Καταγγέλουν φαινόμενα κομματικού ρεβανσισμού, ευνοιοκρατίας, αδιαφανών διαδικασιών και παλινόρθωσης λογικών σκληρού πελατειακού κράτους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν ερώτηση στο πλαίσιο άσκησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα την εργασιακή αναταραχή που προκαλείται στο νοσηλευτικό προσωπικό του ΠΓΝΠ από τις αμφιβόλου νομιμότητας διοικητικές πράξεις που έχει εκδώσει ο αναπληρωτής διοικητής του  ΠΓΝΠ, με τις οποίες μετακινεί συνεχώς Τομεάρχες/Προϊστάμενες καίριων και νευραλγικών τομέων του Νοσοκομείου, σε μία μάλιστα δύσκολη συγκυρία για τα υγειονομικά δεδομένα στη χώρα μαςΗ ερώτηση φέρει την υπογραφή 15 ακόμη Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Το προσωπικό του ΕΣΥ διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο τα χρόνια της κρίσης και τελευταία με την πανδημία, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στην ανάγκη για καθολική και αξιόπιστη φροντίδα υγείας του πληθυσμού. Ο κομματικός ρεβανσισμός, η ευνοιοκρατία, οι αδιαφανείς διαδικασίες και η παλινόρθωση λογικών σκληρού πελατειακού κράτους στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουν ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν οι νέες Διοικήσεις στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Η τακτική συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μάχης με τη λοίμωξη covid-19.

Στα ήδη υπάρχοντα και ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, προστίθενται πλέον και οι διώξεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες προκαλούν εργασιακή αναταραχή στο νοσηλευτικό προσωπικό και δημιουργούν αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Κοινός παρονομαστής: Η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία, αντί να διορίσει Διοικητή στο ΠΓΝΠ και να ενισχύσει το επίπεδο της διοικητικής ευρυθμίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της επαρκούς χρηματοδότησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, πορεύεται με μοναδική πυξίδα το βόλεμα ημετέρων, με απώτερο στόχο τις πελατειακές σχέσεις και την εξυπηρέτηση του ΝΔκρατικού «ιδανικού» της κομματοκρατίας. Με τις παραλείψεις αυτές το νοσοκομείο παραμένει ακόμα ακέφαλο και η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας παρακολουθεί τις μάχες παρασκηνίου με γαλάζιο φόντο, τον ακήρυχτο εμφύλιο τοπαρχών Αχαΐας – Ηλείας – Αιτωλοακαρνανίας και τον αλληλοσπαραγμό μεταξύ των εν ενεργεία βουλευτών και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα  3  Ιουνίου 2021                        

ΕΡΩΤΗΣΗ                              

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Φαινόμενα κομματικού ρεβανσισμού, ευνοιοκρατίας, αδιαφανών διαδικασιών και παλινόρθωσης λογικών σκληρού πελατειακού κράτους στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών»

Tο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών από το Σεπτέμβρη 2020 πορεύεται ακέφαλο, αφού μέχρι και σήμερα εκκρεμεί ο διορισμός Διοικητή. Τούτο μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία επωμίζεται με ασύμμετρο τρόπο το βάρος της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δυστυχώς και στον τομέα αυτό, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντί να ενισχύσει το επίπεδο της διοικητικής ευρυθμίας και επιχειρησιακής ετοιμότητας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, παρέμεινε και παραμένει άπραγη.

Παρόλα αυτά το προσωπικό του ΕΣΥ διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο τα χρόνια της κρίσης και τελευταία με τα αλλεπάλληλα πανδημικά κύματα, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στην ανάγκη για καθολική και αξιόπιστη φροντίδα υγείας του πληθυσμού. Παρά τις δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες εργασίας, καθώς και τις αναντίστοιχες με το προσφερόμενο έργο αποδοχές, το υγειονομικό προσωπικό και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του ΕΣΥ απέδειξαν ότι αξίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της Πολιτείας και, πολύ περισσότερο, ένα εργασιακό περιβάλλον ισονομίας και δικαιοσύνης. Αυτό είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για να συνεχίσουν την εξαιρετική και διαχρονική συμβολή τους στην αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης.

Ωστόσο, όπως έχει καταγγελθεί τόσο από το πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων στο ΠΓΝΠ όσο και από την ΠΟΕΔΗΝ, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρατηρούνται φαινόμενα κομματικού ρεβανσισμού, ευνοιοκρατίας, αδιαφανών διαδικασιών και παλινόρθωσης λογικών σκληρού πελατειακού κράτους.

Η σωρεία διοικητικών πράξεων που έχει εκδώσει ο αναπληρωτής διοικητής του   ΠΓΝΠ, με τις οποίες μετακινεί συνεχώς Τομεάρχες/Προϊστάμενες καίριων και νευραλγικών τομέων του Νοσοκομείου, σε μία μάλιστα δύσκολη συγκυρία για τα υγειονομικά δεδομένα στη χώρα μας, αναπόφευκτα δημιουργούν αυξημένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η δε αντιφατική συμπεριφορά της Διοίκησης, με τις διαρκείς παλινωδίες των τελευταίων μηνών, όπου εκδίδονται πράξεις μετακίνησης, οι οποίες την επόμενη ημέρα ανακαλούνται και μετά επαναφέρονται, για να τροποποιηθούν μετά από λίγο διάστημα, εκτός από την ανάδειξη του σοβαρού διοικητικού ελλείμματος και του προφανούς της ακυρότητάς τους, οδηγούν στη θλιβερή διαπίστωση ότι η Διοίκηση δεν ενεργεί με γνώμονα την εμπέδωση κλίματος εργασιακής ασφάλειας, διαφάνειας και αξιοκρατίας, που θα οδηγήσει και στην βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Επειδή, οι αρμοδιότητες του εκάστοτε Αναπληρωτή Διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών αναγράφονται ρητά και περιοριστικά στο άρθρο 7 παρ. 9 του Νόμου 3329/2005 και σε καμία από τις ρητά προσδιοριζόμενες και αναγραφόμενες αρμοδιότητές του δεν προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης υπαλλήλου.

Επειδή, οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις και ο υπηρεσιακός υποβιβασμός αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 30 ν. 4369/2016, στην αρχή της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης.

Επειδή, με το με αριθμό πρωτ. 48824/15.11.2017 έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, τονίστηκε ότι ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 86-89 ν. 4369/2015 και η προσωρινή τοποθέτηση προϊσταμένου δικαιολογείται μόνο σε θέση που κενώνεται (θάνατος, συνταξιοδότηση, παραίτηση).

Επειδή, οι αποφάσεις του αναπληρωτή διοικητή του ΠΓΝΠ προκαλούν εργασιακή αναταραχή και τεράστια προβλήματα στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1] Έχει λάβει γνώση των προαναφερόμενων παρανομιών που λαμβάνουν χώρα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών;

2] Έχουν εκχωρηθεί νομίμως, επισήμως και αρμοδίως από την προηγούμενη Διοικήτρια του νοσοκομείου προς τον αναπληρωτή Διοικητή,οι αρμοδιότητες και τα σχετικά καθήκοντα; Το ΦΕΚ 760/2020, το οποίο συνιστά το ΦΕΚ δημοσίευσης της αποδοχής από τον Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας της παραίτησης της πρώην Διοικήτριας και το οποίο επικαλείται στις αποφάσεις του ο αναπληρωτής Διοικητής ως νομιμοποιητική εξουσιοδοτική διάταξη, αποτελεί το νόμιμο έρεισμα για τη μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων;

3]Ακόμα και στην περίπτωση που ο αναπληρωτής Διοικητής έχει αρμοδιότητα να μετακινεί υπαλλήλους και να αναθέτει καθήκοντα προϊσταμένων, δεν θα έπρεπε σύμφωνα με τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης να έχει ζητήσει εισηγήσεις από τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες, από τις οποίες θα προέκυπταν τα κενά (θάνατος, παραίτηση, συνταξιοδότηση);

4] Πότε επιτέλους σκοπεύετε να διορίσετε Διοικητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών;

                                  

Οι βουλευτές

Κώστας Μάρκου  &  Σία Αναγνωστοπούλου

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
15 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.