο εξής πιο προσεκτικός στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τόσο σημαντικά γεγονότα, όπως αυτό της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου. Πρέπει εκδηλώσεις τέτοιου βεληνεκούς να τις αναλαμβάνει ο ίδιος, ώστε να αποκτήσουν τη λάμψη και την εμβέλεια που τους αξίζουν και να αποφεύγεται η απαξίωση και η υποβάθμιση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Μόνο τότε μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς στα Καλαβρυτινά δρώμενα. Άλλωστε ο Δήμος Καλαβρύτων είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος που μπορεί, κατά τη γνώμη μου πάντα, να συσπειρώσει τους Συλλόγους οι οποίοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν.

Εκτός από την κυρία Χαρίκλεια Ρόδη και τον κύριο Γιάννη Σταματίου που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι υπόλοιποι Πρωταγωνιστές της Αναπαράστασης που τους αξίζει ιδιαίτερη μνεία και για άλλη μια φορά πολλά συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσίασαν τα δρώμενα ήταν:

Προηγούμενος Μ. Σπηλαίου (Γεράσιμος Τορολός), Χρήστος Κοντογιάννης, «Σύλλογος Λυκουριωτών»

Οπλαρχηγός Α΄ (Καραχάλιος) Γιάννης Σβίγκος «Σύλλογος Λυκουριωτών»

Οπλαρχηγός Β' (Μέλλιος), Βασίλης Μουσιος«Σύλλογος Λυκουριωτών»

Οπλαρχηγός Γ’ (Παπαγιαννακόπουλος),Κωστας Σατολιάς «Σύλλογος Σκοταναίων»

Οπλαρχηγός Δ΄ (Φραγκάκης), Χρήστος Κοτσιάς «Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας »

Οπλαρχηγός Ε΄(Καπετάν Σαρδελιάνος),Σωτήρης Δουκλιάς «Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας»

Καλόγερος (π. Παγκράτιος Πολυζωγόπουλος)Νικος Λάππας, «Σύλλογος Σκοταναίων»

Ηγούμενος (Δαμασκηνος). Γιώργος Καραχάλιος «Σύλλογος Λυκουριωτών»

Νικόλαος Πετμεζάς :  Νίκος Αυγέρης«Σύλλογος Λυκουριωτών»

Φωτάκος : Γεώργιος Κριμπένης «Σύλλογος Λυκουριωτών»

Γραμματικός (π. Σεραφείμ) : Σωκράτης Μούσιος «Σύλλογος Λυκουριωτών»

Αγγελιοφόρος έφιππος  : Νίκος Θωμάς«Σύλλογος Φίλων Ίππων Ο ΧΕΛΜΟΣ»

Τούρκος Αγγελιοφόρος : Μιχάλης Καραντζάς«Σύλλογος Λυκουριωτών»

Συνοδός Αγγελιοφόρος : Γιωργος Θεοδωρόπουλος «Σύλλογος Φίλων Ίππων Ο ΧΕΛΜΟΣ»

Φρουρός : Φίλιππος Παντουλιάς, Σύλλογος Καστριωτών

 

Ομάδα παιδιών αφηγητή & χορευτικό (αγόρια και κορίτσια)

·         Πολιτιστικός Σύλλογος Σκεπαστού

·         Σύλλογος Κερτεζιτών «Ο ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ»

 

Πολεμιστές Φουστανελοφόροι:

·         Σύλλογος Κρινοφιτινών και

·         Σύλλογος Καρνεσιωτών

 

Τραγούδι και μουσική υποστήριξη: Πανελλήνιος σύλλογος φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού, του χορού και της παράδοσης ''Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ''


 

 

 

Β. Αποστολόπουλος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.