ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Κάλεσμα προς όλους τους Καλαβρυτινούς για αντίσταση στην υποβάθμιση του Μουσείου

Ανοιχτή επιστολή με θέσεις, απόψεις και ερωτήματα, για τον Τόπο Εκτέλεσης και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, απευθύνει η Ριζική Ανατροπή προς τους φορείς της Πόλης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΜΚΟ, την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τους Καλαβρυτινούς Συλλόγους, τους πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής μας, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο,  και προς όλους τους Καλαβρυτινούς.

Στην επιστολή αυτή στην οποία υπογράφουν οι κ.κ. Κώστας Κούκιος και Λεωνίδας Βασιλόπουλος, καλούνται όλοι οι παραπάνω φορείς και ιδιώτες, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να σταματήσει ο κατήφορος της συνεχούς υποβάθμισης του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, του Τόπου Θυσίας και της ιστορίας των Καλαβρύτων η οποία συστηματικά επιχειρείται από τους Γερμανούς σε συνεργασία με το Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά. (Δείτε εδώ τα σχετικά άρθρα του Β. Αποστολόπουλου στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑΝΕΤ: Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος δεν είναι Δημοτικά Σφαγεία κύριε Λαζουρά και  Μια φορά και έναν καιρό ήταν κάτι Έλληνες και Γερμανοί φοιτητές της Αρχιτεκτονικής...)

Ολόκληρη η επιστολή της ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ έχει ως εξής:

 

 

Θέσεις – Απόψεις - Ερωτήματα

για τον Τόπο Εκτέλεσης και το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

 

Τώρα που έκατσε ο «κουρνιαχτός» από ήσσονος σημασίας ζητήματα, που απασχόλησαν την Καλαβρυτινή Κοινωνία κατά την διάρκεια και μετά την τελευταία πολυτάραχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πιστεύουμε ότι είναι ώρα να ασχοληθούμε με τα σημαντικά.

Και το πλέον σημαντικό για τα Καλάβρυτα, είναι το θέμα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, της σφαγής των Καλαβρυτινών την 13η Δεκεμβρίου 1943, από τους βαρβάρους.

 

Ας παραθέσουμε πρώτα κάποια γεγονότα , πρόσφατα και παλιότερα :

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Καλαβρύτων και στο θέμα τροποποίηση Π/Υ ο Δήμαρχος εισηγήθηκε και η Δημοτική του ομάδα ενέκρινε την μεταφορά 5.000,00 € από την επιχορήγηση του ΔΜΚΟ για την λύση του προβλήματος αποχέτευσης – λυμάτων της Τ.Κ. Λυκούριας.

Στην ίδια συνεδρίαση και στο ίδιο θέμα ο Δήμαρχος ανέλυσε τους στόχους/σκέψεις της Δημοτικής Αρχής για το ΔΜΚΟ λέγοντας ότι πρέπει να καταργηθεί ως Νομικό Πρόσωπο και η λειτουργία του να γίνεται απευθείας από το Δήμο. Όπως λειτουργούμε και τα σφαγεία ανέφερε επί λέξει.

Στο πίσω μέρος του ΔΜΚΟ και απέναντι από την « Καλαβρυτινή Μάννα» έχουν τοποθετηθεί οι κάδοι σκουπιδιών. Αυτό το σημείο επέλεξε η Δημοτική Αρχή για την τοποθέτηση των σκουπιδιών με την μελέτη ανάπλασης του ιστορικού κέντρου.

Οι πινακίδες εντός της Πόλης που οδηγούν στο Τόπο Εκτέλεσης, αναγράφουν «Τόπος Θυσίας» (θυσία είναι οικειοθελής ηρωική πράξη και όχι σφαγιασμός υπό των βαρβάρων).

Η πλειοψηφία των Μαρτυρικών Πόλεων δεν συμμετέχει στο Γερμανοελληνικό ταμείο καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης, και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, καλεί τους Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Πρόεδρους και Μέλη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων όλης της χώρας, και ιδίως των μαρτυρικών δήμων, να απέχουν από την Ελληνογερμανική Συνέλευση .

Τα Καλάβρυτα – το μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα – διά του Δημάρχου είναι ο πλέον φανατικός υποστηριχτής του ταμείου.

 

“Είχαμε προτείνει στο Δήμο να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης και

αναβάθμισης του μνημείου και του γύρω χώρου. Μάλιστα πήραμε πρωτοβουλία να αναλάβουμε εμείς, ως Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, σε πρώτο στάδιο, την εκπόνηση της σχετικής αρχιτεκτονικής μελέτης. Απευθυνθήκαμε για το σκοπό αυτό σε τέσσερις (4) συμπατριώτες μας αρχιτέκτονες (κ.κ. Παπαδημητρόπουλο Νίκο,

Σαμαρτζόπουλο Σπύρο, Κουμάντο Αθανάσιο, Γεωργακοπούλου), οι οποίοι απεδέχθησαν με μεγάλη προθυμία να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους και ενημερώσαμε σχετικά τον κ. Δήμαρχο, που είδε θετικά την ενέργειά μας. Τελικά όμως η υπόθεση αυτή δεν προχώρησε, γιατί, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Δήμαρχος, μετά την παρέλευση τριμήνου περίπου, η προσπάθεια μας, όπως είπε, παρέλκει πλέον, διότι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες παγκόσμιου διαγωνισμού, οπότε και εγκαταλείψαμε προς το παρόν, ευχαριστώντας τους εν λόγω επιστήμονες συμπατριώτες μας για τις μέχρι εκείνης της στιγμής προκαταρκτικές ενέργειές τους.”

(απόσπασμα από την επιστολή της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας).

 

«Στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου Καλαβρύτων στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) και των επαφών, συνεργασιών και (αμοιβαίων) ωφελημάτων που επιδιώκουμε, με δήμους, θεσμούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών της Γερμανίας, διατύπωσα, πριν από ένα, περίπου, χρόνο, την ιδέα και την πρόταση, νέοι, σπουδαστές και καθηγητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, σε μια αγαστή συνεργασία με νέους, σπουδαστές και καθηγητές Γερμανικού Πανεπιστημίου (επελέγη, ήδη, η αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου του Biberach) να εκπονήσουν αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία του τόπου – μνημείου εκτέλεσης των Καλαβρυτινών, (του “Λόφου του Καππή”), από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, την 13-12-1943.»

(απόσπασμα από το μακροσκελές δελτίο τύπου του Δημάρχου.)

Η ανάθεση της ανωτέρω μελέτης αποτελεί προσωπική επιλογή του Δημάρχου, επειδή ακόμη και η απόφαση του Δ.Σ. περί προτάσεων του Δήμου στο Γερμανοελληνικό Ταμείο για το μέλλον, που ψηφίστηκε μόνο από την δημοτική του ομάδα, δεν αναφέρει πουθενά την υποβολή τέτοιας πρότασης. Αναφέρει ότι θα υποβληθούν προτάσεις για την ενίσχυση και υποστήριξη των παρακάτω δράσεων, επιχειρήσεων, έργων και υπηρεσιών του: « του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, την βελτίωση και αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, για δράσεις και έργα συντήρησης, επισκευών και εκσυγχρονισμού του ΔΜΚΟ, για την βελτίωση κοινοχρήστων χώρων του Δήμου μας, για δράσεις και έργα μορφωτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, νέων και μαθητών του δήμου μας, με αντίστοιχους δήμους της Γερμανίας».

 

Και τα ερωτήματα τίθενται προς όλους μας, αμείλικτα :

Ποιος επέβαλλε να απορρίψουμε την πρόταση σύνταξης μελέτης ανάπλασης και αναβάθμισης του μνημείου (χώρος εκτέλεσης) και του γύρω χώρου από συμπατριώτες μας αρχιτέκτονες και με μακροσκελή δελτία τύπου του Δημάρχου να την αναθέσουμε στους Γερμανούς.

Ποιος επιβάλλει την συνεχή υποβάθμιση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Τελικά σε τούτο τον τόπο οι Γερμανοί αποφασίζουν για το πλαίσιο διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων?

 

Επειδή τα Καλάβρυτα είναι σύμβολο ελευθερίας, ελπίδας και δημιουργίας. Δεν αποτελούν τσιφλίκι κανενός και ουδεμίας έκπτωσης επιδέχονται.

Επειδή το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος,

ως παγκόσμιο αντιφασιστικό μνημείο, ως ιδέα του ελεύθερου πνεύματος, είναι πάνω από το Δήμο και την εκάστοτε Δημοτική αρχή, και τούτη την ιδέα, τούτο το παγκόσμιο σύμβολο πρέπει να το διαχειρίζονται μόνο οι άριστοι:

Καλούμε τους φορείς της Πόλης, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΜΚΟ, την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τους Καλαβρυτινούς Συλλόγους, τους πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής μας, κάθε ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο, όλους τους Καλαβρυτινούς:

Να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για να σταματήσει τούτος ο κατήφορος.

 

Για την Ριζική Ανατροπή

 

Κώστας Κούκιος                         Λεωνίδας Βασιλόπουλος

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.