Ο απολογισμός της πολυθεματικής επιστημονικής εκδήλωσης Καλαβρυτινών ιατρών

 Ιδιαίτερη αναφορά,ξεχωριστό ενδιαφέρον και ευρύτερη διάσταση είχε θεματική ενότητα γιά το ψυχικό τραύμα και τον πόλεμο, και ήταν αφιερωμένη στα θύματα του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και της ναζιστικής κατοχής σε όλη την επαρχία Καλαβρύτων.Ένα ακόμα θέμα που αναπτύχθηκε ήταν το θέμα των «Κακώσεων των άκρων και της σπονδυλικής στήλης στο σκι».

Ολόκληρο το δελτίο τύπου της επιστημονικής εταιρείας Καλαβρυτινών ιατρών :

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Ο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ’

 

Πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα με μεγάλη επιτυχία από 28 έως 30 Νοεμβρίου 2014 η επιστημονική εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών ‘Ο Μελάμπους’. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 130 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από την Αθήνα, Πάτρα και σημαντικός αριθμός ιατρών που δραστηριοποιούνται στα Καλάβρυτα και την ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων.

Η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από πολλά Νοσοκομεία, συνέβαλε στο υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προγράμματος.

Πρόεδρος της εκδήλωσης ήταν ο συμπατριώτης μας κ. Γεώργιος Ν Ζωγράφος, Διευθυντής Χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘Γ. Γεννηματάς’. Στο προεδρείο της τελετής ενάρξεως καθώς και στην διοργάνωση του συνεδρίου συμμετείχε και ο συμπατριώτης μας κ. Κων/νος Β Μάρκου, Καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Την οργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε το γραφείο οργανώσεως συνεδρίων ‘ Congress World’ υπό τον συμπατριώτη μας κ. Κων/νο Παπαπαναγιώτου. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Kalavrita Canyon απηύθυναν χαιρετισμό

Ο Πανοσιολογιότατος Πατήρ Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου

Γ. Αντσακλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ,

Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Δ. Βαρβιτσιώτης, Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Π. Ζηρογιάννης, τέως Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας

Καλαβρυτινών Ιατρών

Δ. Κατσικόπουλος, Δικηγόρος, τέως Νομάρχης Αχαΐας

Δ. Κοντογιάννης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο

«Αλεξάνδρα», Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Καλαβρύτων

K. Κούκιος, Διευθυντής, Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο Καλαβρύτων

Ν. Μαντάς, Πρόεδρος Ενώσεως Καλαβρυτινών Πάτρας

Θ. Νασιώτης, Διευθυντής, Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο

Καλαβρύτων, Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας

Ν. Ραζής, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Καλαβρύτων

Σ. Τσενές, Πρόεδρος Ενώσεως Καλαβρυτινών Αθήνας

Παρευρέθησαν οι κκ. Γεώργιος Μητρόπουλος, Πρόεδρος της Αδελφότητος Καλαβρυτινών Φιλιωτών ‘ Ο Αγιος Βλάσιος’, Αθανάσιος Παπαδόπουλος πρώην δήμαρχος και βουλευτής και η αγαπητή συμπατριώτισσα κυρία Γιώτα Κωσταντοπούλου.

Την Κήρυξη των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο κ. Γ. Λαζουράς, Δήμαρχος Καλαβρύτων

Την εναρκτήρια διάλεξη με θέμαEνδοκρινολογία και Stress’ πραγματοποίησε ο κ. Χρούσος Γεώργιος. Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου. ¨Αγία Σοφία’

 Σε στρογγύλη τράπεζα με θέμα ‘Καρκίνος και μελάνωμα του δέρματος: Διάγνωση και θεραπεία’ εισηγητές ήταν οι καλαβρυτινής καταγωγής ιατροί Αντώνιος Διαμαντοπουλος, Ουρανία Σταυροπουλου-Χαλμουκη,  Δωροθέα Πολυδωρου, Γρηγόριος Χάμψας.

Στρογγύλη τράπεζα με θέμα ‘Υποκλινικές ενδοκρινοπάθειες’ συγκροτήθηκε από τον Κωσταντίνο Μάρκου και διακεκριμένους ενδοκρινολόγους συνεργάτες του από Νοσοκομεία των Αθηνών και της Πάτρας.

Στρογγύλη τράπεζα με θέμα ‘Υποκλινικές παθήσεις επινεφριδίων στην εποχή της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής’ συγκροτήθηκε από τον Γεώργιο Ζωγράφο και ιατρούς από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ‘Γ. Γεννηματάς’ και το νοσοκομείο ‘ Ευαγγελισμός’

Εις την στρογγύλη τράπεζα για την πρόληψη του καρκίνου του πεπτικού ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Πολυδώρου, αν. καθηγητής χειρουργικής, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών «Μελάμπους»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευρύτερη διάσταση είχε θεματική ενότητα γιά το ψυχικό τραύμα και τον πόλεμο, και ήταν αφιερωμένη στα θύματα του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων στις 13 Δεκεμβρίου 1943 και της ναζιστικής κατοχής σε όλη την επαρχία Καλαβρύτων. Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι κκ. Γεώργιος Αμπατζής, Παναγιώτης Ζηρογιάννης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Πολυχρονίδης κ.α.

Το Σάββατο το βράδυ έγινε προβολή αποσπασμάτων από ντοκυμαντέρ με θέμα ‘Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943’ και σχολιασμός από τον συμπατριώτη μας Πάνο Τσαπάρα, εκδότη της Φωνής των Καλαβρύτων.

Οι καλαβρυτινής καταγωγής ορθοπαιδικοί ιατροί Νίκος Πέττας και Γεώργιος. Σκάρπας και συνεργάτες τους ανέπτυξαν διεξοδικά και για πρώτη φορά στα Καλάβρυτα, το θέμα των «Κακώσεων των άκρων και της σπονδυλικής στήλης στο σκι».

Καθ’ όλη την διάρκεια του συνεδρίου η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από ακροατές, ενώ στην τελετή ενάρξεως υπήρχε και σημαντικός αριθμός ορθίων.

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης παρουσίασε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Γεώργιος Ν Ζωγράφος ο οποίος τόνισε ότι πολλές θεματικές ενότητες της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε συνέδριο στα Καλάβρυτα, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε νέους Καλαβρυτινούς ιατρούς να αναπτύξουν θέματα της ειδικότητάς τους. Οι εκδηλώσεις αυτές πρέπει να γίνουν ευκαιρία ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων αλλά και τόπος συνάντησης των ιατρών και των επιστημόνων Καλαβρυτινής καταγωγής. Επιπλέον η Επιστημονική Εταιρεία Καλαβρυτινών Ιατρών θα αναλάβει πρωτοβουλίες και στην ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων.

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – προσκύνημα 90 συνέδρων στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου όπου ο καθηγούμενος της Μονής ξενάγησε τους συνέδρους και παρουσίασε την ιστορική συμβολή του Μεγάλου Σπηλαίου στους αγώνες του Ελληνικού Εθνους για την ελευθερία.

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 17 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.