Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΙΑΣ - Ανακοίνωση για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση

Έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων η κατάσταση στην κοινωνία, και κατ’ επέκταση στην εκπαίδευση, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σχολείο, από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων, έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη οικονομικό μέγεθος. Οικονομικό μέγεθος που η συγκυβέρνηση, με εντολές της τρόικας, μειώνει συνεχώς ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση. Βασικό εργαλείο για τα παραπάνω είναι η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση όχι για να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης αλλά για να υπηρετήσει τις μνημονιακές εντολές. Εργαλείο που οδηγεί στην κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στη δημιουργία κλίματος φόβου αλλά και ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτικών.

Απέναντι στην αντί-εκπαιδευτική πολιτική της συγκυβέρνησης, που στην ουσία καταργεί το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους, δε μένουμε απαθείς. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών να ακυρώσουν την αξιολόγηση στην πράξη. Στα πλαίσια αυτά ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας κήρυξε στάσεις εργασίας ως πρώτο βήμα αποτροπής της προ-αξιολογητικής διαδικασίας. Έτσι στις 18, 19 και 20 του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ερμού 70) που ματαίωσαν τούτο το κομμάτι της αξιολόγησης. Μαζί τους ήταν και ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Εδικής Αγωγής Δυτικής Ελλάδας. Να θυμίσουμε εδώ το καθεστώς παρατεταμένης απαξίωσης που βιώνουν τα ειδικά σχολεία.

Στάση εργασίας κήρυξε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας στις 21/11 για τον ίδιο λόγο. Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική τη στάση του σχολικού συμβούλου της συγκεκριμένης περιφέρειας που συντάχθηκε με την απόφαση του συλλόγου.

Σε ματαίωση του προ-αξιολογικού σταδίου αναγκάστηκε να προχωρήσει και η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μετά την εξαγγελία στάσης εργασίας και αποκλεισμού των γραφείων της από την Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Η δήθεν αξιολόγηση δε θα περάσει. Η Παιδεία χρειάζεται Δημοκρατία. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων που έχει επιβάλει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται στην αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι :

  • θα καταργήσει τους Νόμους 4024/11, 4142/13 και 3848/10 και το Προεδρικό Διάταγμα 152/13,

  • δε θα επικυρώσει εκ των υστέρων τετελεσμένα που απορρέουν από την εφαρμογή αυτού του αυταρχικού νομοθετικού πλαισίου,

  • θα προχωρήσει, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, στην αναδιάρθρωση του πλαισίου διοίκησης και οργάνωσης της εκπαίδευσης και θα επαναπροκηρύξει όλες τις θέσεις.

Ο λαός μας με τους αγώνες του και τη δημοκρατική έκφραση της θέλησής του θα ακυρώσει τις μνημονιακές επιλογές της συγκυβέρνησης και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με στόχο την καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση σε ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.