ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Εντός του 2017 το "εργοστάσιο" διαχείρισης απορριμμάτων

Ικανοποίηση επικρατεί, στους Δήμους Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, αφού η τελική έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων για τη Δυτική Ελλάδα, βρίσκει απολύτως συμβατό το σχέδιο που έχουν εκπονήσει και προβλέπει στην περιοχή της αιγιάλειας, ένα "εργοστάσιο" επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (υπό τη  μορφή  βιομηχανικής μονάδας με τη διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή), άνευ απειλής του περιβάλλοντος, χωρίς ηχορύπανση  και βοηθητικούς χώρους μεταφόρτωσης εκτός Αιγίου.

Με τα τεχνικά μέρη του σχεδίου, τις τοποθεσίες υλοποίησης, τις ποσότητες απορριμμάτων, να έχουν εγκριθεί προ πολλού από την περιφέρεια, η μονάδα παίρνει τώρα το δρόμο της χρηματοδότησης και υλοποίησης, με τη "βούλα" του υπουργείου  περιβάλλοντος - ως προς τη μεθοδολογία - και χρήματα κοινοτικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Όπως αναφέρει τo SkaiPatras.gr , σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, για ν' ακολουθήσει ο διαγωνισμός από τον οποίο θα προκύψει ο κατασκευαστής κι έτσι να ξεκινήσει η υλοποίησή του, κάτι που γνώστες των διαδικασιών τοποθετούν χρονικά σε λιγότερο από ένα χρόνο, δηλαδη μέσα στο α' τρίμηνο του 2017 και ολοκλήρωση μέσα στο 2018.

Αν και προς στιγμή, επικράτησε προβληματισμός για τη χρηματοδότηση του μεγάλου και αναγκαίου αυτού περιβαλλοντικού εγχειρήματος, δύο εκ των πέντε ΟΤΑ της αχαίας, φαίνεται πως δεν θα υπάρξει εν τέλει πρόβλημα. Το σχέδιο είναι ένα από τα "19"  που έχουν κατατεθεί  πανελλαδικά, με συνολικό κόστος κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια  ευρώ , όταν το κράτος διαθέτει το πολύ 1,3 δις.

Ωστόσο για τη δυτική ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει οικονομικό θέμα, αφού το συνολικό κονδύλι για έργα καθαριότητας, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, είναι συνολικά 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία κάτι παραπάνω απο τα μισά θα πάρουν, οι δήμοι αιγιάλειας και καλαβρύτων.

Ο δήμαρχος αιγιάλειας , είπε στον SkaiPatras.gr, ότι "τόσο η κυβερνητική βούληση, όσο και η ετοιμότητα των δήμων, δείχνουν να έρχονται θετικές εξελίξεις, στο ένα από τα δύο εργοστάσια  απορριμμάτων της αχαίας, πέραν αυτού που καιρό τώρα λέγεται ότι θα γίνει  στο Φλόκα, για Δυτική Αχαία, Ερύμανθο, αλλά κυρίως το Δήμο Πατρέων". Ο Θαν.Παναγόπουλος, έχει αποκλείσει  το ενδεχόμενο φιλοξενίας μέρους των απορριμμάτων της Πάτρας, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους,  ότι δεν ασχολείται με τα όποια αδιέξοδά της, αφού τα νούμερα είναι συγκεκριμένα στο νέο σχεδιασμό. "Οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση με σκουπίδια, θα τίναζε τα πάντα στον αέρα, γι αυτό και προχωράμε μόνοι μας και δεν ξανασυζητάμε τέτοια πράγματα», σημειώνει.          

Η «Μονάδα Διαλογής και Βιομηχανικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων», θα γίνει στη θέση «Νησί» της Τεμένης Αιγίου, όπου σήμερα λειτουργεί «Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» (ΣΜΑ) και στοιβάζονται 8.000 «μπάλες» παλιών σκουπιδιών (συνυπολογιζομένου του οικοπέδου «Τζουρά»  που θ’ αγοράσει  ο δήμος). Σε παράλληλη χρήση συγκαταλέγονται, ο νόμιμος  ΧΥΤΑ της Αιγείρας - με μικρή επέκταση και νέο κύτταρο -  μετατρεπόμενος σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), αλλά και δημιουργία «Κέντρου διαλογής απορριμμάτων – υπολειμμάτων» στη θέση  «Παπανικολού» της Δυτικής Αιγιάλειας, με «πράσινα σημεία», δύο στην Αιγιάλεια (εκεί και στην Τέμενη) κι άλλα τρία στην περιοχή των Καλαβρύτων.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
1 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.