Ενώ ο Δήμος Καλαβρύτων εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα, έντονες αντιδράσεις από Καλαβρυτινούς συλλόγους για την αποκαθήλωση του Λαβάρου

Ύστερα από την ανάδειξη από το KNet, του θέματος της αποκαθήλωσης του ιστορικού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας ως συμβόλου του έθνους από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, της μεθοδευμένης παραποίησης της ιστορίας όπως αυτή εκφράστηκε από τους επίσημους χαιρετισμούς της Προέδρου της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία, αλλά και της έλλειψης αντίδρασης από την επίσημη δημοτική αρχή του Δήμου Καλαβρύτων και τις δηλώσεις Θανάση Παπαδόπουλου περί... Εθνικής Ομοψυχίας, είχαμε σωρεία αντιδράσεων. Μετά τις επιστολές συμπατριωτών προς την ιστοσελίδα μας, που διαμαρτύρονταν για όλα τα παραπάνω και κυρίως για την απροθυμία της Δημοτικής Αρχής του Θανάση Παπαδόπουλου να αντιδράσει, τη σκυτάλη πήραν Παγκαλαβρυτινή και Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας με επιστολές τους προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Συγκεκριμένα και οι δύο σύλλογοι διαμαρτύρονται τόσο για την υποτιμητική θέση που είχε το Λάβαρο στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, "ενώ είναι θεσμοθετημένο να ηγείται της παρελάσεως για την 25η Μαρτίου, φερόμενο υπό αγήματος με στολές της εποχής, που ετησίως γίνεται από τα Σχολεία της χώρας καθώς και σε άλλες παρελάσεις", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Παγκαλαβρυτινή στην επιστολή της, αλλά και για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ένα "κακέκτυπο", που συνιστά "απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου" όπως αναφέρει η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας στη δική της επιστολή. Ακολουθεί η επιστολή της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ:

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 1

10677 ΑΘΗΝΑ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2021

Προς:  Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας

            Προεδρία της Δημοκρατίας – Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

             Αξιότιμο κ. Διοικητή Προεδρικής Φρουράς

Αγαπητοί Κύριοι,

Σας απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας για τη μεγαλειώδη κεντρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είμαστε, ωστόσο, στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε τα αισθήματα θλίψης και απογοήτευσης των χιλιάδων Καλαβρυτινών που ζουν στην Αθήνα, αισθήματα που ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία με αυτά των απανταχού της πατρίδας μας και του κόσμου συμπατριωτών μας, για την απαξιωτική μεταχείριση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας, για πρώτη φορά φέτος, κατά την ανωτέρω κεντρική παρέλαση, που ήταν άλλωστε και η μοναδική που πραγματοποιήθηκε πανελληνίως, σε μια τόσο σημαντική στιγμή για την πατρίδα μας.

Είδαμε τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσεται μία σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, στα πλαίσια της οποίας, κατά τη γνώμη μας, εντάσσεται και η τοποθέτηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση. Τέτοιες υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία. Επειδή, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με προεδρικά διατάγματα, αλλά είναι βαθιά ριζωμένη στο εθνικό υποσυνείδητο, η σημασία της Αγίας Λαύρας και η συμβολή της στην έναρξη της Επανάστασης, αλλά και οι θυσίες των Καλαβρυτινών στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, ούτε διαγράφονται, ούτε υποβαθμίζονται με την περιστασιακή κακομεταχείριση του Λαβάρου της Επανάστασης και μάλιστα υπό τον ήχο του εμβατηρίου «Στην Αγία Λαύρα πρώτα…». Η εικόνα και ο συμβολισμός του Λαβάρου είναι βαθιά αποτυπωμένα στο μυαλό και την καρδιά των Ελλήνων και η αναγνωρισιμότητά του τεράστια. Ο σεβασμός που εμπνέει στο λαό μας είναι βαθύς και η μεταχείρισή του πρέπει να είναι ανάλογη.

Είναι, άλλωστε, παγκοίνως γνωστό ότι προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ήδη από την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του την 25η Μαρτίου 1932, καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, προς αναγνώριση του σπουδαίου ρόλου που διαδραμάτισε μαζί με τα Καλάβρυτα στην έναρξη του Αγώνα του Έθνους μας.

Ελπίζουμε όπως αναθεωρήσετε και επανασχεδιάσετε τις τιμές στα σύμβολα της Ανεξαρτησίας.

Σας γνωρίζουμε ότι στα γραφεία του συλλόγου μας στην Αθήνα ευρίσκεται ακριβές αντίγραφο του Λαβάρου της Επανάστασης, το οποίο με χαρά θα παραχωρήσουμε, αν ζητηθεί, για μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις.

Για την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας,

Ο Πρόεδρος

Ευθύμιος Η. Βαζαίος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ι. Χριστοδούλου

  https://www.kalavrytanet.com/proti-fora-200-chronia-to-lavaro-apokathil… https://www.kalavrytanet.com/perimenontas-tis-antidrasi-dimarchoy/

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.