Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της Π.Υ.Καλαβρύτων στην χθεσινή φωτιά

Λόγω τοπικής αρμοδιότητος η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων ήταν αυτή που επελήφθη άμεσα στην αρχική εστία πλησίον του χωριού Μουρίκι.Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε όποιο περιστατικό χαρακτηρίζεται επείγον οι πρώτες δυνάμεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη που θα ακολουθήσει.Οι επιλογές που θα ακολουθηθούν αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός στις πρώτες στιγμές μπορεί να αποβεί μοιραίος ή σωτήριος.Σύμφωνα με την εξέλιξη και το αποτέλεσμα αξίζουν συγχαρητήρια στην τοπική Π.Υ η οποία εξέδωσε και το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 και περί ώρα 17:25΄, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο στην θέση «ΠΕΤΡΑΛΩΝΟ» στην Τ. Κ. Προφήτης Ηλίας του Δήμου Καλαβρύτων .

Στην συνέχεια και περί ώρα 20:25΄ (και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κατάσβεση της πρώτης Πυρκαγιάς), εκδηλώθηκε δεύτερη πυρκαγιά, σε απόσταση 2-3 χιλ. από την πρώτη ,σε επίσης δύσβατο σημείο, στην θέση «ΤΡΑΝΟ ΧΩΡΑΦΙ» στον Οικισμό Μουρίκι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων επενέβη άμεσα, στις δύο αυτές Πυρκαγιές με όλες της τις δυνάμεις οι οποίες και ενισχύθηκαν με δύο (2) αεροσκάφη ένα (1) ελικόπτερο, πεζοπόρα τμήματα από την 1η ΕΜΑΚ ΑΘΗΝΩΝ την 6η ΕΜΑΚ ΠΑΤΡΑΣ και πυροσβεστικά οχήματα από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες : Πατρών – Πύργου – Λεχαινών - Μεσολογγίου –Αγρινίου - Αιγίου καθώς και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Ολυμπίας & Χαλανδρίτσας.

Στην Κατάσβεση συνέδραμαν επίσης δύο (2) Πυροσβεστικά Οχήματα και Υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων , δύο (2) Πυροσβεστικά Οχήματα και Υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού, καθώς και ένα (1) ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ.Ελλάδος.

Οι Συνολικές δυνάμεις κατάσβεσης των δύο Πυρκαγιών ήταν (2) Αεροσκάφη, (1) Ελικόπτερο (18) πυροσβεστικά οχήματα και (75) Πυροσβέστες .

Τις εναέριες και επίγειες Πυροσβεστικές δυνάμεις συντόνισε ο Διοικητής Περ/κής Δ/σης Π.Υ. Δυτ. Ελλάδος , Αρχιπύραρχος Νικολακόπουλος Νικόλαος με την βοήθεια του Διοικητή Π.Υ. Νομού Αχαϊας και των Διοικητών της Π.Υ Καλαβρύτων και 6ης ΕΜΑΚ.

Στην πρώτη πυρκαγιά θέση «ΠΕΤΡΑΛΩΝΟ» , κάηκαν 80 στρέμματα Δασικής έκτασης και στην δεύτερη θέση «ΤΡΑΝΟ ΧΩΡΑΦΙ» 20 στρ. δασικής έκτασης.

Κατά την διάρκεια της Πυρκαγιάς τραυματίστηκε ελαφρά, ένας Πυροσβέστης της Π.Υ. Καλαβρύτων, ο οποίος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων, από όπου αναχώρησε αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες Βοήθειες.

Οι δύο (2) πυρκαγιές βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, με επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή τους.

Τα ακριβή αίτια των δύο πυρκαγιών, διερευνώνται από Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων.

 

Καλάβρυτα 21 -08-2014

Ο Δ ι ο ι κ η τ ή ς

Βασίλειος Α. Αλεξόπουλος

Αντιπύραρχος

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
12 + 7 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.