Καταφύγιο για τα δάνεια του 1.875.657 ευρώ βρήκε ο Δήμος Καλαβρύτων.Κόστος σε βάθος χρόνου !!

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Καλαβρύτων την οποία παρακολούθησε το kalavrytanet μπήκε προς συζήτηση το θέμα των δανείων του δήμου που είναι σε εξέλιξη η αποπληρωμή τους.

Ο δήμος Καλαβρύτων είχε συνάψει τέσσερα δάνεια συνολικού ύψους 1.875.657 ευρώ και μέχρι 31/12/2015 λειτουργούσε με μια διετή περίοδο χάριτος πληρώνοντας μόνο τους τόκους ,περίπου 110.000 ευρώ το χρόνο. Από 1/1/2016 πρέπει να πληρώνονται τόκοι και κεφάλαιο και το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 222.120 ευρώ ως την λήξη των δανείων δηλαδή για 13 χρόνια ακόμα.

Ο δήμος για να αντιμετωπίσει το αυξημένο ποσό και στην προσπάθειά του να μειώσει το ποσό των δόσεων απευθύνθηκε σε τρεις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ EYROBANK οι οποίες όμως δεν ανταποκρίθηκαν κατά την προσφιλή τους συνήθεια να αποφεύγουν ''εξυπηρετήσεις'', αφού στην λογική τους είναι η ιδιωτικοποίηση των κερδών και η κοινωνικοποίηση των ζημιών.

Αυτό ήταν κάτι που επεσήμανε και ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Κατσικόπουλος στο Δ.Σ της 12/2/2016 ο οποίος αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι αυτές δεν συμμετέχουν σε ρυθμίσεις που αφορούν δήμους κ.λ.π και συστηματικά απαξιώνουν το Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων που είναι το μόνο πιστωτικό ίδρυμα που αντιμετωπίζει με σεβασμό τους δανειολήπτες.

Το Τ.Π.Δ που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δήμου Καλαβρύτων υπέβαλε πρόταση σύμφωνα με την οποία η ρύθμιση που προτείνει είναι να υπάρξει μια επιμήκυνση των δανείων για άλλα 12 χρόνια στα οποία να πληρώνεται μικρότερη δόση. Η πρόταση περιλαμβάνει την επιλογή του σταθερού ή του κυμαινόμενου επιτοκίου και από τον δήμαρχο κ. Λαζουρά προτάθηκε η δεύτερη λύση η οποία έχει επιτόκιο 4,3% + euribor και η εξυπηρέτηση των δανείων θα έχει ως εξής : Αντί του ποσού των 222,300 ευρώ που πληρώνει σήμερα ο δήμος θα πληρώνει 123900 το χρόνο για 25 χρόνια όμως και έτσι θα προκύπτει ένα ετήσιο όφελος 98000 ευρώ κάθε χρόνο άρα θα υπάρχει ρευστότητα.

Ο Γ. Παπακαννέλλος τοποθετούμενος είπε ότι συμφωνεί με την αναχρηματοδότηση αλλά αυτή να γίνει χωρίς να προστεθεί τόσο μακρύ διάστημα αποπληρωμής (από 13 στα 25 έτη) γιατί το euribor μπορεί σήμερα να έχει χαμηλό, μηδενικό ή και αρνητικό επιτόκιο αλλά τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι μετά από 5 ή 10 χρόνια θα είναι το ίδιο, γιαυτό εξάλλου ονομάζεται και κυμαινόμενο. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να φορτώσουμε για τόσα χρόνια το δήμο Καλαβρύτων και ότι η ρευστότητα που θα προκύψει θα αναλωθεί σε ρουσφέτια.

Η πρόταση Λαζουρά υπερψηφίστηκε και εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι δήμοι με ανάλογα προβλήματα επιλέγουν την λύση του Τ.Π.Δ που αποτελεί μάλλον το τελευταίο καταφύγιο

Παπαδόπουλος Θεόδωρος  για το KALAVRYTANET

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
4 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.