Λειτουργία της Ανάληψης σε ένα από τα πιο όμορφα εκκλησάκια μας

Γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς. Με κατάνυξη θα προσέλθουν και πάλι εφέτος οι πιστοί και οι φυσιολάτρες, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, για να γιορτάσουν την Ανάληψη του Κυρίου μας, στον ομώνυμο Σπηλαιώδη ναό, που είναι κρυμμένος σε μια επιβλητική χαράδρα του Χελμού, αντίκρυ στο μυθικό Σπήλαιο «Των Λιμνών», στα Καστριά Καλαβρύτων.
Ο Σπηλαιώδης ναός της Αναλήψεως, κτίστηκε πριν από ένα και πλέον αιώνα (1886) και ανακατασκευάστηκε εκ θεμελίων το 1908. Το ιερό του ναού είναι διαμορφωμένο μέσα σε σπηλιά (σπηλαιώδης ναός), η οποία περιβάλλεται από πανύψηλους κατακόρυφους βράχους, ζωγραφισμένους από θαυμαστούς σταλακτίτες και σκεπασμένους από καταπράσινους κισσούς και άλλα αναρριχώμενα άγρια φυτά! Το χειμώνα, με τα πολλά τα χιόνια, τα παγωμένα χιονόνερα, που σταλάζουν αδιάκοπα, από τους άνωθεν του ναού κατακόρυφους βράχους, δημιουργούν τους δικούς τους «τεχνητούς» σταλακτίτες, οι οποίοι ανταγωνίζονται τους φυσικούς και σου κόβουν την ανάσα!!! Την άνοιξη, που λιώνουν τα χιόνια του Χελμού, στην παρακείμενη του ναού χαράδρα, σχηματίζεται γραφικός καταρράκτης, τροφοδοτούμενος από τα ορμητικά χιονόνερα του βουνού. Το θέαμα είναι φανταστικό! Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση που χτίστηκε ο αρχικός ναΐσκος είχε βρεθεί, από τους Καστριώτες, πάνω σε κατακόρυφο βράχο της σπηλιάς, αποτύπωμα της ιερής εικόνας της Αναλήψεως. Λέγεται επίσης ότι, σε μικρή σκήτη, δίπλα από τον αρχικό ναΐσκο, μόναζε ο γέροντας Ιερεμίας, ο οποίος, κάποια νύχτα κάηκε από φωτιά, που είχε ανάψει για να ζεσταθεί. Αυτό μαρτυρά η προκείμενη του ναού μικροπηγή, που φέρει το όνομα «Βρύση Ιερεμία»! Φαίνεται ότι, οι Καστριώτες έχτισαν τον Σπηλαιώδη ναό, αντίκρυ στο περίφημο Σπήλαιο «Των Λιμνών», ίσως, διότι διαισθάνονταν την άρρηκτη σχέση του χωριού με τα υπόγεια θαύματα της φύσης!
Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τα σπήλαια είναι άρρηκτα συνδεμένα με τη ζωή του ανθρώπου αφού αυτά, αφενός μεν αποτέλεσαν την πρώτη κατοικία του, αφετέρου δε θεωρήθηκαν ως ιεροί χώροι και λατρεύτηκαν ως θεότητες!
Ο μοναδικός αυτός λιθόχτιστος ναός της περιοχής, με την τρίκορφη πριονωτή στέγη, που αποτελεί σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί , με απόφαση του ΥΠΠΟ διατηρητέο μνημείο, και αξίζει κάθε φροντίδα και προστασία, από τους προεστούς της εκκλησίας και της πολιτείας ! Το ίδιο ισχύει και για το επίσης λιθόχτιστο κομψό εικονοστάσι, λαϊκής αρχιτεκτονικής (1920), που βρίσκεται στη διαδρομή προς το ναό. Ο δρόμος ανοίχτηκε το έτος 1982, από τον πρώην Σύλλογο Καστριωτών Πάτρας και δαπάνες μελών του και άλλων δωρητών. Επίσης είχε κατασκευαστεί και η «Βρύση Ιερεμία», η οποία όμως σήμερα δεν υπάρχει εκεί και θεωρούμε πως πρέπει να ανακατασκευαστεί, στη μνήμη του αοίδιμου γέροντα! Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι, ο φημισμένος ναός της Αναλήψεως Καστριών, αποτελούσε ανέκαθεν, ιερό τόπο προσκυνήματος και σημείο αναφοράς, για ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων!
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι, σε απόκρυφο σημείο, πάνω από το ναΐσκο, διακρίνονται τα ερείπια παλαιού οχυρώματος, το οποίο, φημολογείται ότι, στην επανάσταση του 1821, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των Πετμεζαίων , ενώ αργότερα αποτέλεσε κρησφύγετο του θρυλικού «λήσταρχου» της περιοχής Κ. Πανόπουλου.
Εδώ ο επισκέπτης μένει άναυδος, αντικρίζοντας τα σημάδια της ιστορίας, την ιερότητα του μνημείου και την αλλόκοτη ομορφιά της φύσης!!
Την Πέμπτη της Αναλήψεως στα Καστριά: «Aγγελικώς οι εν κόσμω πανηγυρίσωμεν, τω επι θρόνου δόξης Θεώ εποχουμένω…»!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Μέγας εσπερινός θα τελεστεί την παραμονή της γιορτής στις 7 μ.μ.

πηγη www.kalavrytapress.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.