ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ: Συνθήκες 19ου αιώνα στις φυλακές «Αγ. Στεφάνου» Πάτρας

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Β Μάρκου μαζί με άλλους βουλευτές μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, επισκέφθηκαν το Σωφρονιστικό Κατάστημα του «Αγ.Στεφάνου» Πάτρας. 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν για τη λειτουργία της φυλακής και τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» τις σκληρές συνθήκες καθημερινότητας 700 περίπου ανθρώπων σε εγκαταστάσεις προορισμένες για φιλοξενία 400 κρατουμένων, με πανδημία και καύσωνα.

Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρουν ότι, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός, ότι το υγειονομικό προσωπικό δεν έχει εμβολιασθεί (ούτε οι κρατούμενοι εκ των οποίων κάποιοι είναι ηλικιωμένοι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα),ότι σε θαλάμους 22 τετραγωνικών μέτρων εγκαταβιούν 8 άνθρωποι, ότι τα μαγειρεία τηςφυλακής δεν είναι ούτε καν τριτοκοσμικού επιπέδου (πιθανά θα ξεκινήσουν διαδικασίες συντήρησης τους) και ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας λειτουργεί μόνο με 60 άτομα, ενώ οι αιτήσεις ετησίως είναι περί τις 150, λόγω έλλειψης χώρων. Συνομίλησαν με κρατούμενους οι οποίοι εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, την οργή τους για τη κυοφορούμενη από την κυβέρνηση αλλαγή του σωφρονιστικού κώδικα επί το αυστηρότερο, με αποτέλεσμα  λιγότερες άδειες και περισσότερο χρόνο έκτισης ποινών.

Τέλος, οι βουλευτές άκουσαν τα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων μιας υποστελεχομένης φυλακής που χρωστάει στον καθένα 100δες ώρες ρεπό.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
6 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.