ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 17/9 ''Δότης μπορείς να μην γίνεις ..ασθενής όμως ;;''

''Χάρισε ζωή '' Αύριο 17/9 στο Λύκειο Καλαβρύτων ώρα 12.00. ΄Ολοι εκεί για να μην σπάσει η αλυσίδα.Καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποί μας διαγιγνώσκονται με έναν τύπο καρκίνου του αίματος, συχνά λευχαιμία (η πιο συνήθης μορφή καρκίνου στα παιδιά). Για πολλούς η μόνη ελπίδα ζωής είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από ένα συμβατό εθελοντή δότη. Η εύρεση, όμως, δότη μυελού των οστών για έναν ασθενή είναι πολύ δύσκολη, δεδομένου ότι θα πρέπει τα δύο άτομα να είναι ιστοσυμβατά -κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Ανάμεσα σε αδέρφια η πιθανότητα συμβατότητας είναι περίπου 30%. Εκτός οικογενείας, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα στο 1:20.000 έως 1-1.000.000, ή ακόμα χαμηλότερα όταν ο ιστικός τύπος ενός ατόμου είναι σπάνιος.

 

Το ΚΕΔΜΟΠ – «Χάρισε Ζωή» (Κέντρο ενημέρωσης και προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών), σε συνεργασία με τα κέντρα δοτών παγκοσμίως, ανοίγει το δρόμο για να δωρίζεται ζωή στους ασθενείς με λευχαιμία ή άλλες αιματολογικές κακοήθειες που χρήζουν μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Το Κέντρο, που αποτελεί πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, ενημερώνει εθελοντές δότες μυελού των οστών και τους εγγράφει στην εθνική και παγκόσμια δεξαμενή δοτών, καθιστώντας τους προσβάσιμους σε οποιονδήποτε ασθενή οπουδήποτε στην κόσμο τους χρειάζεται.

 

Μέχρι σήμερα, το Χάρισε Ζωή έχει κατορθώσει να εγγράψει περίπου 10.000 εθελοντές και, μέσα σε 2 χρόνια, να βρει 10 συμβατούς δότες που χάρισαν ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία, με πιο πρόσφατη τη δωρεά μοσχεύματος σε έναν 2χρονο ασθενή με λευχαιμία.

 

Καθώς η χώρα μας εμφανίζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό (εν αντιθέσει, πχ. με τη γειτονική Κύπρο όπου 1 στους 8 είναι εγγεγραμμένος δότης, δηλ. 130.000 δότες), στόχος του ΚΕΔΜΟΠ - Χάρισε Ζωή είναι να ενημερώνει τον κόσμο και να διευρύνει τη δεξαμενή δοτών με νέους εθελοντές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα διαπιστώνεται πλήρης έλλειψη γνώσης του κοινού, τόσο για την ανάγκη εύρεσης δοτών, όσο και για τη διαδικασία λήψης μοσχεύματος. Λίγοι ακόμη γνωρίζουν ότι η διαδικασία δωρεάς μυελού των οστών δεν απαιτεί πλέον χειρουργείο αλλά μπορεί να γίνει μέσω αιμοδοσίας, ενώ για να καταγραφεί κανείς ως εθελοντής δότης το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει ένα δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Έτσι απλά μπορεί κάποιος να χαρίσει ζωή σε έναν ασθενή χωρίς άλλη ελπίδα!

 

Η δημιουργία μιας διευρυμένης εθνικής δεξαμενής δοτών στην Ελλάδα αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς της, οι οποίοι έχουν αυξημένες πιθανότητες εύρεσης συμβατών δοτών ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, λόγω κληρονομικότητας. Υπολογίζεται ότι αν δημιουργήσουμε μια δεξαμενή με 150.000 εγγεγραμμένους εθελοντές, τότε η χώρα μας θα μπορεί να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 70%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη.

 

Αν είσαι, λοιπόν, ανάμεσα 18-50 χρονών και σε καλή υγεία, κάνε κάτι μοναδικό σήμερα. Εγγράψου ως εθελοντής δότης μυελού των οστών. Μπορεί η ζωή ενός ασθενή με λευχαιμία να είναι στα χέρια σου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και την εγγραφή δοτών μπορείτε να επισκεφθείτε το www.xarisezoi.gr ή να καλέσετε στο 2610 997 510 (Δευτ. - Παρ. 9πμ-4μμ).

 


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.