ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ : Ξαναμετράει ο Δήμος Καλαβρύτων πλατεία και τραπεζοκαθίσματα

Με αφορμή το αίτημα του Παναγιώτη Οικονόμου του Χρ., κατοίκου Τ.Κ. Κλειτορίας για έγκριση παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στην πλατεία της Τ.Κ. Κλειτορίας για την έκθεση τραπεζοκαθισμάτων για το κατάστημά του Καφέ-Μπάρ-Εστιατόριο,ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς στην συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Καλαβρύτων της 4/6 διέθεσε ούτε λίγο ούτε πολύ 15 περίπου λεπτά κάνοντας μια τοποθέτηση για το θέμα  της πλατείας και των τραπεζοκαθισμάτων.

Υπερβολική σημασία και χρόνος απο τον Δήμαρχο, για ένα θέμα που συνήθως λύνεται με συνοπτικές διαδικασίες υπό την έννοια ότι παρόμοιο αίτημα εγκρίνεται άμεσα, αν συντρέχουν οι απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις.

Ο κ. Λαζουράς προφανώς βλέποντας πιο μακρυά, έκανε σχεδόν λεπτομερή ανάλυση για το τι προβλέπει ο νόμος,εξηγώντας ότι ο Δήμος δεν είναι δέσμιος στο να παραχωρεί τον κοινόχρηστο χώρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά αυτό γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο προηγουμένως θα πρέπει να έχει καθορίσει τα ΄νεκρά'' σημεία της πλατείας, τα οποία θα μένουν πάντα κενά, ανεξαρτήτως από τον αν η προβολή των καταστημάτων που δημιουργούν οι νοητές ευθείες των ιδιοκτησιών προς την πλατεία συμπίπτουν με αυτά.

Η ιδιομορφία της ιδιοκτησίας του κ. Οικονόμου είναι ότι σε ένα τμήμα στον χώρο της πλατείας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά της , υπάρχουν μνημεία, τα οποία σύμφωνα με την δέσμευση του προέδρου κ,Κοντογιάννη ,μετά από σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου κ, Π. Βαρβιτσιώτη, δεν πρόκειται να μετακινηθούν.(σχετικό άρθρο του KALAVRYTANET)

Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και πολύ λογικά, δέχθηκαν ότι πρέπει να βρεθεί λύση ώστε το αίτημα που αφορά την απασχόληση νέων επαγγελματιών να ευοδωθεί,αφού προηγουμένως μπεί μια τάξη στην διάταξη κοινόχρηστου και παραχωρημένου χώρου επί της πλατείας.

Ο επανακαθορισμός των τετραγωνικών που θα δοθούν στους επαγγελματίες της πλατείας είναι δυνατόν κατά περίπτωση να μετακινήσει τα σημερινά όρια και έτσι λόγο της πολυπλοκότητας που μπορεί να δημιουργηθεί θα οριστεί στους μηχανικούς του δήμου να τοπογραφίσουν και να εισηγηθούν σχετικά.

Η αρχική ιδέα να οριστεί επιτροπή από μηχανικούς και δημοτικούς συμβούλους μαζί, εγκαταλείφθηκε και σωστά, γιατί μπορεί να αποτελούσε και τροχοπέδη

Το θέμα που προκύπτει βεβαίως για τον κ. Οικονόμου είναι η πίεση του χρόνου γιατί είναι σαφές ότι την πλατεία την χρειάζεται για το καλοκαίρι του οποίου οι μέρες στην ορεινή Επαρχία είναι μετρημένες.

Συνεπώς οι μηχανικοί του Δήμου πρέπει να λάβουν σύντομα εντολή και να ενεργήσουν επίσης γρήγορα ώστε στην καλύτερη περίπτωση στο επόμενο Δ.Σ το θέμα να κλείσει οριστικά.

Η σημερινή κατάσταση στην πλατεία όχι μόνο της Κλειτορίας αλλά στις πλατείες ολόκληρης της Ελλάδας είναι ότι λίγο-πολύ όλοι οι επιχειρηματίες απολαμβάνουν με διάφορους τρόπους την ανοχή των δημοτικών αρχών. Αυτό σημαίνει ότι η θέση και τα τετραγωνικά που κατά συνήθεια κατέχει ο καθένας,μπορούν να επαναπροσδιοριστούν,Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λαζουράς '' ο κοινόχρηστος χώρος δίνεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος οι τιμές των προσφερομένων αγαθών σε χώρους πλατείας πρέπει να είναι κατά τι μικρότερες απ΄ότι στο εσωτερικό των ίδιων καταστημάτων ''. Άρα όλοι θα πρέπει να είναι διαλλακτικοί με τους συναδέλφους τους που δραστηριοποιούνται στην πλατεία και είναι σίγουρο ότι κάθε ρύθμιση τελικά θα είναι προς όφελός τους.

Από την μεριά του Δήμου δε, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρξουν ελεύθεροι χώροι στην πλατεία των 1500 τ,μ περίπου, για να μην γίνει ''της ξαπλώστρας'' όπου κανείς δεν θα μπορεί καθίσει στο παγκάκι (αν υπάρχει) ή να παίξει στην πλατεία αν δεν πληρώσει τον καφέ ή το σουβλάκι.

 

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
15 + 3 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.