Μουτζούρης : Μασίφ χρυσός.... και στο βάθος ιδιώτης

Ο Ο.Σ.Ε  έστω και πολύ - πολύ καθυστερημένα 'έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για επαναλειτουργία ιστορικών αμαξοστοιχιών σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μια από τις γραμμές στην οποία προγραμματίζεται να κάνει την εμφάνισή του με μαγικά δρομολόγια ένα τέτοιο τρενάκι, είναι η γραμμή Διακοπτό - Καλάβρυτα.

Είναι τόσο εμφανές που καταντάει βαρετό να εξηγήσει κάποιος γιατί η γραμμή του φαραγγιού είναι μοναδική σε ολόκληρη την Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη ή και τον κόσμο. Η λειτουργία αυτής της γραμμής θα μπορούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί παγκοσμίως σημείο αναφοράς συνδεδεμένο με την πόλη των Καλαβρύτων και να αποφέρει κέρδη για την περιοχή, ανάλογα ή και μεγαλύτερα από αυτά του χιονοδρομικού ,δεδομένου ότι κάτω από σωστή διαχείριση θα μπορούσε να μεταφέρει 365 μέρες το χρόνο μεγάλο αριθμό επιβατών. Ένα προϊόν όπως αυτό του οδοντωτού που έχει εξασφαλίσει πρώτον την μοναδικότητα και δεύτερον την απόλυτη ανεξαρτησία του από τις καιρικές συνθήκες δεν μπορεί παρά να είναι ''μασίφ χρυσάφι'' στα χέρια ειδικών.

Χθες το πρωί η μυρωδιά και η εικόνα του καπνού που έβγαζε ο ''Μουτζούρης'' αλλά και το ολοκληρωμένο με το βαγόνι του τρενάκι ,έδειχνε με καθηλωτικό τρόπο στους επισκέπτες τον ανεκμετάλλευτο πλούτο για Καλάβρυτα και Διακοπτό. Η επανεμφάνιση του ατμήλατου τρένου θυμίζει το πόσο ζωτική ηταν η σημασία του όταν εκτελούσε δρομολόγια, επιβατικά και ως φορτηγό και ένωνε έτσι την δυσπρόσιτη και ορεινή επαρχία Καλαβρύτων με την θάλασσα και συνεπώς μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής Ελλάδας. Την ίδια σημασία έχει και τώρα η χαραγμένη από χρόνια γραμμή δίπλα στον Βουραικό ποταμό αφού υπό τουριστική έννοια θα μπορούσε να ενώσει τα Καλάβρυτα με ολόκληρο τον κόσμο.

Οι βασικοί επιβατικοί συρμοί της γραμμής και οι ίδιες οι σιδηροδρομικές γραμμές έχουν πρόσφατα βρεθεί σε άριστο επίπεδο. Ο μουτζούρης είναι έτοιμος και όλα μοιάζουν ιδανικά ώστε  το θαύμα της φύσης στο οποίο ξεναγεί τον επισκέπτη ο οδοντωτός να μπορέσει να προσφέρει στους κατοίκους που δραστηριοποιούνται στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής.

Το δυσκίνητο δημόσιο (χωρίς ευθύνη των εργαζομένων ) όμως έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να φέρνει σε πέρας επιχειρηματικές δράσεις, ότι υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες,ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε ένα διεθνές τουριστικό περιβάλλον ,ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι ανταγωνιστικό ,ότι δεν προγραμματίζει για το μέλλον κ.λ.π

Η ιστορία των πηγών που εκμεταλλεύεται το Ελληνικό δημόσιο έχει δείξει ότι παραμένουν συνήθως ανεκμετάλλευτες στην καλύτερη περίπτωση ή μπαίνουν στον αυτόματο πιλότο και οι πέριξ αυτών απολαμβάνουν προσωπικά και όχι συλλογικά συμφέροντα.

Ο οδοντωτός που στα χέρια ιδιώτη θα ήταν πολύτιμο πετράδι στα χέρια του δημοσίου αποτελεί μεγάλο μπελά και ''βαρίδι''

Για τους λόγους αυτούς και μόνο, υπάρχουν ήδη κάποιοι που ανησυχούν μήπως μετά από λίγο διάστημα το ιστορικό τρένο ξαναμπεί στην φωλιά του και δεν το ''αφήσουν'' να δώσει αυτό που μπορεί στον τόπο.Ανησυχούν μήπως συνεχίσουν οι επιβατικές αμαξοστοιχίες να εκτελούν τυπικά κάποια περιορισμένα δρομολόγια,χωρίς διαφήμιση, χωρίς ξενάγηση, χωρίς σύνδεση με τον προγραμματισμό μεγάλων ταξιδιωτικών γραφείων ανά τον κόσμο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που στο βάθος, ως πιθανότητα ή ως λύση , βλέπουν τον ιδιώτη.

Θεόδωρος Παπαδόπουλος


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.