Καλοκαίρι, αέρας, φωτιά !!. Η Π.Υ Καλαβρύτων μας ενημερώνει.

Ενόψει των ιδιαίτερων κινδύνων πυρκαγιάς που ενέχει η θερινή περίοδος, σε συνδυασμό με το ότι ο Νομός Αχαΐας περιλαμβάνει περιοχές δασών και δασικών εκτάσεων ευαίσθητων σε πυρκαγιές που κηρύσσονται επικίνδυνες  συμφώνα με το (Π.Δ 575/1980), η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων, αποστέλλει  το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα με στόχο την ενημέρωση πολιτών και ειδικότερα των  Αγροτικών,  Κτηνοτροφικών, Μελισσοκομικών, Δασικών, καθώς και  των Κυνηγητικών Συλλόγων και  Συνεταιρισμών, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν αλλά και να ενημερωθούν σχετικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την ελληνική νομοθεσία σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς.

      Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, καλλιεργητές  κ.α,  που παρανομούν βάζοντας φωτιές στα χωράφια τους ή στα βοσκοτόπια την αντιπυρική περίοδο (και όχι μόνο), προκαλώντας ανεπανάληπτες κατά περίπτωση καταστροφές. Προβλέπονται ποινές φυλάκισης, χρηματικό πρόστιμο, επιπλέον διοικητικό πρόστιμο και επίσης κατά περίπτωση επιστροφή του συνόλου (!) των επιδοτήσεων που τυχόν έχουν λάβει, ενώ η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα με το που θα καταγράφεται η περιοχή που θα έχει καεί.

Υπενθυμίζεται ότι για τον νομό της Αχαΐας λόγω αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές εκτάσεις, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις (χωρίς την έκδοση Άδειας Καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων), που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε  πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους, από 01-04-2016 μέχρι 31-10-2016 ( ΠΥΡ/ ΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕ. ΠΥ. Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1/2016), σύμφωνα με την 9/2000 Πυρ/κης Διάταξης όπως αυτή  τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με την 9Α /2005 όμοια. 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ     ΣΗΜΕΙΩΜΑ

      1.   Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό από πρόθεση ή από αμέλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους – και ιδίως την αντιπυρική περίοδο – προβλέπονται τα παρακάτω:

1.1 Αυτεπάγγελτα διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη/τών και σε θετική περίπτωση ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (όταν είναι στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια, σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα).(άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.)
Στους δράστες επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις συμφώνα με τον Ποινικό Κώδικα:

α) Ποινή φυλάκισης από 2 έτη έως ισόβια.

β) Χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως 150.000 ευρώ (άρθρα 264, 265 και 266 του Π.Κ.). 

    1.2 Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όσοι  Δικαιούχοι του Προγράμματος οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους που έχουν οικονομική σχέση με την εκμετάλλευση και με το πρόγραμμα, εμπλέκονται για ποινικά αδικήματα συναφή με το πρόγραμμα διώκονται ή έχουν κριθεί ένοχοι (ή έχουν καταδικασθεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη) αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα. (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008). 

1.3  Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος, η καμένη περιοχή κηρύσσεται ως αναδασωτέα (άρθρο 41 του Ν. 998/1979). 

    1.4  Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της έκτασης ως αναδασωτέας, προκειμένου να εξαιρεθεί από την οικονομική ενίσχυση που δίνονταν στους κτηνοτρόφους τα ζώα των οποίων έβοσκαν εκεί πριν την πυρκαγιά και στο έξης απαγορεύεται η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν (άρθρο 105 παρ.1 του Ν.Δ. 86/1969), ενώ οι παραβάτες των ανωτέρω, τιμωρούνται μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο (άρθρο 70 του Ν.998/1979. 

    1.5  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής που εγκρίθηκε με την Κ.Υ.Α 125347/568 (ΦΕΚ Β΄ 142/29.1.2004) σε συνδυασμό  με τις   υπ’ αριθ. 87834/31.07.2015 & 133657/17.12.2015 Εγκυκλίους Πολλαπλής Συμμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σχετικές με την μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών – ο εντοπισμός του αγροτεμαχίου καθώς και του ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του  γίνεται πλέον ηλεκτρονικά – και την καύση αυτών εντός της αντιπυρικής περιόδου χωρίς άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία  ισχύει για τους παραβάτες η μερική παύση  της  εξ’ ολοκλήρου εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότησης) που θα ελάμβαναν.  

 1.6  Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ύψους από 1.467,35 έως 58.694 ευρώ (Κ.Υ.Α. 19826 Φ.109.1/27-6-2000 & άρθρο 26 του Ν.2800/29-02-2000).

 

Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και υπενθυμίζουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να διαφυλάξουμε ακέραιο το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Η βιοποικιλία και η ευεργετική παρουσία τους καθώς και η αισθητική τους είναι ανυπολόγιστης αξίας. Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι μας να δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διατήρηση και την προστασία τους.

Θυμηθείτε πως πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά.

  • Τηλεφωνήστε αμέσως στο αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.

  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

  • Η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνείστε στο 112.

 

 

 

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Τριαντόπουλος Α. Παναγιώτης

Επιπυραγός


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
2 + 17 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.