Κείμενο που μειοψήφισε στην Ν.Ε. Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ : Τερματίστηκε το ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η διαπραγματευτική ομάδα και η Κυβέρνηση έδωσαν για έξι μήνες μια σκληρή μάχη και πάλεψαν μέχρι τέλους για να διεκδικήσουν μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της και ο ελληνικός λαός να μπορεί να συνεχίζει να αγωνίζεται.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το πρωί, μετά από 17ωρη διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, θεωρούμε ότι είναι προϊόν εκβιασμών και πιέσεων, ότι είναι μια πολύ επώδυνη συμφωνία με μέτρα σκληρά για τον ελληνικό λαό.   

Δεν υπερασπιζόμαστε και δεν επιχαίρουμε για την ίδια την συμφωνία και τα μέτρα που αυτή περιλαμβάνει γιατί βρίσκονται μακριά τόσο από τις προεκλογικές μας εξαγγελίες και δεσμεύσεις όσο και από τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησης.

Υπερασπιζόμαστε, όμως το γεγονός ότι δεν αφήσαμε την χώρα να υποστεί τις τραγικές συνέπειες μιας άτακτης χρεωκοπίας επιτυγχάνοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους και τις εν δυνάμει αναπτυξιακές προοπτικές που την συνοδεύουν.

Λάθη έγιναν κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως η επιλογή ενός Grexit ήταν έξω από την εντολή που είχε λάβει αυτή η κυβέρνηση. Αν αυτό συνέβαινε θα ικανοποιούσε κυρίως τους πιο ακραίους κύκλους της Ευρώπης(όπως ο κ. Σόιμπλε). Οι επιπτώσεις θα ήταν τραγικές για τον ελληνικό λαό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους και κάποιοι απ’ αυτούς που υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα την επιλογή της δραχμής.

Βρεθήκαμε μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις αλλά και αντιμέτωποι με ένα ωμό εκβιασμό των πιστωτών να δεχθούμε έναν επώδυνο συμβιβασμό ή να μας σπρώξουν σε άτακτη χρεοκοπία με συνέπεια την πρωτοφανή δυστυχία του ελληνικού λαού.

Η σημερινή επώδυνη συμφωνία έβαλε τέρμα στο ενδεχόμενο της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας αλλά και στα σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργήσει ρήγμα στο συντηρητικό μπλοκ όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και εντός της ίδιας της Γερμανίας. Αφήνοντας πίσω μας μια σημαντική παρακαταθήκη για την ίδια την Ευρώπη.

Στηρίζουμε και επιθυμούμε να κρατήσουμε όρθια την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας για να αποτρέψουμε την λογική της «αριστερής παρένθεσης», που με κάθε αθέμιτο μέσο χρησιμοποίησε η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας μας και της Ευρώπης, ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σόϊμπλε. Καταψήφιση της συμφωνίας θεωρούμε ότι οδηγεί στην πτώση της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει τις επιδιώξεις περί «αριστερής παρένθεσης».

Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι και συλλογικά δρώντες μέσα στο κόμμα. Είναι απαραίτητο να παραμείνουμε ενωμένοι, να συστρατευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τις πολιτικές τους θέσεις εντός του κόμματος, για να μην ξεπλύνουμε με τη στάση μας το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα αλλά και γιατί πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί με τα σκληρά κατεστημένα στη χώρα μας. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζικές  μεταρρυθμίσεις προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων και εις βάρος της ολιγαρχίας που την οδήγησε ως εδώ. Παράλληλα τη σκυτάλη παίρνουν οι ευρωπαϊκοί λαοί που στα βήματα του ελληνικού λαού διεκδικούν το τέλος της λιτότητας δίνοντας της ελπίδα ότι η ρωγμή που προσπαθήσαμε να ανοίξουμε εμείς θα οδηγήσει με την κοινή δράση όλων των λαών στο γκρέμισμα του τοίχου.

Και αυτή είναι μια νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο.

Η υποχώρηση στη μάχη δεν προσδιορίζει με όρους βεβαιότητας την ήττα. Στο χέρι μας είναι να το αποδείξουμε.

 

Το κείμενο αυτό ψηφίστηκε από τα παρακάτω μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ:

Μ.Αντύπα

Π.Γεωργακόπουλος

Γ.Γιαννόπουλος

Η.Γρηγόρης

Γ.Λάμπρου

Μ.Μαλιαρουδάκης

Α.Ριζούλης

Μ.Σιδηρόπουλος

Κ.Σπαρτινός

Τ.Σταυροπούλου

Ε.Συμεωνίδου

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.