Νίκος Νικολόπουλος: Δήλωση για το δημοψήφισμα και τις εξελίξεις

ΟΧΙ: Γιατί ο ελληνικός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα για βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστική ελπίδα εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Είμαι ευρωπαϊστής, αλλά τη Δευτέρα απέναντι στον Σόϊμπλε, τον Ντάϊσελμπλουμ και το Γιούνκερ δεν θα πρέπει να είναι μόνος του ο Τσίπρας, αλλά όλος ο ελληνικός λαός»

 

Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος με την παρουσία του προέδρου του, βουλευτή, κ. Νίκου Νικολόπουλου, ο οποίος κατά την εισήγησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες οδεύουν προς μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ο λαός ελεύθερος, πρέπει να επιλέξει αυτό που πιστεύει, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και με υπέρτατη αξία την αδιαπραγμάτευτη ενότητά μας».

Επί της ουσίας του ερωτήματος που τίθεται στον ελληνικό λαό, ο κ. Νικολόπουλος εισηγήθηκε προς τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας την υπερψήφιση του «ΟΧΙ», τονίζοντας τα εξής:

«Αισθάνομαι πως κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι μεγαλύτερος ευρωπαϊστής από εμένα, από εμάς, που ξεκάθαρα προερχόμαστε από τον χώρο του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και που σε άλλες δύσκολες εποχές, δώσαμε αγώνες για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας και το μεγάλο όραμα του Εθνάρχη, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Θυμίζω όμως ότι ο Εθνάρχης, όταν χρειάστηκε να υπερασπιστεί το δίκαιο της πατρίδας, χωρίς να λιποψυχήσει, οδήγησε την Ελλάδα εκτός του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, επειδή η συμμαχία δεν αντιτάχθηκε στην τουρκική προέλαση στην Κύπρο.

Σήμερα, εμείς, πολύ μικρότεροι του πολιτικού αναστήματος του Εθνάρχη, αλλά και υπό σαφώς διαφορετικές συνθήκες, όχι μόνο δεν θέλουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την Ευρώπη, αλλά να είστε βέβαιοι πως θα στην πρώτη γραμμή του αγώνα εάν ποτέ τεθούν τέτοια ζητήματα.

Ωστόσο, το δημοψήφισμα της Κυριακής, επουδενί θέτει τέτοιου είδους ζητήματα. Ζητάει απλά και μόνο τη συναίνεση ή την αντίθεση του λαού στη μνημονιακή πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές και την οποία η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα δεν θα είχε λαϊκή νομιμοποίηση για να την υπογράψει.

Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση κατέδειξε πως οι δανειστές έμειναν αμετακίνητοι στις σκληρές θέσεις τους και επί της ουσίας θέλησαν να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση σε ταπείνωση για να στείλουν στον ελληνικό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, ένα μήνυμα: Ότι το ευρω-ιερατείο είναι ανίκητο. Και οι πολιτικο-οικονομικές επιλογές του αποτελούν μονόδρομο. Γι’ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως έφτασε στα όρια της εντολής που έλαβε από τον λαό, αποδεχόμενη πολλά σκληρά μέτρα, συνάντησε πάντοτε ένα τείχος απέναντί της που έδειχνε πως δεν θα της επέτρεπε την ελάχιστη έντιμη συμφωνία. Δεν υπήρχε άλλη λύση λοιπόν από την προσφυγή στον λαό, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω δημοψηφίσματος. Οι εκλογές θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο χρόνο και πιθανότατα, θα πυροδοτούσαν μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερο χρόνο δεινών για τους Έλληνες, αφού οι δανειστές ήταν μάλλον βέβαιο πως θα έκλειναν κι άλλο τις στρόφιγγες της ρευστότητας και θα ζούσαμε αυτό που σήμερα ζούμε, με το τραπεζικό σύστημα κλειστό και τον λαό στις ουρές των ΑΤΜ. Η κυβέρνηση επέλεξε την πιο σύντομη και ευθεία οδό του δημοψηφίσματος. Και επιμένει σε αυτή, παρά τις τεράστιες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και τα εκβιαστικά διλήμματα που πέφτουν βροχή.

Σας καλώ, όλες και όλους, να στηρίξουμε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, όχι ως μία επίδειξη τυφλού και άγονου πατριωτισμού, αλλά ως ελπίδα για μία βιώσιμη και έντιμη συμφωνία. Απέναντι στον Σόϊμπλε, τον Ντάϊλελμπλουμ και τον Γιούνκερ, τη Δευτέρα δεν πρέπει να είναι μόνος του ο Τσίπρας, αλλά όλος ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το νόημα του δημοψηφίσματος. Και σας λέω, ότι με την ίδια δύναμη που αντιτάσσομαι σήμερα σε όσους επιχειρούν να συνδέσουν το δημοψήφισμα με το ευρώ και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, θα αντιταχθώ και μετά από το δημοψήφισμα σε όσους ίσως θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη βούληση του λαού για «οξυγόνο» προκειμένου να αμφισβητήσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Εμείς, οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και δεν διαπραγματευόμαστε ούτε το δίκιο των Ελλήνων, ούτε την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα!».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έκανε ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση και την πρόταση του κ. Νικολόπουλου και με τη σειρά της, προτείνει την υπερψήφιση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, τονίζοντας πως ο ελληνικός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα για βιώσιμη ανάπτυξη και ουσιαστική ελπίδα, εντός των ευρωπαϊκών πλαισίων.


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.