Κέρτεζη Καλαβρύτων 10η γιορτή για το ''κρέας του φτωχού''

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΕΡΤΕΖΙΤΩΝ διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά την Γιορτή Φασολάδας το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015,

Αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων που απαξιώθηκε ελαφρώς στην χώρα μας κατά  τα χρόνια της ''φούσκας'' που προηγήθηκαν.Έγινε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν σημαντικά φαγητά της μεσογειακής διατροφής και να Αμερικανοποιηθεί το πιάτο μας γεγονός που πρόσθεσε σημαντικούς κινδύνους για την υγεία μας.

Μια φασολάδα κάτω από την δροσιά των πλατάνων της πλατείας της Κέρτεζης θα είναι ...ότι πείς !!!!!

Η φασολάδα ή φασουλάδα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό των Ελλήνων, την εποχή της δικτατορίας Μεταξά. Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.

Στην Ελλάδα την συναντάμε από την αρχαιότητα. Ως φαγητό και θυσία στον θεό Απόλλωνα ήταν βασικό στοιχείο του εθίμου των πυανοψίων που σήμαινε κυριολεκτικά «ημέρα της φασολάδας» και είχε δώσει το όνομα στον αντίστοιχο μήνα του αττικού ημερολογίου.

Όσπρια, μια άριστη  μη ζωική πηγή πρωτεΐνης. Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από αφομοιώσιμες πρωτεΐνες, γι αυτό και ονομάζονται «το κρέας του φτωχού”, που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Τα φασόλια αλλά και όλα τα όσπρια ανήκουν στις βασικές τροφές των ανθρώπων από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά τα φύτρα τους, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου.

Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.

Με τις μόλις 100 θερμίδες που παίρνεις από μισό φλιτζάνι όσπρια, παίρνεις ταυτόχρονα εκτός από αρκετά αμινοξέα, φυτικές ίνες, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Όλα τους θρεπτικά στοιχεία που έχουν ζωτική σημασία για την υγεία, ευεξία και για μια Διατροφή Δύναμης.

Μια κούπα (172g)  φασόλια μαγειρεμένα περιέχουν:
Θερμίδες: 227
Πρωτεΐνες: 15.2g
Υδατάνθρακες: 40.8g
Συνολικό λίπος: 0.9g
Φυτικές ίνες: 15g

Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή:
Σιδήρου (3.61mg), Μαγνησίου (120mg), φώσφορου (241mg)  και Φυλικού οξέος (256mcg)
και καλή πηγή: Ψευδάργυρου (1.93mg),  θειαμίνης (.42 mg),  και νιασίνης (2mg)

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.