ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – Αποχέτευση : Μαθηματικά σωστό αλλά κοινωνικά άδικο.

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας (διαβάστε εδώ) που αφορά το κόστος σύνδεσης των οικιών και επιχειρήσεων με την κεντρική αποχέτευση παραθέτουμε τις ακόλουθες σκέψεις:

Εισηγητής για το θέμα αυτό στην συνεδρίαση του Δ.Σ της 28/11/2014 ήταν ο Δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Μαγκαφάς. Πιθανόν ο ίδιος να είναι και ο δημιουργός του,ο οποίος ανέλαβε λόγω της ιδιότητάς του ως μαθηματικός, την πολύπλοκη δουλειά της τιμολογιακής πολιτικής.

Το θέμα  όπως ακριβώς προτάθηκε,έτυχε της ομόφωνης αποδοχής από συμπολίτευση και αντιπολίτευση

ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΩΝ :

Ο Δήμος Καλαβρύτων διέθεσε το ποσό των 119.000 ευρώ περίπου για να ολοκληρωθούν οι διακλαδώσεις πέραν των κεντρικών αγωγών. Το ποσό αυτό θα ήταν ανταποδοτικό και έτσι πρέπει να συγκεντρωθεί από την συμμετοχή των ιδιοκτητών κτισμάτων ή οικοπέδων τα οποία διαθέτουν παροχή νερού.

Η χρήση απλών μαθηματικών όρισε ως διαιρετέο το συνολικό ποσό (119.000 ) και ως διαιρέτη το σύνολο των υπαρχόντων παροχών που πρέπει,λογικά, να είναι 1190 περίπου. Έτσι εμφανίστηκε το πηλίκο των 100 ευρώ ανά σύνδεση.

Σωστή η μέχρι εδώ μαθηματική προσέγγιση αλλά απολύτως οριζόντια η κοινωνική κατανομή του κόστους.

Δηλαδή θα κλιθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό μικρά,παλαιά, και ίσως ακατοίκητα ή περιοδικά χρησιμοποιούμενα ακίνητα ή παροχές που οδηγούν σε άδεια οικόπεδα, με μεγάλες επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες είχαν ,έχουν και θα έχουν πολλαπλά οφέλη από την χρήση του νερού και την απαλλαγή τους από τα λύματα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κτήριο μπορεί να διαθέτει μια και μόνο παροχή.

Ακόμα θα πληρωθεί το ίδιο ποσό για σπίτια που απέχουν ελάχιστα μέτρα από τους κεντρικούς αγωγούς και το ίδιο για περιπτώσεις που απαιτήθηκαν εκατοντάδες μέτρα και που πιθανόν να μην περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό.

ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ :

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί προκειμένου να συγκεντρωθούν 250.000 ευρώ που είναι απαραίτητα για να αποτελέσουν τον κουμπαρά της επιχείρησης ''επεξεργασία λυμάτων''

Παρά το γεγονός ότι έχουν οριστεί τέσσερις κατηγορίες η λογική καταμερισμού εξακολουθεί να είναι οριζόντια .Δηλαδή τα κτίσματα έως 150 τ.μ μπορεί να αποτελούν το 80% των περιπτώσεων αλλά ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι κάτω από 90 τ.μ.Συνεπώς αυτά είναι που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος της συγκέντρωσης του αποθεματικού των 250.000 ευρώ περίπου.

Στην συνέχεια και κυρίως στις κατηγορίες γ,δ τα λίγα μεν μεγάλα και εκμεταλλεύσιμα όμως κτήρια των 400-600-1000 τ.μ με 12-15-20 δωμάτια ή αρκετά διαμερίσματα που είναι ενεργές επιχειρήσεις, αναλογικά καλούνται να συμβάλουν ελάχιστα. Κάπου εδώ χάθηκε η έννοια της ανταποδοτικότητας σε συνδυασμό με την χρηματοδοτική ικανότητα του καθενός.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ :

Είμαστε υποχρεωμένοι να εμπιστευόμαστε την ειλικρινή διάθεση των αιρετών και των υπηρεσιών του Δήμου αλλά για την ώρα το άγνωστο κόστος σύνδεσης θα εξαρτηθεί από Τεχνική επιτροπή του Δήμου και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε αιτιολογημένη θέση.

Ελπίζουμε στην επανεξέταση με σκοπό την δικαιότερη κατανομή των τριών φόρων.

Ελπίζουμε η αντιπολίτευση να επανεξετάσει την μέχρι τώρα θέση της !!!!!!!!!!!! που περιέργως ψήφισε ΝΑΙ και έτσι οδήγησε σε ομόφωνη πλην ενός απόφαση

Ελπίζουμε ο υπολογισμός για το άλλο κόστος ,αυτό της λειτουργίας, να λάβει εγκαίρως υπ΄οψιν του όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους.

kalavrytanet

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
4 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.