Ιντερνετ καφέ και παιδιά.

Πολλες φορές τα ιντερνετ καφέ χρησιμοποιούνται από τα παιδιά χωρίς βέβαια κανέναν έλεγχο από τους ιδιοκτήτες τους που αφήνουν ελεύθερο το διαδίκτυο και την πρόσβαση παντού σε ανήλικους. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος διότι όπως όλοι ξέρουμε το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο για την εκπαιδευση αλλά ο μη έλεγχος στο που μπαίνει ένα παιδί μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο εργαλείο πρόσβασης σε έναν άγνωστο κόσμο.Έχει παρατηρηθεί πάντως  ότι τα περισσότερα παιδιά είτε στον ελεύθερο χρόνο τους είτε στις κοπάνες που κάνουν από το σχολείο για να βρεθούν σε ένα ιντερνετ καφέ γίνεται κυρίως για τον λόγο των ιντερνετικών παιχνιδιών στα οποία εθίζονται πολύ εύκολα.
Δεν είναι κακό βέβαια κάποιο παιδί να παιζει ένα ιντερνετικό παιχνίδι αλλά είναι κακό οι πολλές ώρες, το είδος του παιχνιδιού και η ασύδοτη βόλτα στο κόσμο του ιντερνετ από ηλικίες που δεν πρέπει καν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που αφορούν κυρίως ενήλικες.
Πολλά παιδιά, ακόμη και κάτω των 12 χρόνων, παραμένουν για πολλές ώρες μέσα σε ίντερνετ καφέ παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή χρησιμοποιώντας με άλλους τρόπους την πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία, αφού συνήθως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των πληροφοριών, των εικόνων ή των παιχνιδιών στα οποία έχουν πρόσβαση.
Ο Συνήγορος του Παιδιού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν νόμοι που να ρυθμίζουν την είσοδο και τη χρήση υπηρεσιών στα ίντερνετ καφέ από παιδιά. Έτσι ξεκίνησε έναν ανοικτό διάλογο με τις αρμόδιες υπηρεσίες και οργανώσεις, με στόχο να διατυπωθούν προτάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς όφελος των παιδιών που χρησιμοποιούν τα ίντερνετ καφέ.Ο Συνήγορος είναι αντίθετος με το να απαγορευθεί η πρόσβαση παιδιών στα ίντερνετ καφέ, επειδή η σωστή χρήση του διαδικτύου μπορεί να αξιοποιείται θετικά για την εκπαίδευση, την ενημέρωση, την επικοινωνία και τη ψυχαγωγία τους. Όμως θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να μην διακινδυνεύει η ψυχοσωματική υγεία και η ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Ανάμεσα στις προτάσεις του Συνηγόρου είναι να υπάρχει έγγραφη έγκριση των γονέων/κηδεμόνων των παιδιών κάτω των 14 χρόνων για την είσοδό τους στα ίντερνετ καφέ και να πιστοποιηθούν τα ίντερνετ καφέ που είναι "φιλικά στα παιδιά", στα οποία θα υπάρχουν χώροι αποκλειστικά για ανηλίκους, φίλτρα στους υπολογιστές, απαγόρευση αλκοόλ και τσιγάρου κ.λπ.

Το κείμενο με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που προέκυψαν από τον ανοικτό διάλογο στάλθηκε στα αρμόδια Υπουργεία και στη Βουλή των Ελλήνων.

Πηγή ➤ZHTA blog

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.