Λόγια του ''Καλαβρυτινού τσολιά'' Κώστα Κατσιάρη για τον Π.Π Γερμανό

Γράφει ο Καλαβρυτινός τσολιάς  Κώστας Κατσιάρης.Ειναι ένα αφιέρωμα στο Ιστορικό Μνημόσυνο, των 190 χρόνων,από τον Θάνατο του Μεγάλου Εθνεγέρτη Ιεράρχη Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών.

«….. Γύρισε ν’ ανοίξεις τις πόρτες που

κλείσανε μια νύχτα μεγάλη , μάζεψε

το σπόρο από τ’  αλώνια τα μαρμαρένια

και σπείρε τα καρπερά χωράφια ,

ακρίτες να αναστηθούν καβαλάρηδες …….» .

Από τους Ποιητικούς Στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη ,  

από το έργο του, «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».

 

ΣΤΑΥΡΟΣ,  ΛΑΒΑΡΟ  ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΩΝ:

Κι΄ αφού τα δάκρυα τού Γένους μας ανέβασαν την στάθμη τού πόνου, ίσαμε το γαλάζιο τ’Ουρανού,έστερξεν ο Θεός τών Γενναίων, να ρίξει το βλέμμα του σ’  αυτούς.

Καί σαν η φλόγα τής Λευτεριάς έγινε λαμπάδα ίσαμε το μπόϊ τής Πατρίδας, κίνησαν οι οπλαρχηγοί, γιά τον τόπο τής καιομένης βάτου, στα Ιερά Μέρη τής Αγιαλαύρας. Που δε γινόταν να βρεθούν πιό κοντά στον Θεό καί την απόφασή Του, γιά Ανάσταση.

Καί πάνω που αύρα τής Επανάστασης σκόρπιζε τον βραχνά τής σκλαβιάς απ΄ τα στήθεια τών οπλαρχηγών μας, στάθηκεν ο χρόνος μετέωρος, κοιτώντας κατά το αύριο τής Γεννιάς μας, μη καί φανεί το σύμβολο τής Οδηγήτριας Θείας Βούλησης.

Ήταν καιρός !

Ανάμεσα στους τόσους θυμωμένους από ταπείνωση αιώνων, δίπλα σ’ εκείνα τα πρόσωπα, που δάκρυζαν στ’ όραμα τής Νίκης, φορώντας αρματωσιές ανυπόμονες, όσο κι οι καρδιές των Καλαβρυτινών Παλληκαριών, καθώς να περιμένουν την ευλογία τής Μοίρας τους, εμφανίσθηκε Αυτός ! Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, βρέθηκε ‘κεί, ανάμεσά τους, με το χάρισμα τού Σταυρού στην ματιά καί στ’ Άγιο χέρι τού Ηγέτη.

Καί καθώς η Ιστορία κρατούσε τα δάκρυά της κι ο Χρόνος φορούσε Άμφια στο σώμα τής Ελλάδας, στην στιγμή, αυτός ύψωσε το Λάβαρο τής νίκης. Γιά να δηλώσει στους Ουρανούς, την θέληση τους: Να υπογράψουν με αίμα το συμβόλαιο Λευτεριάς τής Μητέρας τους. Και το υπέγραψαν και ορκίσθησαν και Επενεστάτησαν, καταλήγοντες στην Ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος» και με ορμή γιγάντων εκπορευομένη από την μακραίωνα ιστορία των Ελλήνων εξανδραπόδησαν τους Τούρκους, τον βάρβαρο κατακτητή.

Και η Έλλάς έλαμψε και λάμπει και θα λάμπει ανά τους αιώνας, ως ευλογημένο Γένος και Έθνος, γιατί έχει το μεγαλείον των αξιών που συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη, στην γήϊνη και μεταφυσική και επουράνια ζωή Προς την Τιμήν και την μνήμην αυτού του Επιφανούς ανδρός, οφείλουμε ευγνωμοσύνη αιωνία, δια το υπέροχον έργον του, υπέρ πατρίδος, υπέρ της Ελλάδος.

Ως Προσκυνητής Καλαβρυτινός, Κλείνω το γόνυ ταπεινά, μαζί   σας καί δακρύζω από το Ρίγος...

Αθάνατε Πρόγονε Ιεράρχη Γερμανέ, Ζείς και θα Ζείς με Αιωνία Μνήμη… Ας μοχθούμε δια να καταλείπωμεν καγαθήν μνήμην εις τους μεταγενεστέρους…

Εν Αγία Λαύρα Καλαβρύτων Σαββάτο 30 Μαΐου 2015

Ο Προσκυνητής Καλαβρυτινός Κων/νος Αλ. Κατσιάρης Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», Πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών «Οι Άγιοι Θεόδωροι» και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης E. Mail KKatsiaris@yahoo.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.