Ίδρυση Αρχειακής Συλλογής στα Καλάβρυτα

Η Εφορεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), που συνεδρίασε στις 26-02-2016, έκανε, ομόφωνα, δεκτό το αίτημα που είχε υποβάλλει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, και αποφάσισε και ενέκρινε την ίδρυση αρχειακής συλλογής στο Δήμο Καλαβρύτων, υπό την εποπτεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης αυτής της Εφορείας των Γ.Α.Κ., δήλωσε: «Ένας πολύχρονος αγώνας του ιστορικού και μαρτυρικού Δήμου μας, βρίσκει, επιτέλους τη δικαίωσή του. Τα Καλάβρυτα, αποκτούν, Τοπικά Ιστορικά Αρχεία, με την πιστοποίηση και την εποπτεία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Έτσι, η ιστορία του τόπου μας, αποκτά, επιτέλους, το σπίτι της, το Τοπικό Αρχείο Καλαβρύτων, στους χώρους του κτιρίου της πρώην Μαθητικής Εστίας, στα Καλάβρυτα. Το υπάρχον ιστορικό υλικό, θα συγκεντρωθεί, σ’ αυτό, και δε θα βρίσκεται διάσπαρτο, θα ταξινομηθεί, θα μελετηθεί, θα ερευνηθεί, θα συντηρηθεί, αλλά και θα εκτίθεται. Ευχαριστώ, τα μέλη της Εφορείας και τη Διοίκηση των Γ.Α.Κ., που αποδέχθηκαν το αίτημά μας, καθώς και τον σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου μας, κ. Σπύρο Σοκορέλη, που με την επιμονή, τον αγώνα του και το όραμά του, συνέβαλε καθοριστικά, στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, με τη δημιουργία του Τοπικού ιστορικού Αρχείου στα Καλάβρυτα. Ο Δήμος μας, θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, ώστε, σύντομα, τα Τοπικά ιστορικά Αρχεία των Καλαβρύτων, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και να προσφέρουν στην ιστορία, στην έρευνα, στα γράμματα και στον πολιτισμό του τόπου μας».

Ακολουθούν η επιστολή – το αίτημα του Δημάρχου Καλαβρύτων, προς τη Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και η απόφαση της Εφορείας των Γ.Α.Κ., της 26 Φεβρουαρίου 2016, που ενέκρινε το παραπάνω αίτημα του Δημάρχου.

Εν τούτοις, και τούτο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως παράδοξο, τα Καλάβρυτα στερούνται Παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.).

Για την άρση αυτού του παράδοξου, επανερχόμαστε στο αίτημα ίδρυσης Παραρτήματος των ΓΑΚ στα Καλάβρυτα, επισημαίνοντας τα εξής.

Στο Παράρτημα μπορούν, κατ’ αρχήν, να φιλοξενηθούν οι παρακάτω αρχειακές συλλογές:

  • Τα αρχεία των Δημοτικών Σχολείων της επαρχίας Καλαβρύτων, που δεν λειτουργούν πια και που έχουν μεταφερθεί στο Αίγιο.
  • Τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου Καλαβρύτων, πριν το ολοκαύτωμα του 1943 και που είναι τα μοναδικά ντοκουμέντα που διασώθηκαν από την καταστροφή του 1943.
  • Τα αρχεία των Γυμνασίων-Λυκείων Καλαβρύτων, Δάφνης και Κλειτορίας
  • Τα αρχεία των πρώην 65 κοινοτήτων, των τέως Δήμων Καλαβρύτων, Κλειτορίας και Δάφνης.
  • Αρχεία από τις εκκλησίες των κοινοτήτων του Δήμου Καλαβρύτων.
  • Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν και τα αρχεία του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Για την εγκατάσταση του Παραρτήματος των Γ.Α.Κ. στα Καλάβρυτα, ο Δήμος Καλαβρύτων προτίθεται να διαθέσει τους χώρους της πρώην Μαθητικής Εστίας, που το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας έχει παραχωρήσει στο Δήμο.

Επιπροσθέτως, ο Δήμος προτίθεται να αναλάβει της λειτουργίας του Παραρτήματος και της φύλαξης των αρχειακών συλλογών, διαθέτοντας προς τούτο, το αναγκαίο προσωπικό.

Τούτων δοθέντων, πιστεύουμε ότι, το αίτημα για ίδρυση Παραρτήματος των Γενικών Αρχείων του Κράτους στα Καλάβρυτα, είναι εύλογο και θα τύχει της αποδοχής σας.  

πηγηwww.patrasevents.gr        

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
9 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.