Κέντρο υγείας Κλειτορίας :Επιστολή προς τον Υπουργό υγείας για την κατάσταση της υπολειτουργίας του

Ο Ιατρικός σύλλογος Πάτρας αντέδρασε για την κατάσταση που επικρατεί στα Κ.Υ της περιφέρειας με ειδική αναφορά στα Κ.Υ.Κλειτορίας 

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων 
κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
Αριστοτέλους 17 - 104 33  ΑΘΗΝΑ

Κε Υπουργέ,

Με την παρούσα, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση της υπολειτουργίας των Κέντρων Υγείας στην περιοχή μας που περιγράφεται ως εξής:

Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν οριακά χωρίς να καλύπτεται το αναγκαίο, από τους οργανισμούς τους, προβλεπόμενο υγειονομικό προσωπικό (ιατρικό – εργαστηριακό – νοσηλευτικό – διοικητικό). Η σημαντική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας προκύπτει από την παντελή έλλειψη προσλήψεωνιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις αποχωρήσεις, συνταξιοδοτήσεις, τις αποσπάσεις και τις μετακινήσεις. Όλα αυτά οδηγούν την λειτουργία των μονάδων κάτω από το όριο ασφαλείας, όπως συμβαίνει ειδικά στα πιο απομακρυσμένα Κέντρα Υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας Ερυμάνθειας και Κάτω Κλειτορίας.  Η εργασία των επισκεπτών ιατρών περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, λόγω έλλειψης στοιχειωδών εργαστηριακών μέσων και υλικοτεχνικής υποδομής και δεν πραγματοποιείται σε τακτική βάση. Έκδηλη είναι η υπολειτουργία των εργαστηρίων των Κέντρων Υγείας που δεν εφοδιάζονται με τα απαραίτητα αντιδραστήρια και δεν έχουν παρασκευαστές και χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων.

Η διακομιδή εκτάκτων περιστατικών διενεργείται κάτω από αντίξοες συνθήκες με προβλήματα στην απαραίτητη ιατρική συνοδεία.  Εξαιρετικά προβληματική είναι η επιστροφή των ιατρών στο Κέντρο Υγείας μετά την ολοκλήρωση της διακομιδής, που πραγματοποιείται με ταξί και χωρίς τακτική απόδοση των οδοιπορικών εξόδων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ιδιαίτερα μετά το συμβάν της ολοσχερούς καταστροφής του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Ερυμάνθειας από πυρκαγιά.

Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί συνθήκες ασφυκτικής λειτουργίας. Το φαρμακευτικό και αναλώσιμο υλικό δίνεται με το σταγονόμετρο. Οι ασθενείς καλούνται να αγοράσουν από το φαρμακείο τα υλικά για τις αλλαγές τραυμάτων και άλλες ιατρικές πράξεις.

Η πρόσφατη υπαγωγή των Κέντρων Υγείας στις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει δημιουργήσει διοικητικά κενά στην προμήθεια υλικών. Προ μηνός διαπιστώθηκε αιφνίδια έλλειψη προμήθειας πετρελαίου με αποτέλεσμα να «ξεπαγώσουν» τα Κέντρα Υγείας Χαλανδρίτσας και Ερυμάνθειας.

Η εφημερία των Κέντρων Υγείας, συχνά πραγματοποιούνται κάτω από τα επιτρεπτά νομικά και επιστημονικά όρια ασφαλούς λειτουργίας, χάρη στην αυτοθυσία και αυταπάρνηση των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού́. Δεν είναι λίγες οι φορές που ιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι καλούνται να παίξουν τον ρόλο της νοσηλεύτριας ώστε να αντιμετωπισθούν έκτακτα περιστατικά.

Ελπίζοντας στις άμεσες ενέργειές σας για την αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας,

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Άννα Μαστοράκου                      Γεώργιος Πατριαρχέας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Αναπληρωτής Υπουργός κ Ανδρέας Ξανθός
  • Γενικός Γραμματέας κ Μπασκόζος Ιωάννης
  • Διοικητής 6ης ΥΠΕ
  • ΜΜΕ
  • Μέλη μας
  • ΠΙΣ
  • Ιατρικού Σύλλογοι

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.