Κατερίνα Γρ. Σολωμού: Υποχρεωτικές  οι μάσκες για υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς στα επείγοντα

Η  επιδημία του κορωναϊoύ η οποία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, καθώς και η επιδημία της γρίπης που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των πασχόντων στη χώρα μας και όσων προσέρχονται στα επείγοντα των νοσοκομειακών μονάδων, επιβάλλουν τη λήψη ουσιαστικών προφυλακτικών μέτρων που θα εμποδίζουν κάθε περιθώριο εξάπλωσης του ιού εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η προσοχή του υγειονομικού προσωπικού  επιβάλλεται να είναι αυξημένη  ώστε να εντοπιστεί άμεσα όποιο ύποπτο κρούσμα και να απομονωθεί έγκαιρα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό.

Είναι απαραίτητο το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα νοσοκομεία της χώρας να περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη ώστε να αποκλείεται κάθε πιθανότητα μετάδοσης των ιών. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην απάλειψη κάθε ενδεχόμενου μετάδοσης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αναμεταδώσει τους ιούς σε άλλους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Εξυπακούεται ότι ένας ασθενής που νοσεί από κορωναϊό ή από γρίπη δεν το γνωρίζει όταν φτάνει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της προσέλευσής του και της ιατρικής  αντιμετώπισής του μπορεί ωστόσο να είναι κρίσιμο για την αναμετάδοση του ιού τόσο σε άλλους ασθενείς και στους  συνοδούς τους που επίσης παρευρίσκονται στα επείγοντα, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Όλοι γνωρίζουμε τον συνωστισμό που επικρατεί στα επείγοντα των νοσοκομείων τις περιόδους έξαρσης της γρίπης, όπως αυτή που διανύουμε, και εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας και της αναμονής που συνεπάγεται ένας τέτοιος συνωστισμός.

Επιβάλλεται λοιπόν κατά την άποψή μου να επιβληθεί υποχρεωτικά  η χρήση ειδικών μασκών  σε όλο το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αλλά και σε κάθε ασθενή και στους συνοδούς τους με το που θα εισέρχονται στα επείγοντα.

Παράλληλα, θα πρέπει να δίνονται στους ασθενείς  και οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας και τα μέτρα υγιεινής των χεριών που πρέπει να τηρούν και είναι πολύ σημαντικά.

Επίσης μέτρα προφύλαξης θα πρέπει να λαμβάνουν και οι επισκέπτες των νοσηλευομένων ασθενών καθώς και οι ίδιοι μπορούν να μεταφέρουν ιούς που δύναται να είναι επικίνδυνοι.

Ο τομέας της  υγείας, υπαγορεύει το αίσθημα της ευθύνης. Σε διοικήσεις, γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
8 + 9 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.