Η μάντρα του σχολείου αντιστέκεται ακόμα στο χωριό Πλάκα Καλαβρύτων

Οι μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο δημιούργησαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο του Δήμου Καλαβρύτων με σοβαρότερη την περίπτωση του χωριού Πλάκα Καλαβρύτων.

Το μοναδικό σημείο που αυτή τη στιγμή συγκρατεί το σαθρό έδαφος στο χωριό είναι η μάντρα του σχολείου. Η προσέγγιση είναι δύσκολη γιατί υπάρχει αποκοπή σε σημείο του δρόμου, επίσης λόγω κατολίσθησης. Η εκκένωση του χωριού, στο σύνολό του, κρίνεται υποχρεωτική γιατί η εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει δεν είναι προβλέψιμη. Μιά μόνο οικογένεια  σύμφωνα με πληροφορίες του kalavrytanet επιμένει στο να μην εγκαταλείψει την Εστία της, αλλά είναι βέβαιο οτι τελικά θα πειστεί για τον κίνδυνο και προσωρινά τουλάχιστον θα ακολουθήσει τις οδηγίες των αρχών . Στο σημείο βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και ενεργούν.

Λίγα λόγια για την Πλάκα ή Μορόχωβα

Το χωριό Πλάκα ή Μορόχωβα είναι κτισμένο στην αριστερή όχθη του δυτικού Ερύμανθου ποταμού, σε υψόμετρο 800 μ. Η Πλάκα ξέφυγε από τον μαρασμό και την εγκατάλειψη που χτύπησαν τόσο βαθιά πολλά χωριά του Δήμου Αροανίας. Αρκετοί νέοι του χωριού παρέμειναν εκεί, ασχολούμενοι ιδιαίτερα με την κτηνοτροφία και τα οικοδομικά επαγγέλματα, καθώς και άλλες εργασίες. Ενδιαφέρον φυσικό μνημείο της περιοχής είναι το σπήλαιο με μεγάλο άνοιγμα, στη θέση Λαβή, το οποίο πιστεύεται ότι έχει μεγάλο βάθος. Διασχίζει ένα βουνό ολόκληρο και καταλήγει στο ίδιο ύψος στην άλλη πλευρά με το ίδιο άνοιγμα, σε περιοχή του Τοπικού Διαμερίσματος Αστρά Δήμου Λαμπείας. Αξιόλογα μνημεία είναι και η οικία του Νικολάου Κέκη και η βρύση στο χωριό. Η Πλάκα γνώρισε τη μανία των Γερμανών, κατά την ολιγόχρονη κατοχή τους στην Ελλάδα. Στο πέρασμα τους από εκεί έκαψαν το χωριό και μαζί με αυτό κάποια αρχοντικά που ήσαν πραγματικά μνημεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.