Λίγα λόγια για την πόρτα που κανείς μας δεν θέλει να περάσει.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ. Λίγα λόγια για την πόρτα που κανείς μας δεν θέλει να περάσει. Ίσως ένα όνειρο λίγων στιγμών από χαρά, λίγων από θυμό, ή λύπη, ή ευτυχία, ή πίστη, ή ελπίδα και γενικότερα γεμάτο από διάφορα συναισθήματα, να τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο. Με έναν τρόπο που η ζωή επιφυλάσσει για τους πιο πολλούς ανθρώπους. Υπάρχει όμως και το... "ανάποδο λαχείο" και αν είσαι ο εκλεκτός του..... τότε!!!!!!!!!!! Τότε είσαι πολύ "ευτυχής" αν υπάρχουν ιδρύματα, όπως αυτό. Είναι ανάγκη να αναφερθεί κάποιος στους ανθρώπους που με την παρουσία τους σε εκείνο το χώρο, καταφέρνουν εδώ και χρόνια να βοηθούν ανθρώπους που βρέθηκαν μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο. Τέτοια ιδρύματα είναι η απάντηση στην λογική του "καιάδα". Θα προσπεράσουμε με σχετική ''βιασύνη'' και ζητούμε συγνώμη γι αυτό, εκείνους που οδηγούν και χρηματοδοτούν αυτό το λειτούργημα και θα πούμε κάτι για τους εργαζόμενους.

 Μια έντονη σχέση αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της παραμονής ενός φιλοξενούμενου σε ένα τέτοιο χώρο. Σε αυτή την περίοδο ο ανήμπορος έχει μεγάλη ανάγκη, ή αναζητά απελπισμένα μια μητρική προστατευτική σχέση. Παλινδρομεί στην κατάσταση του παιδιού και γίνεται φορτικός, ακόμη και βασανιστικός, με τις απαιτήσεις του. Η προσωπικότητα του νοσηλευτή, παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα των απαντήσεων που θα δώσει. Ή θα μπορέσει να μεταβολίσει το άγχος που εκπέμπει ο ασθενής και να παίξει το μητρικό ρόλο, ή, αντίθετα, θα εκλάβει τις απαιτήσεις σαν εκβιασμό και θα απαντήσει με επιθετικότητα ή απόρριψη. 
Οι σχέσεις με την οικογένεια του, αποτελούν επίσης, παράγοντα ψυχικού stress για το νοσηλευτικό προσωπικό. Καλούνται να παίξουν το ρόλο του ενδιάμεσου, δίνοντας πληροφορίες στο διαγνωστικό ή θεραπευτικό επίπεδο που ζητούνται επίμονα από τους συγγενείς.

Στις τελικές φάσεις εκπλήσσει η ενασχόληση της οικογένειας με τα οικονομικά, γεγονός που αποτελεί ναρκισσιστικό πλήγμα για τους νοσηλευτές, οι οποίοι δίνουν τη μάχη τους σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται κυρίως πέντε κατηγορίες πηγών άγχους στον εργασιακό χώρο
-Οι ενδογενείς στην εργασία (βάρδιες, κακές συνθήκες εργασίας)
-Ο ρόλος του ατόμου στον εργασιακό χώρο (η συμπεριφορά του ατόμου που προκύπτει από τη θέση που κατέχει στον εργασιακό του χώρο, η ασάφεια των ρόλων και του καθηκοντολογίου, η σύγκρουση των ρόλων).
-Οι σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον (σχέση με συναδέλφους και συνεργάτες, σχέση με προϊσταμένους, σχέση με υφισταμένους).

-Η δομή και το κλίμα της οργάνωσης του εργασιακού χώρου 
-Η σχέση της οικογενειακής με την εργασιακή ζωή (μεταφορά προβλημάτων της εργασίας στην οικογένεια) και το αντίστροφο, η διπλή σταδιοδρομία των δύο συζύγων, με πιθανό αποτέλεσμα τη σύγκρουση.
Αξίζει να ενθαρρύνουμε την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται εκεί, ιδιαίτερα σε μια περίοδο συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.
Καλή συνέχεια σε όλους σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
13 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.