Ο Ερύμανθος «πληγώθηκε»! -ΦΩΤΟ από τις εικόνες της καταστροφής

Το πρώτο φως της ημέρας, την Πέμπτη 29 Ιουλίου, βρήκε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να συνεχίζουν το έργο τους και αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής. Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε για τους κατοίκους τριών χωριών και οικισμών της Δ.Ε. Τριταίας του Δήμου Ερυμάνθου, αλλά και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία μία σκληρή δοκιμασία, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στην Κοινότητα της Δροσιάς.

Παρά την άμεση επέμβαση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης, η φωτιά επεκτάθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής δήλωσε πως «υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέλαβαν μεγάλες προσπάθειες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που ξέσπασε στη Δροσιά. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής, κάτι που επετεύχθη χάρη στον άμεσο συντονισμό και την έγκαιρη προληπτική εκκένωση των χωριών της Δροσιάς και της Πτέρης. Εκεί δόθηκε και η μεγάλη μάχη, να μην θρηνήσουμε θύματα, αλλά και να προστατευθούν οι κατοικίες των συνδημοτών μας, καθώς οι φλόγες σε αρκετά σημεία πέρασαν μέσα από τις αυλές σπιτιών. Αμέσως μόλις περιορίστηκε το πύρινο μέτωπο και μετά από μία δύσκολη και αγωνιώδη νύχτα, ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, οι οποίες εστιάζονται σε ποιμνοστάσια, μικρό μέρος του ζωικού κεφαλαίου, καλλιέργειες και φυσικά εκατοντάδες στρέμματα δάσους. Βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των συνδημοτών μας. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά και το γεγονός ότι το βράδυ πριν την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς υπήρξαν προσπάθειες πρόκλησης πυρκαγιάς που ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, καταδεικνύουν πως πρόκειται για εμπρησμό. Ο Δήμος μας από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, διαθέτοντας μηχανήματα και υδροφόρες, ενώ βρίσκεται δίπλα στους πληττόμενους συνδημότες μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των συνδημοτών μας, τις περιουσίες τους, αλλά και τον δασικό πλούτο της περιοχής μας που τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. Ευχαριστώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, Ν. Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαρ. Μπονάνο, τον πρώην Περιφερειάρχη, Απ. Κατσιφάρα και τη συντονίστρια Πολιτικής Προστασίας, κα Γιαννιά για το ενδιαφέρον και τις δικές τους ενέργειες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών, κ. Χρυσόστομο που βρέθηκε δίπλα μας από την πρώτη στιγμή. Ένα μεγάλο όμως, ευχαριστώ, οφείλουμε και στους εργαζόμενους του Δήμου μας, στο προσωπικό της δομής «Βοήθεια στο σπίτι», στους Κοινοτάρχες, αλλά και σε όλους τους συνδημότες μας που συνεργάστηκαν και ακολούθησαν τις οδηγίες των συντονιστών».

ΝΑ ΚΗΡΥΧΘΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ

Να σημειωθεί πως η δημοτική Αρχή Ερυμάνθου με έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλη η Κοινότητα Δροσιάς και οι οικισμοί της, ενώ υπεβλήθη και σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση αναγγελία καταγραφής των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Την ίδια ώρα, όλοι οι αρμόδιοι φορείς παραμένουν σε επιφυλακή λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ ο Δήμος απευθύνει έκκληση στους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο.

ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που έπληξε την Κοινότητα της Δροσιάς, ο Δήμος αποφάσισε την αναβολή της εκδήλωσης «Γιαννιάς- Ο δικός μας ήρωας» που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα, την Κυριακή 1η Αυγούστου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει η στήριξη των συνδημοτών μας που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και να δοθεί σε όλους χρόνος για να ξεπεράσουμε την επίπονη αυτή, δοκιμασία», δήλωσε ο κ. Μπαρής, επισημαίνοντας πως και οι δύο εκδηλώσεις που αναβλήθηκαν θα επαναπρογραμματιστούν σύντομα.

πυρκαγια

 

πυρκαγια

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
6 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Ακολουθήστε το kalavrytanet.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις του Δήμου Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Kalavrytanet.com