Νίκος Νικολόπουλος: Ερώτηση για το μέγα σκάνδαλο δανείων της ΑΤΕ

Βασανιστικά ερωτήματα θέτει ο Βουλευτής Αχαΐας και Γραμματέας της ΚΟ των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, μέσω κοινοβουλευτικής του παρέμβασης στους αρμόδιους Υπουργούς , για το μεγαλύτερο τραπεζικό σκάνδαλο που διεπράχθη, την τελευταία δεκαετία, από την «Ιερά Σύνοδο» της πολιτικής, κοινωνικής και μιντιακής διαπλοκής στην χώρα.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ζητά να κατατεθούν τα ονόματα όλων των κρατικοδίαιτων κλεπτοκρατών της ολιγαρχίας, που το όνομα τους «φιγουράρει» στην λίστα των 1300 «αγύριστων» δανείων , καθώς και την λίστα με τα «θαλασσοδάνεια» των καναλαρχών. Τέλος ζητά να προχωρήσει άμεσα η συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των δραστών. Των πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

 

Ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας

(Π. Νικολούδη - Διαφάνεια) και Ανάπτυξης

Κοινοποίηση: Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικούς Εισαγγελείς , Τραπεζικό Διαμεσολαβητή , Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

ΘΕΜΑ : “ TA  5 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΥΡΩ ΕΦΑΓΑΝ  1300 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΜΕ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ – ΑΝΕΓΓΥΑ ΚΑΙ ΑΓΥΡΙΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΤΕ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 2000”

 

Η υπόθεση με τα δάνεια που χορηγούσε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της δεκαετίας του 2000, κάτι το οποίο είχε καταγγείλει ο σημερινός πρωθυπουργός ήδη από την περίοδο που ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς επίσης ο υπογράφων Βουλευτής και πολλοί ακόμα Βουλευτές όλων των πτερύγων .

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες βαριά φορολογούμενοι και σκληρά δοκιμαζόμενοι πολίτες, πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ τα στοιχεία «φωτιά», που περιλαμβάνει το πόρισμα που διαβιβάστηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες στην Εισαγγελία της Αθήνας και αφορά στις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Πολλές φορές το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδας, είχε ζητήσει να διερευνηθούν τα αμαρτωλά δάνεια της ΑΤΕ,  που κατευθύνθηκαν με κοινοβουλευτικές και δικαστικές παρεμβάσεις του σε κόμματα, σε κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις διαπλεκόμενων επιχειρηματιών  και σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Ζητούσε και απαιτούσε  να κατατεθούν τα σχετικά ευρήματα- πορίσματα, όμως «επί ματαίω»…

Αόρατο χέρι έκρυβε τα τεκμήρια του εγκλήματος! Δυστυχώς και πάλι ωστόσο δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα και στο πόρισμα που είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας και την οποία παραθέτουμε αυτούσια:

 

«Από την Αρχή του άρθρ. 7 του ν.3691/2008 διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία της Αθήνας «Πόρισμα» σχετικά με τις παράνομες χορηγήσεις δανείων από την Αγροτική Τράπεζα σε διάφορα πρόσωπα και φορείς κατά το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2012.

Με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν. Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Χωρίς καμία αμφιβολία η περίπτωση της ΑΤΕ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αφού η εν τέλει ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Το παραπάνω Πόρισμα αφορά δείγμα μόνο του συνολικού αριθμού των παρανόμως χορηγηθέντων και ουδέποτε επιστραφέντων δανείων.

Εμείς ανοίξαμε το δρόμο και τώρα είναι η σειρά της τακτικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στο δρόμο αυτό και να διεκπεραιώσει το πραγματικά δύσκολο έργο της απόδοσης ευθυνών για κάθε ένα από τα 1300 αγύριστα δάνεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τις δυσκολίες χειρισμού αυτής της τεράστιας σε όγκο υπόθεσης, η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το καθήκον της με επιτυχία.

Ήδη όμως αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ΄ επανάληψη κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Η ποινική έρευνα, που θα ακολουθήσει, θ’ αποκαλύψει ολόκληρο το παγόβουνο και τότε θα γίνει σε όλους σαφές ότι το «σκάνδαλο της ΑΤΕ» δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο αλλά πρωτίστως και κυρίως ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα που αναφέρθηκε παραπάνω.

 

Η ΑΤΕ δεν είναι απλά μια Τράπεζα που χρεοκόπησε. Η ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων.

Η ΑΤΕ ήταν το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι κυριότεροι εκφραστές του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού. Ήταν το σημείο στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.

Ήταν τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις, το μαγικό φίλτρο που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε κάποιοι θεσμοί (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί) να καταντήσουν εσμοί.

Η πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται.
Τέλος, για όλους εκείνους που δείχνουν να αδημονούν και να απαιτούν από εμάς άμεσες πράξεις κάθαρσης και τιμωρίας, θέλουμε να τονίσουμε ότι όλα όσα πρέπει να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους και με το σωστό τρόπο. Η Δικαιοσύνη δε ξεχνά αλλά και δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και παρορμητικά».

 

3. Επειδή με το πόρισμα αυτό και τη σχετική Έκθεση Ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν.

Επειδή η ζημία του Δημοσίου από την εγκληματική αυτή δραστηριότητα φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επειδή το "σκάνδαλο της ΑΤΕ" δεν είναι απλά και μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ένα διαρκές, διαχρονικό και καλοσχεδιασμένο πολιτικό σκάνδαλο, που βαρύνει όλους σχεδόν εκείνους που είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

 

Επειδή  η  ΑΤΕ χρησιμοποιήθηκε επί σειρά ετών ως η δεξαμενή από την οποία οι κατά περίπτωση κρατούντες άντλησαν τα μέσα για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών επιδιώξεων.

 Επειδή αποκαλύπτονται όλα εκείνα για τα οποία κατ΄ επανάληψη οι έλληνες Χριστιανοδημοκράτες κάναμε λόγο και τώρα πλέον έχουν συγκεκριμένο σχήμα και μορφή και κυρίως έχουν συγκεκριμένα ονόματα, έστω κι αν έχει αποκαλυφθεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 Επειδή η ΑΤΕ  ήταν το όχημα στο οποίο η επιχειρηματικότητα συναντήθηκε με την εγκληματικότητα.

Επειδή  η  πλήρης δικαστική διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει, αποτελεί δίκαιο αίτημα της Ελληνικής Κοινωνίας, το οποίο τώρα ικανοποιείται.

 

            Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

 1ον  Με ποιες ενέργειες και εντολές  θα εξασφαλισθούν – κατά το δυνατόν – οι επιστροφές των δανείων; 

2ον  Θα ζητηθούν έστω και τώρα οι προσωπικές εγγυήσεις όλων των εμπλεκομένων στα ανωτέρω ανέγγυα δάνεια;   

  3ον  Θα κινηθούν διαδικασίες εγγραφής υποθήκης στα ακίνητα που τυχόν έχουν οι εμπλεκόμενοι και τα παρένθετα πρόσωπα που έχουν αυτοί χρησιμοποιήσει;

Να κατατεθεί κάθε δικαστική προσφυγή.

    4ον  Ποιοι Διευθύνοντες  Σύμβουλοι, Πρόεδροι Δ.Σ και μεγαλομέτοχοι των δανειοληπτριών εταιρειών δεν έχουν δώσει προσωπικές εγγυήσεις ή δεν έχουν υποθηκευθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία;

Να κατατεθεί πίνακας με τα ονοματεπώνυμα αυτών.

   5ον  Οι πρόεδροι των κομμάτων έχουν εγγυηθεί με την προσωπική τους υπογραφή και την δική τους περιουσία τα ανεξόφλητα δάνεια;   

6ον  Σε ποια από τα 1300 ¨ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ¨ έχει δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέσω της Δ25 ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ-ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ-ΔΑΝΕΙΩΝ-ΑΞΙΩΝ (ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ)

Να κατατεθεί πλήρης ο κατάλογος των δανείων που το δημόσιο έχει δώσει εγγύηση και να γραφεί το όνομα των Υπουργών που έχουν υπογράψει αυτές τις εγγυήσεις.

7ον  Ποιες είναι οι εταιρείες και τα πρόσωπα που εμπλέκονται και ενέχονται στα 1300 αγύριστα δάνεια;

Να κατατεθεί κατάλογος με πλήρη στοιχεία ονοματεπώνυμο, ιδιότητα , ποσόν οφειλής; 

 8ον   Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που έτυχαν αυτής της σκανδαλώδους ‘’ ευγενούς πρόνοιας της κρατικοδίαιτης ΑΤΕ;

Να κατατεθεί ονομαστικός κατάλογος στον οποίο να αποτυπώνεται για κάθε δανειακή σύμβαση και η αντίστοιχη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 9ον    Ποια ΜΜΕ ¨έκλεψαν¨ με τη μορφή του θαλασσοδανείου τα χρήματα του Δημοσίου; 

 Να κατατεθεί κατάλογος των ΜΜΕ,  που συμπεριλαμβάνει μία προς μία τις εκδοτικές και ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις στα 1300 αγύριστα δάνεια.

10ον  Γιατί δεν έχετε δώσει εντολή να ελεγχθούν όλων των συστημικών με κρατικό χρήμα ανακεφαλαιοποιημένων Τραπεζών τα δάνεια που πρόσφεραν με σκανδαλώδεις και χαριστικούς όρους στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ; Θα ζητήσετε των έλεγχο όλων αυτών;

11ον  Έχει διαταχθεί έλεγχος από το ΣΔΟΕ για την γνησιότητα των ισολογισμός που προσκόμισαν στην ΑΤΕ οι δανειολήπτριες εταιρείες ;  

12ον Θα ζητηθούν ευθύνες από τους ορκωτούς ελεγκτές και τους ελεγκτές των δανειοληπτριών  εταιρειών που πιστοποίησαν αλλοιωμένα οικονομικά στοιχεία επί σκοπώ την χορήγηση των θαλασσοδανείων ;

13ον Εκ των επίδικων δανειοληπτριών   εταιριών ποιες χρησιμοποίησαν την ΑΤΕ ως όχημα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία  και το δημόσιο δια της εκχώρησης των χορηγούμενων ποσών προς αυτό το σκοπό , με εικαζόμενη στόχευση την «αντικατάσταση» ποινικών ευθυνών  με αστικές ευθύνες ;

14ον  Εκ των επίδικων δανειοληπτριών   εταιριών ποιες υπήχθησαν στο νόμο (Ν.4038/2010) που διακανόνιζε ληξιπρόθεσμες σκανδαλωδώς  οφειλές προς ΙΚΑ ; Και αν θα υπάρξει συνδυαστική έρευνα για αυτές που θα εξετάζει πιθανό σκάνδαλο συγκοινωνούντων δοχείων,  ήτοι ΑΤΕ & ΙΚΑ;

15ον Στις περιπτώσεις εκείνες που χορηγήθηκαν κεφάλαια κίνησης στις επίδικες δανειολήπτριες εταιρείες  που έχουν ως προαπαιτούμενο  αγορές εξοπλισμού κλπ θα διαταχτεί έλεγχος από το ΣΔΟΕ για τη γνησιότητα των τιμολογίων που πιστοποιούν τις αγορές ;  

16ον Για τις  πτωχές επίδικες δανειολήπτριες   εταιρίες θα διαταχθεί έλεγχος – αναψηλάφηση της αρτιότητας των φακέλων που συνόδευαν τις πτωχευτικές αιτήσεις των ;  

  • Ο Ερωτών Βουλευτής 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.