Κατασχέσεις από το Δασαρχείο Καλαβρύτων σε βάρος παράνομων υλοτόμων

Το φαινόμενο της παράνομης υλοτομίας τόσο στην περιοχή των Καλαβρύτων όσο και σε ολόκληρη την Ελλάδα βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. Το kalavrytanet έχει αναφερθεί με σχετικό άρθρο στο πρόβλημα ( Δασαρχείο Καλαβρύτων : Καυσόξυλα μόνο για λίγους και....εκλεκτούς !!)Η προσπάθεια που έκανε το Ελληνικό κράτος για να προφυλάξει τον δασικό πλούτο της χώρας ήταν η αυστηροποίηση του  θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας  και η εντατικοποίηση των ελέγχων. Αποτέλεσμα για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχαν οι αποκεντρωμένες Διοικήσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, το 2012 κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι λαθραία υλοτομημένων ξύλων, 426 εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για αυτόν τον σκοπό και 425 οχήματα. 

Το δασαρχείο Καλαβρύτων εντόπισε χθες 15/9 ένα άτομο ( το δεύτερο διέφυγε) κάτοικο Σκεπαστού Καλαβρύτων να κόβει δέντρα στη θέση ''Γκούβελο'' και ακολουθώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο προχώρησε στην κατάσχεση των μέσων κοπής και της ξυλείας που ανευρέθει στο σημείο. Το αυτοκίνητο αποδόθηκε μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο.

Οι ποινές που γενικά σε  περιπτώσεις παράνομης ξύλευσις επιβάλλονται είναι τσουχτερές.

Για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στη θέσπιση νέων κυρώσεων με το Ν.4138/2013 «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες ρυθμίσεις» που ισχύουν από τις 19 Μαρτίου 2013.

Με την ψήφιση του Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) αντικαταστάθηκε το άρθρο 268 και τροποποιήθηκε το άρθρο 271 του Ν.Δ.86/69 (Δασικός Κώδικας). Έτσι:

α) για τον οποιονδήποτε βλάπτει ή προκαλεί φθορά σε δάσος ή δασική έκταση

β) υλοτομεί ή συλλέγει δασικά προϊόντα χωρίς άδεια ή αν διαθέτει άδεια αντιβαίνει τους όρους της

γ) μεταφέρει δασικά προϊόντα χωρίς τα προβλεπόμενα δασονομικά έγγραφα ή τα μεταφέρει υπερβαίνοντας την επιτρεπόμενη ποσότητα που αυτά προβλέπουν

εάν η εκτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ  η υπόθεση εκδικάζεται ως πταίσμα. Εάν η ζημιά εκτιμηθεί πάνω από 300 έως και 10.000 ευρώ ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τα άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα (πλημμέλημα). Τέλος, εάν η ζημιά υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι και 10 ετών.

Επιβαρυντικό θεωρείται όταν η παράνομη υλοτομία γίνεται σε δημόσιο δάσος, ενώ ιδιαιτέρως υψηλό είναι το πρόστιμο που επιβάλλεται και σε όσους αγοράζουν για περαιτέρω εμπορία την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία, οπότε και επιβάλλεται από την οικονομική Υπηρεσία πρόστιμο ίσο με την 5πλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος και σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας των επιχειρήσεων για 2 μήνες.

Κατασχέσεις και διοικητικό πρόστιμο

Σύμφωνα με το άρθρο 271 και μετά την τροποποίησή του, τα δασικά προϊόντα που κατάσχονται δημοπρατούνται. Επίσης κατάσχονται και δημεύονται από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα τα εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η παράβαση, τα μεταφορικά μέσα με τα οποία γίνεται η παράνομη διακίνηση, καθώς και η άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού. Στην περίπτωση που το όχημα παραδοθεί προς φύλαξη στον ιδιοκτήτη, αφαιρούνται οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Το δίπλωμα οδήγησης, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας των κατασχεθέντων μέσων μεταφοράς παραδίδονται άμεσα με πρωτόκολλο παράδοσης παραλαβής στην οικεία αστυνομική αρχή.

Τα κατασχεθέντα μεταφορικά μέσα, η άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας αποδίδονται στον ιδιοκτήτη τους, εάν το αρμόδιο δικαστήριο δεν επικυρώσει την κατάσχεση. Διαφορετικά τα κατασχεθέντα μέσα όπως και τα εργαλεία κλπ με τα οποία ο παραβάτης προέβη στην εκτέλεση του αδικήματος, εκποιούνται με δημοπρασία.

Εκτός των παραπάνω αναφερομένων ποινών με το άρθρο 271 θεσπίζεται και η επιβολή διοικητικού προστίμου από τον Προϊστάμενο της Δασικής Υπηρεσίας, που ισούται με το 5πλάσιο της προβλεπόμενης αξίας από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την παρανόμως υλοτομηθείσα ή μεταφερόμενη ξυλεία. Το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και αποδίδεται, όπως και το τίμημα των δημοπρασιών στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου. Το δίπλωμα οδήγησης επιστρέφεται στον κύριο ή νόμιμο κάτοχό του μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του επιβληθέντος προστίμου.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.