Μήπως …. κάτι δεν κάνουμε καλά;

άρθρο του Βασίλη Νικ. Σπανού.

 

Περιδιαβαίνοντας στο διαδίκτυο για ειδησεογραφική ενημέρωση, μπορεί κάποιος να βρει απίστευτα πράγματα. Από τις πλέον ευφάνταστες ειδήσεις, προτάσεις, σχέδια, καινοτόμες ιδέες μέχρι τις πλέον αδιανόητες κουτσομπολίστικες ιστορίες, πολιτικές (δήθεν) μονομαχίες-κοκορομαχίες, αριβίστικες πρακτικές κ.ά..

Έτσι λοιπόν, στην πρώτη κατηγορία διαβάζουμε ότι στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας το φθινόπωρο θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο «λαϊκής βάσης» στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100 MW που ανέπτυξε και κατασκεύασε η εταιρεία kIEFER.

φωτοβαλταϊκό

Την επένδυση, στην οποία μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων και από την οποία ευνοούνται άμεσα άλλες 2.200, είναι δηλαδή έργο «λαϊκής βάσης», συντόνισε η Ένωση Αγρινίου και χρηματοδοτήθηκε από την ProCredit Bank.  Κεντρικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών και των τοπικών φορέων στον ενεργειακό τομέα, καθώς βασική επιδίωξη είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες.

Το έργο στο Αγρίνιο που είναι συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. € και υπολογιζόμενο ετήσιο όφελος 14 περίπου εκατ. € που θα ενισχύει την τοπική οικονομία, αναγνωρίζεται πλέον σε όλη τη χώρα και ως παράδειγμα καλής πρακτικής. 

Ως παράδειγμα καλής πρακτικής, το μοντέλο που ακολούθησε η Ένωση Αγρινίου υιοθετήθηκε απ’ την πολιτεία, θεσμοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο και αποτελεί το πρότυπο για ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα”, τονίζουν τα στελέχη του συνεταιρισμού, αναφερόμενα στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ σύμφωνα με την οποία επιμέρους επενδύσεις ΑΠΕ μπορούν να ομαδοποιηθούν και να συνδεθούν απευθείας στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα στα:

https://www.agriniotimes.gr/

https://sinidisi.gr/

https://bit.ly/3v9HXus

Ακόμα διαβάζουμε ότι ο Δήμος Τρικκαίων προσκαλεί τους κατοίκους της οδού Φειδίου, να ψηφίσουν ηλεκτρονικά και να αποφασίσουν, ποιος θα είναι ο χαρακτηρισμός ενός δρόμου:

  1. Αν θα είναι πεζόδρομος (οπότε δεν θα επιτρέπεται η στάθμευση κανενός οχήματος)

  2. Αν θα είναι κανονικός δρόμος (οπότε θα επιτρέπεται η στάθμευση και θα ισχύει κανονικά ο Κ.Ο.Κ.)

Επίσης διαβάζουμε ότι ο Δήμος Τρικκαίων προκήρυξε Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με φοιτητές/τριες πολυτεχνικών σχολών για παθητικό κτήριο, που θα στεγάσει νεοφυείς επιχειρήσεις με στόχο την καινοτομία και το περιβάλλον. Δηλαδή καινοτομία για αξιοποίηση εγκαταλειμμένου κτιρίου που θα γεμίσει καινοτομία από νέους ανθρώπους που θα προσφέρουν νέες ιδέες στα Τρίκαλα, για νέες πρακτικές: αγροδιατροφή, τεχνολογία, καινοτόμες δραστηριότητες, κ.ά

κτηριο

Η δράση αυτή, δημιουργεί προϋποθέσεις επιστροφής νέων επιστημόνων στον Δήμο Τρικκαίων και δημιουργεί το έδαφος για προώθηση και υλοποίηση ιδεών και πρακτικών, από πολίτες που θα επιλέξουν, όχι απλώς να μεταφέρουν τις ιδέες τους, αλλά και να εργαστούν και να παραμείνουν στα Τρίκαλα.

Ακόμα διαβάζουμε ότι (πάλι) ο Δήμος Τρικαίων πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με αδελφοποιημένο δήμο και αντικείμενο την «Ψηφιοποίηση των Δήμων Τρικκαίων και Castrop Rauxel» που δίνει νέα πνοή στη συνεργασία εντός της ΕΕ για θέματα τεχνολογίας. Η πρωτοβουλία έθεσε επί τάπητος όσα σχετίζονται με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Ο Δήμαρχος, που είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι «έξυπνος» είναι ο Δήμος που προωθεί την εξυπηρέτηση των πολιτών, στηρίζει τον άνθρωπο, κατανοεί τις τοπικές ανάγκες, επενδύει στην τοπική προστιθέμενη αξία.
Αν και θεωρώ αυτονόητες από τον Δήμαρχο Τρικαίων τις ακόλουθες υπογραμμισμένες προσθήκες, για την καλύτερη ανάγνωση προσθέτω: που προωθεί την εξυπηρέτηση
(όλων) των πολιτών, στηρίζει τον άνθρωπο (ιδιαίτερα αυτόν που έχει ανάγκη), κατανοεί τις τοπικές ανάγκες (μικρές και μεγάλες), επενδύει στην τοπική προστιθέμενη αξία (με την αναγκαία προσαρμογή σε κάθε αλλαγή ή νέα ευκαιρία).

castrcastr1castr2

Ακόμα διαβάζουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης (άλλος Δήμος), δημιούργησε Ψηφιακή Χαρτογράφηση του Τεχνικού Προγράμματος και όλα τα έργα του δήμου είναι διαθέσιμα στην οθόνη του κάθε ενδιαφερόμενου. Τα έργα απεικονίζονται σε χάρτες ανάλογα με τον βαθμό εξέλιξής τους: προγραμματισμένα, σε εξέλιξη και ολοκληρωμένα. Προβάλλονται ταυτόχρονα και σχετικές με τα έργα πληροφορίες. Ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η διαχείριση έγιναν από το Τμήμα Πληροφορικής του δήμου, με ιδίους πόρους. Μία μόνον από τις εφαρμογές που αφορούν την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, με τις υπόλοιπες να παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμμετοχής, διαφάνειας και διαβούλευσης, σε κατοίκους όσο και επισκέπτες.

Στην Κομοτηνή μια καινοτόμα ψηφιακή πρωτοβουλία έχει τεθεί σε λειτουργία τον τελευταίο χρόνο. Η Γραμμή του Δημότη (στον αριθμό 15424 – αστική χρέωση) διευκολύνει τους πολίτες να μεταφέρουν και να γνωστοποιούν προς επίλυση όσα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις δημοτικές υπηρεσίες. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η άμεση και αξιόπιστη καταγραφή αιτημάτων, υποδείξεων, προβλημάτων και προτάσεων των δημοτών, σε θέματα που αφορούν τον ηλεκτροφωτισμό, την καθαριότητα, τις αναφορές για λακκούβες, το πράσινο, το περιβάλλον κ.λπ.

Στην Αλεξανδρούπολη και στο πλαίσιο δράσης κοινωνικής οικονομίας λειτουργεί, από τον Μάιο του 2013, βιοαγρόκτημα συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και ωφελεί περίπου 270 οικογένειες χαμηλού εισοδήματος του δήμου, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες για οπωροκηπευτικά προϊόντα, κατόπιν δωρεάν παραχώρησης χρήσης δημοτικής γης έκτασης 50-100 τ.μ. για καλλιέργεια.

Περισσότερες καλές πρακτικές και άλλων Δήμων: https://www.aftodioikisi.gr/

Αυτές είναι από τις θετικές ειδήσεις που διαβάζεις και σε προβληματίζουν δημιουργικά και που εκτός από το πρακτικό αποτέλεσμά τους, βελτιώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, των δημοτών προς το Δήμο, των ωφελουμένων από ένα φορέα, στον φορέα που συμμετέχουν και τους εκπροσωπεί.

Οι έξυπνες πόλεις, η ψηφιακή εποχή, η δημιουργία σύγχρονων κοινωνικών παροχών, η ανοιχτή διακυβέρνηση, η ανάπτυξη ενός τόπου γενικότερα αλλά όχι όπως την εννοούν οι πολιτικάντηδες πολιτικοί στις προεκλογικές εξαγγελίες τους, απαιτούν πειθαρχία στο όραμα (αν υπάρχει), ξεκόλλημα από παλαιοκομματικές πρακτικές, διευρυμένες συνεργασίες, αξιοποίηση του εξειδικευμένου και επιστημονικού ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού, αξιοποίηση των συμβούλων που προσλαμβάνονται για να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, να βλέπουμε νέες ιδέες και παραδείγματα, να συζητάμε, να ακούμε, να συμφωνούμε, να διαφωνούμε, να λέμε αλήθειες. Και να προχωράμε μπροστά.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω ειδήσεων, υπάρχει και η άλλη κατηγορία που αναφέρθηκε στην αρχή και που εκτός της «τοξικότητας» που εκπέμπουν, μειώνουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς, δημιουργούν ανασφάλεια, «απενεργοποιούν» τους ενεργούς πολίτες, και εντέλει καταρρακώνουν την αυτοεκτίμηση των πολιτών συνεκτιμώντας την ευθύνη τους, αφού η δική τους συμμετοχή τους σε κάθε είδους εκλογές έχει καταλυτικό ρόλο.

Και για να έρθουμε στα δικά μας διαβάζουμε λοιπόν -ασχολούμαστε με ειδήσεις όπως για το πού θα βάζουμε ή πώς θα βγάζουμε κάδους απορριμμάτων (τι γίνεται με τους κάδους στην πίσω έξοδο του ΜΚΟ που προσβάλουν βάναυσα την ιστορική μνήμη; υπάρχει και η λύση των υπόγειων κάδων), για εγκαταλελειμμένα έργα αναδασμών ενώ προαναγγέλλονται νέα, για αεροδιαδρόμους μικρών αεροσκαφών για υψηλού επιπέδου τουρισμό (μήπως η έκταση αυτή θα πρόσφερε περισσότερα στον τόπο, στην τοπική ενεργειακή αυτονομία, στην κλιματική αλλαγή αν γινότανε Κατούνα;), για γαλακτοκομικές σχολές που, αν γίνουν, θα αποφασίσουμε πού θα γίνουν με τη γνωστή σε όλους κολοκυθιά (λες και η δημιουργία μιας ΕΠΑΣ θα είναι η κότα που κάνει τα χρυσά αυγά ή μπορεί να αποφασιστεί με πολιτικά και όχι εκπαιδευτικά κριτήρια), για απευθείας αναθέσεις, ανα-θεσούλες και τα παρελκόμενά τους (το ηθικό είναι νόμιμο, αλλά το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό έχει πει ο Εμμανουέλ Καντ), για μονοδιάστατη ανάπτυξη του τουρισμού με το Χιονοδρομικό Κέντρο (αν χιονίσει και όποτε χιονίσει, αλήθεια για την περιβόητη ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού για όλες τις εποχές που ακούμε χρόνια τώρα τί σοβαρό έχει γίνει;), για περίπτερα που φεύγουν για να μείνουν και μένουν για να φύγουν, για τον οδοντωτό που πάει-δεν πάει Αγία Λαύρα και Χιονοδρομικό, για, για ……..

Με γκρίνια, μιζέρια, μικροπολιτικά σκερτσάκια δεν παράγεται έργο. Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά; Θα πρέπει να συγκροτηθούμε, να οργανωθούμε και να δράσουμε γρήγορα. Και πρώτες-τοι οι δημοτικοί άρχοντες, σύμπασαι-ντες, να ανασκουμπωθούν καθώς μετά τις εκλογές ξέχασαν μάλλον να σηκώσουν τα μανίκια. Γιατί η ιστορία ευτυχώς ή δυστυχώς συνεχίζει να γράφει και το κάθε δευτερόλεπτο.

Βασίλειος Νικ. Σπανός

Εκπαιδευτικός

Ζώη Τζόυς Ζωίτσα

Χάρηκα που επιτέλους ένας σκεπτόμενος συνάθρωπος εκφράζει τόσο εμπεριστατωμένη άποψη. Συγχαρητήρια.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και απελπίζομαι που τέτοιες φωνές λείπουν από στον τόπο μας.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.