Καλάβρυτα : Αρχίζουν οι πληρωμές για υδρόμετρα, αποχέτευση και βιολογικό

Εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος βρίσκεται η κατασκευή του βιολογικού και σύμφωνα με εκτίμηση του Δημάρχου Καλαβρύτων θα υπάρχει δυνατότητα δοκιμαστικής λειτουργίας του στο τέλος του 2015.Με δεδομένη την γενικότερη έλλειψη ρευστότητας της χώρας και την εισροή κεφαλαίων για την ολοκλήρωση έργων να έχει κολλήσει σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι αλήθεια ότι η Δημοτική αρχή το παλεύει ώστε με σχετικά μικρή καθυστέρηση να ολοκληρωθεί το έργο. Παράλληλα πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ανάθεσης του έργου των συνδέσεων σε εργολάβο, ώστε να συμπίπτει η ολοκλήρωση των δυο έργων, αποχέτευσης και βιολογικού. 

Το κόστος σύνδεσης των κατοικιών με το σύστημα της αποχέτευσης υπολογίζεται στα 600 ευρώ ανά κατοικία. Παρόμοιες περιπτώσεις Δήμων οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατασκευή αποχετευτικού,όπως ισχυρίζονται οι κ. Λαζουράς και Μαγκαφάς, έχουν επιβάλει πολύ μεγαλύτερες χρεώσεις. 

Σε δυο προηγούμενα άρθρα του KALAVRYTANET(Ορίστηκε το κόστος ανά κατοικία για την σύνδεση της αποχέτευσης ) και (Αποχέτευση : Μαθηματικά σωστό αλλά κοινωνικά άδικο. ) έχουν αναλυθεί οι διαφωνίες μας για την οριζόντια επιβάρυνση των δημοτών προκειμένου τα λήμματα που αποβάλλονται από κάθε κατοικία να πηγαίνουν στον βιολογικό.

Εκείνο που απομένει και για το οποίο δεν έχει γίνει καθόλου κουβέντα είναι το μόνιμο κόστος χρήσης. Πρόκειται για αυτό που θα ακολουθεί το διηνεκές τις κατοικίες. Για να είναι δίκαιος ο καταμερισμός θα πρέπει να τοποθετηθούν υδρόμετρα,τα οποία θα πληρώσει επίσης ο καταναλωτής,να δημιουργηθεί εταιρία ύδρευσης - αποχέτευσης και με βάση την κατανάλωση νερού να υπολογίζεται το κόστος ύδρευσης αλλά και το κόστος αποχέτευσης. Αυτό διότι σύμφωνα με την  διεθνή πρακτική  το μεγαλύτερο μέρος του νερού που εισέρχεται, εξέρχεται σε λήμματα.

Η τοποθέτηση πάντως υδρομέτρων είναι κάτι που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού αλλά το πολιτικό κόστος δεν άφησε προηγούμενες Δημοτικές αρχές να το πραγματοποιήσουν με αποτέλεσμα να γίνεται σπατάλη από ορισμένους και μέσω του παγίου να πληρώνουν όλοι μαζί το μάρμαρο.

Αυτό που πρέπει συνολικά θα πληρώσουν οι 1200 περίπου συνδέσεις είναι :

α) Κόστος διακλαδώσεων 100 ευρώ ανά κατοικία

β) Τέλη σύνδεσης σε τέσσερις κατηγορίες :

1) Έως 150 τ.μ 200 ευρώ 

2) 150-300 τ.μ 300 ευρώ 

3)300-600 τ.μ 400 ευρώ 

4) 600 τ.μ και άνω 600 ευρώ 

γ) Κόστος σύνδεσης 600 ευρώ ανά κατοικία

δ) Κόστος υδρομέτρων και τοποθέτησής τους(άγνωστο)

ε)Κόστος λειτουργίας(άγνωστο )

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό που μαζεύεται είναι μεγάλο αλλά αν θέλουμε να υπάρξει ένα  σύστημα που να εξασφαλίζει ένα σύγχρονο και τουλάχιστον από πλευράς υγιεινής ασφαλές περιβάλλον, μάλλον πρέπει να πληρώσουμε.

Το αν το συνολικό κόστος έχει κατανεμηθεί σωστά και δίκαια, αυτό από την πλευρά μας παραμένει σε εκκρεμότητα, παρά τις αντιρρήσεις του υπευθύνου κ.Ν.Μαγκαφά

Ερωτήματα όπως τι γίνεται αν δεν μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί στο αρχικό κόστος  που απαιτήται δεν έχουν απαντηθεί

Σε κάθε περίπτωση με δόσεις ή χωρίς,  εφ΄ άπαξ ή όχι, πολύ σύντομα θα μας έρθουν και αυτοί οι λογαριασμοί. Ας τους συμπεριλάβουμε στα επόμενα εξοδά μας.

 

Θεόδωρος Παπαδόπουλος 


 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
10 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.