Λύματα Λυκούριας... Συνέχεια (προς ενημέρωση των Δημοτικών συμβούλων)

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί ανοικτή επιστολή κατοίκου της Λυκούριας Καλαβρύτων προκειμένου να ενημερωθούν οι Δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καλαβρύτων, όλων των παρατάξεων, σχετικά με το σοβαρό θέμα των λυμάτων της Λυκούριας. Σε επικοινωνία που είχε ο συντάκτης με το KALAVRYTANET δήλωσε ότι τα στοιχεία του επιθυμεί να παραμείνουν στην διαθεσή μας για την  περίπτωση που  ζητηθούν από αρμόδια αρχή.

Παρακολουθώντας τις αποφάσεις του Τ.Σ. Λυκούριας (όσες δημοσιεύονται) και τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Καλαβρύτων διαπιστώνουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με το θέμα τις αποχέτευσης της Λυκούριας.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν

Το 1975 περίπου ο μεγάλος δωρητής Δημήτριος Τούζιος ο οποίος διατηρεί σπίτι στη Λυκούρια αντιμετώπισε αποχετευτικό πρόβλημα διότι το έδαφος δεν είναι απορροφητικό. Στον διερχόμενο από το κέντρο του χωριού χείμαρρο, υπάρχει μια φυσική τρύπα στην οποία όταν ο χείμαρρος είχε νερό έπεφταν χιλιάδες τόνοι νερού και χάνονταν. Σκέφτηκε λοιπόν ότι αυτή η τρύπα θα μπορούσε να γίνει αποδέκτης των λυμάτων του χωριού και απευθύνθηκε στον τότε πρόεδρο, ο οποίος δεν το επέτρεψε οπότε σταμάτησε κάθε ενέργεια.

Το 1977 άλλος κάτοικος, ο Γεώργιος Στούρας, αντιμετωπίζοντας το ίδιο πρόβλημα, απευθύνθηκε μέσω της κοινότητος, στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας Αχαΐας. Αφού έγινε αυτοψία στην εν λόγω τρύπα και εφόσον προηγουμένως είχε κατέβει σε αυτήν σε βάθος σαράντα (40) μέτρων περίπου άλλος κάτοικος του χωριού, ο Ηλίας Μαγκλάρας, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχίας έδωσαν άδεια για τη χρήση της τρύπας ως αποδέκτη των λυμάτων στον Γεώργιο Στούρα. Έκτοτε, η κοινότητα της Λυκούριας έχοντας ως νόμιμο αποδέκτη αυτή την τρύπα, απευθύνθηκε στις αρμόδιες τεχνικές Υπηρεσίες και κατόπιν μελετών σε διάφορα χρονικά διαστήματα, αποχετεύει τα 4/5 του χωριού με ένα δίκτυο 6-7 χλμ. περίπου.

Το υπόλοιπο χωριό, λόγω υψομετρικής διαφοράς, δεν μπορούσε να αποχετευτεί σε αυτή την τρύπα. Μεταγενέστερα βρέθηκε μια άλλη φυσική τρύπα, την οποία ο τότε πρόεδρος χρησιμοποίησε ως αποδέκτη των λυμάτων αυτού του τμήματος του χωριού, η οποία πριν μερικά χρόνια γέμισε και τα λύματα έρεαν ελεύθερα σε παρακείμενο χείμαρρο χωρίς να γίνει καμία ενέργεια για την λύση του προβλήματος.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 εξελέγη πρόεδρος Τ.Κ. Λυκούριας ο ιατρός Σοφοκλής Κοντογιάννης. Θεώρησε σωστό να συνδέσει το τμήμα αυτό της αποχέτευσης με γεώτρηση που είχε γίνει προ 20ετίας με στόχο την εύρεση νερού ύδρευσης, κατασκευάζοντας δίκτυο 500 μ. περίπου και εκτιμώμενο κόστος 20.000,00€ κατά προσέγγιση, αγνοώντας τις Υπηρεσίες. (Από όσο γνωρίζουμε έχει γίνει καταγγελία για αυτήν την ενέργειά του). Ένα μήνα περίπου μετά τη σύνδεση η γεώτρηση γέμισε και τα λύματα ρέουν πάλι ελεύθερα στο χείμαρρο.

Μετά από όλα αυτά ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λυκούριας αποφασίζει και προτείνει στο Δ.Σ. Καλαβρύτων την κατάργηση του αποχετευτικού συστήματος ολόκληρης της κοινότητος, αγνοώντας το κόστος κατασκευής όλου του δικτύου, παρουσιάζοντας παράλληλα ως επιχείρημα και την απαλλαγή των κατοίκων από τα ετήσια τέλη αποχέτευσης ύψους 25,00€ περίπου και την κατασκευή βόθρων, που ο καθένας στοιχίζει από 3.000,00€ έως 7.000,00€ περίπου.

Σημειωτέον ότι θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τριακόσιοι πενήντα (350) βόθροι στην κοινότητα (σε πολλές πυκνοδομημένες γειτονιές δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος) που φυσικά δεν θα λύσουν το πρόβλημα.

Όλα αυτά γράφονται προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερομένου και ιδίως των δημοτικών συμβούλων που καλούνται να αποφασίσουν για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί οι υπεύθυνοι (πρόεδρος Τ.Κ. Λυκούριας και Πρόεδρος Δ.Σ. Καλαβρύτων) αν και κατάγονται από την Λυκούρια εντέχνως δεν το πράττουν.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.