Ως πολίτες αυτού του υπέροχου τόπου και ως εθελοντές της πληροφόρησης μπαίνουμε στο πειρασμό να δημοσιοποιούμε προτάσεις που προκύπτουν από την κοινή λογική και από τις συζητήσεις πολλών κατοίκων. Κάποιες από αυτές αφορούν σημεία της πόλης των Καλαβρύτων (ξεχασμένο κανόνι στα πευκάκια) που με μικρό κόστος θα μπορούσαν να αναδείξουν σημεία ή να πολλαπλασιάσουν το μέγεθος του κέντρου της πόλης. Μια τέτοια πρόταση είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2014 με άρθρο (διαβάστε εδώ) στο οποίο προτάθηκε η προέκταση του πεζόδρομου, εν ανάγκη για χαμηλό κόστος μόνο με τμήματα χαμηλής ταχύτητας των οχημάτων και ήταν η ακόλουθη :
''' Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πεζόδρομου στο τμήμα της 25ης Μαρτίου αλλά κυρίως η δημιουργία του νέου τμήματος που ενώνει τα υπάρχοντα πεζοδρομημένα τμήματα, (από Αγίου Αλεξίου έως Ευσέβιου Κηπουργού) με το Σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου -Λυκείου και το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. (Η διαδρομή σημειώνονται με πράσινο στην εικόνα).
Η συνολική εικόνα που υπάρχει σήμερα επιτρέπει σκέψεις που έχουν να κάνουν με την επέκταση του κέντρου της πόλης.
Με σχετικά εύκολο και όχι τόσο δαπανηρό τρόπο, θα μπορούσε να μεγαλώσει η "βόλτα" και ο φωτισμός του κέντρου, με την πεζοδρόμηση ενός ακόμα τμήματος .
Πρόκειται για την συνέχιση του από την διασταύρωση της Καλλιμάνη (Ξενοδοχείο Φιλοξενία), μέχρι την περιοχή πρώην ΚΤΕΛ και ακολούθως στην πλατεία Κύπρου και την ένωσή του με την κεντρική πλατεία μέσω της οδού Νταφαλιά και του Ξενοδοχείου "Κύναιθα". (Η διαδρομή σημειώνεται με κόκκινο στην εικόνα).
Είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει παρεμβάσεις σχετικά με την διαχείριση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Αυτό είναι θέμα συγκοινωνιολογικής μελέτης, που πιθανόν χρειάζεται έτσι κι αλλιώς, για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης ειδικά τους χειμερινούς μήνες.''
Σήμερα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι τα εν λειτουργία καταστήματα που υπάρχουν στην διαδρομή που σημειώνεται με κόκκινο και πέριξ, είναι πάνω από 20,περισσότερα δηλαδή από τα μισά που ήδη βρίσκονται στον κεντρικό πεζόδρομο. Φωτισμός των δρόμων και της σκοτεινής πλατείας Κύπρου, διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων με ανάλογη μελέτη θα δημιουργούσε ένα δεύτερο κέντρο και μια ακόμα όμορφη γειτονιά προς όφελος του επισκέπτη καθώς και αποσυμφόρηση του μοναδικού κομματιού που περπατάει ο επισκέπτης, του κεντρικού πεζόδρομου.
Παπαδόπουλος Θεόδωρος
Copyright © 2021 Β. Αποστολόπουλος All Rights Reserved
Προσθήκη νέου σχολίου