Νίκος Μαγκαφάς για ανεμογεννήτριες: ...τάσσομαι αλληλέγγυος των συμπολιτών μου και συμμερίζομαι απόλυτα τις επιφυλάξεις

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων για τις ανεμογεννήτριες, την άποψη και τις θέσεις του διατύπωσε ξεκάθαρα, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης της παράταξης Λαζουρά κ. Νίκος Μαγκαφάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Μαγκαφάς, αναφέρθηκε στην αρνητική άποψη για την εγκατάσταση των 12 από τις 22 ανεμογεννήτριες που διατύπωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού (στο Συμβούλιο του οποίου συμμετέχει και ο ίδιος), την μη έκφραση γνώμης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία ζητά επιπλέον στοιχεία, καθώς και στο γεγονός ότι η Εφορεία  Παλαιοανθρωπολογίας – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς  έχει γνωμοδοτήσει ΘΕΤΙΚΑ παρόλο που στην ευρεία περιοχή, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του Αιολικού Σταθμού υπάρχουν σημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Τέλος επεσήμανε, ότι ο ίδιος, ως μέλος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού - Βουραϊκού είναι υποχρεωμένος να συνταχθεί με τις επιστημονικές εισηγήσεις και το νομικό πλαίσιο που σαφώς καθορίζει το πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων του Φορέα, αν και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το έργο, ενώ ως Δημοτικός Σύμβουλος τάσσεται αλληλέγγυος των συμπολιτών μας και συμμερίζεται απόλυτα τις επιφυλάξεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Ακολουθεί η εισήγηση του κου Μαγκαφά:

Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό θέμα, τη Δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τοποθέτηση 22 ανεμογεννητριών στην Δ. Ε. Καλαβρύτων, για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να εκφέρει γνώμη.

Θα ξεκινήσω από την είδηση που μας μετέφερε ο Δήμαρχος, ότι δηλαδή η εταιρεία ζητά την αναβολή συζήτησης του θέματος καθώς προτίθεται να επανέλθει με νέα στοιχεία. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού (στο Συμβούλιο του οποίου συμμετέχω και εγώ) διατυπώνει αρνητική άποψη για την εγκατάσταση των 12 από τις 22 ανεμογεννήτριες, καθώς αυτές οι 12 προβλέπεται να εγκατασταθούν εντός του Γεωτόπου «Λιγνίτες Παλαιοχωρίου» του παγκόσμιου Γεωπάρκου Χελμού Βουραϊκού που προστατεύεται από την UNESCO.

Ο εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Χελμού -Βουραϊκού, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ηλιόπουλος, έχοντας γνώση της σχετικής νομοθεσίας και εφαρμόζοντάς την, τοποθετήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση των 12 από τις 22 ανεμογεννήτριες όπου μεταξύ των άλλων καταλήγει ως εξής .

Με βάση τον Νόμο 3937, καθώς ο Γεώτοπος των Λιγνιτών του Παλαιοχωρίου ανήκει στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο Χελμού – Βουραϊκού της UNESCO, αποτελεί προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερης επιστημονικής, γεωλογικής και παλαιολογικής αξίας και σημαντικό φυσικό πόρο για την περιοχή του Χελμού – Βουραϊκού. Ενέργειες ή δραστηριότητες που μπορούν να επιφέρουν καταστροφή, φθορά ή αλλοίωσή του, όπως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και τα συνοδά τεχνικά έργα (διαπλατύνσεις και διανοίξεις οδικού δικτύου και εκσκαφές για τη σύνδεση και μεταφορά του ρεύματος ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ.

Να ενημερώσω επίσης ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει γνωμοδοτήσει ακόμη και ζητά συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία.

Αντιθέτως η Εφορεία  Παλαιοανθρωπολογίας – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και η Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς  έχει γνωμοδοτήσει ΘΕΤΙΚΑ παρόλο που στην ευρεία περιοχή, όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση του Αιολικού Σταθμού υπάρχουν σημεία ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως:

1. το Μνημείο των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821

2. η Μονή Αγίας Λαύρας

3. ο Τόπος Εκτέλεσης

4. αρκετά εκκλησάκια θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα οι περισσότερες θέσεις όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες καθώς και το δίκτυο των δρόμων που θα τις ενώνει θα είναι ορατό από τα προαναφερθέντα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία.

Κλείνοντας, και αναφορικά με την προσωπική μου θέση και στάση επί του θέματος, θα ήθελα να επισημάνω ότι συμμετέχω ως μέλος τόσο στον Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων. Οι δύο ρόλοι που κατέχω είναι εντελώς διακριτοί: Ως μέλος του Φορέα είμαι υποχρεωμένος να συνταχθώ με τις επιστημονικές εισηγήσεις και το νομικό πλαίσιο που σαφώς καθορίζει το πλαίσιο των γνωμοδοτήσεων του Φορέα (αν και βέβαια εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για το έργο). Ως Δημοτικός Σύμβουλος τάσσομαι αλληλέγγυος των συμπολιτών μου και συμμερίζομαι απόλυτα τις επιφυλάξεις για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Βεβαίως γνωρίζετε καλά ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε μόνο γνωμοδοτικό ρόλο.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
5 + 10 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.