Καταγγελίες από Μάρκου - Αναγνωστοπούλου για νέες εργοδοτικές αυθαιρεσίες στην Τράπεζα Πειραιώς

Ερώτηση  προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατατέθηκε την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020, από τους βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Μάρκου Κώστα, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) και 28 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θέμα "Καταγγελίες για νέες εργοδοτικές αυθαιρεσίες στην Τράπεζα Πειραιώς". Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου και το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Καθώς η πανδημία του COVID-19 μεγεθύνει την κοινωνική αναστάτωση και παρατείνει την εργασιακή αβεβαιότητα, πληθαίνουν οι αναφορές εργαζομένων στις τράπεζες σχετικά με ένα νέο κύμα μετακινήσεων με απώτερο σκοπό .

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αιφνιδιαστική μετακίνηση εκατό [100] περίπου υπαλλήλων της από τις κεντρικές υπηρεσίες σε διάφορα περιφερειακά καταστήματα, κάτι που, όπως τονίζουν οι ενώσεις των εργαζομένων στις Τράπεζες, γίνεται για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους αυτούς τοποθετήθηκαν στα ταμεία και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία στη θέση αυτή. Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν με μοναδικό κριτήριο την ηλικία, δηλαδή μετακινήθηκαν οι υπάλληλοι άνω των 50 ετών και συγκεκριμένα μετά από πρόταση της διεύθυνσης για «αποχώρηση».

Η Τράπεζα ισχυρίστηκε ότι οι μετακινήσεις έγιναν με σκοπό την καλύτερη στελέχωση των καταστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Είναι γνωστό όμως ότι η πανδημία δεν δημιούργησε ανάγκη για ταμίες, αφού οι οδηγίες των τραπεζών προς τους συναλλασσόμενους πολίτες είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών για τους πελάτες λιανικής να διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τα εναλλακτικά δίκτυα, δηλαδή ΑΤΜ, APS (κέντρα αυτόματων συναλλαγών που είναι εγκατεστημένα μέσα στα τραπεζικά καταστήματα), Internet και phonebanking, ενώ οι συναλλαγές ειδικά στα ταμεία είναι περιορισμένες στις απολύτως αναγκαίες και ο σχεδιασμός είναι ότι πολύ σύντομα τα  ταμεία θα εξυπηρετούν κατά βάση τους εταιρικούς πελάτες και τους κομιστές επιταγών.

Σημειωτέων επίσης ότι καμία από τις 100 αυτές θέσεις δεν κοινοποιήθηκε, ώστε να δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους υπαλλήλους να δηλώσουν την προτίμησή τους για κάποια από αυτές. Όπως καταγγέλθηκε από τον Σύλλογο  Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), οι υπάλληλοι που επελέγησαν για μετακίνηση κλήθηκαν εντός δύο (2) ημερών να τοποθετηθούν σε καταστήματα του Δικτύου της Τράπεζας, διανύοντας καθημερινά πολύωρες αποστάσεις σε προορισμούς όπου απαιτείται η χρήση ακόμη και τριών διαδοχικών μέσων μαζικής μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις σε καταστήματα πλησίον του τόπου κατοικίας τους, οι οποίες περιέργως προτάθηκαν σε υπαλλήλους που διαμένουν σε διαμετρικά αντίθετες περιοχές.

Επειδή, όπως έχει γίνει γνωστό, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει και προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία περισσοτέρων από 50 καταστημάτων της μέχρι το τέλος του 2020, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην έξοδο αρκετούς υπαλλήλους της.

Επειδή η συγκυρία είναι δύσκολη και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί.

Επειδή, όπως φαίνεται, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα επερχόμενη εθελούσια έξοδο εργαζομένων προωθώντας δυσμενείς μετακινήσεις υπαλλήλων που μπαίνουν στο στόχαστρο, προκειμένου δυσχεραίνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητά τους να τους εξωθήσει στη συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αντιμετωπίσουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών και ειδικά την πρόσφατη εκβιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να μετακινήσει εκατό περίπου υπαλλήλους της από τις κεντρικές υπηρεσίες σε διάφορα περιφερειακά καταστήματα και να τους τοποθετήσει σε θέση που δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη προσωπικού, με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τους υπαλλήλους αυτούς σε εθελουσία έξοδο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε αιφνιδιαστική μετακίνηση εκατό [100] περίπου υπαλλήλων της από τις κεντρικές υπηρεσίες σε διάφορα περιφερειακά καταστήματα και την τοποθέτηση αυτών στη θέση των ταμείων. Η Τράπεζα Πειραιώς ισχυρίστηκε ότι οι μετακινήσεις έγιναν με σκοπό την καλύτερη στελέχωση των καταστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Είναι γνωστό όμως ότι η πανδημία δεν δημιούργησε ανάγκη για ταμίες, αφού οι οδηγίες των τραπεζών προς τους συναλλασσόμενους πολίτες είναι η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών για τους πελάτες λιανικής να διεκπεραιώνονται αποκλειστικά από τα εναλλακτικά δίκτυα.

Επειδή, όπως έχει γίνει γνωστό, η Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει και προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία περισσοτέρων από 50 καταστημάτων της μέχρι το τέλος του 2020, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην έξοδο αρκετούς υπαλλήλους της.

Επειδή, όπως φαίνεται, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα επερχόμενη εθελούσια έξοδο εργαζομένων προωθώντας δυσμενείς μετακινήσεις υπαλλήλων που μπαίνουν στο στόχαστρο, προκειμένου δυσχεραίνοντας τις συνθήκες της καθημερινότητά τους να τους εξωθήσει στη συμμετοχή σε ένα νέο πρόγραμμα «οικειοθελούς» αποχώρησης. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για να αντιμετωπίσουν τις αντεργατικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών και ειδικά την πρόσφατη εκβιαστική κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να μετακινήσει εκατό περίπου υπαλλήλους της από τις κεντρικές υπηρεσίες σε διάφορα περιφερειακά καταστήματα και να τους τοποθετήσει σε θέση που δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη προσωπικού, με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τους υπαλλήλους αυτούς σε εθελουσία έξοδο;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.