Κοινοβουλευτική παρέμβαση Νικολόπουλου για τον κίνδυνο του διαδικτύου για τα παιδιά

Σοκαριστικά (αν και λίγο πολύ αναμενόμενα) είναι τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» το 2015.

Με αφορμή την άνω έρευνα που αφορά όλες τις Ελληνικές οικογένειες με παιδιά στην τρυφερή ηλικία του δημοτικού μόλις σχολείου ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Συγκεκριμένα ο Αχαιός Βουλευτής παραθέτει στοιχεία που χρίζουν ανησυχίας και άμεσης μέριμνας από το κράτος. Σύμφωνα με αυτά ένας στους οκτώ μαθητές δημοτικού (ποσοστό 12,4%) δέχεται να κάνει φιλίες με παντελώς άγνωστους ανθρώπους στο Διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα της ζωής σε μια πληθώρα κινδύνων που παραμονεύουν στον διαδικτυακό ιστό, εκεί όπου οι άνθρωποι βγάζουν τον πιο σκοτεινό τους εαυτό κάτω από το προστατευτικό προσωπείο της ανωνυμίας.

Και το αθώο φλερτ των μικρών παιδιών με πιθανούς παιδόφιλους και παιδεραστές δεν σταματά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στις υπηρεσίες μηνυμάτων όπως το messenger, σε chat rooms ή σε ιστοσελίδες on line gaming, αλλά συνεχίζεται στον αληθινό κόσμο, με το 31% όσων έκαναν ανυποψίαστα e-φίλους παντελώς άγνωστά τους άτομα, να δέχονται μετά να τους συναντήσουν και πρόσωπο με πρόσωπο!

Από τα 655 παιδιά, ηλικίας 10 και 11 χρόνων (δηλαδή μαθητές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού), που συμμετείχαν στην έρευνα, τα 26 πιτσιρίκια συνάντησαν προσωπικά τον άγνωστο που βρήκαν στο Διαδίκτυο. Όπως εξηγεί η εκπαιδευτικός κ. Ευαγγελία Σιαφαρίκα, επιστημονική συνεργάτιδα της ΜΕΥ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», από τους μαθητές που συνάντησαν προσωπικά κάποιον τον οποίο είχαν προηγουμένως γνωρίσει on line, το 20% (5 παιδιά) τον γνώρισαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, το 40% (10 παιδιά) τον γνώρισαν μέσω άμεσου μηνύματος και το 40% (10 παιδιά) τον βρήκαν μέσω ιστοσελίδας παιχνιδιών.

Επιπροσθέτως τα παιδιά που ήρθαν σε επαφή μέσω Διαδικτύου με κάποιον που δεν είχαν δει ποτέ προσωπικά ήταν στην πλειονότητά τους αγόρια. Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών ήταν πως είχαν σημαντικά λιγότερη προσωπική υποστήριξη συγκριτικά με άλλους συμμαθητές τους από το σπίτι τους.

Κλείνοντας ο κ. Νικολόπουλος με την διαπίστωση πως τα πρόσφατα ευρήματα πρέπει να σημάνουν συναγερμό, έτσι ώστε η κυβέρνηση να συντονίσει την δράση όλων των αρμόδιων φορέων με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και εκείνους των διδασκόντων για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη του Διαδικτύου, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό ποιες ενέργειες θα κάνετε και ποια μέτρα θα πάρετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
9 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.