Η συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου Καλαβρύτων

άρθρο του Γιώργου Τσενέ.

Με τον νόμο 4513/2018 «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις», η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος μέλος της Ε.Ε. που απέκτησε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο και σε συνδυασμό με το νόμο 4430/2016 όπου ορίζεται ο Θεσμός «Κοινωνική και Αλληλέγγυος Οικονομία και α   νάπτυξη των φορέων και άλλες διατάξεις», δίνεται η δυνατότητα σε οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, να δημιουργήσουν ενεργειακή κοινότητα – συνεταιρισμό, με μοναδικό σκοπό την προώθηση στον ενεργειακό τομέα, της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας.

Σε εφαρμογή των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, π.χ. τα φωτοβολταϊκά συστήματα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Δήμου μας, των Συνεταιρισμένων Κτηνοτρόφων μας, των ΤΟΕΒ, (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων), σχολείων και άλλων φορέων, η σύμπραξη Δήμου με αντίστοιχους φορείς, με σκοπό τη συνεκμετάλλευση τέτοιων υψηλής απόδοσης συστημάτων, θα μπορούσε να συμβάλλει στην συνολική μείωση του ενεργειακού κόστους όχι μόνο των φορέων που θα συμπράξουν, αλλά και του συνόλου των συμπατριωτών μας.

Επί πλέον θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση οδοφωτισμού του Δήμου μας συνολικά, αντικαθιστώντας με τεχνολογία LED τους λαμπτήρες και εγκαθιστώντας παράλληλα, ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης, επιτήρησης και διαχείρισης με εφαρμογές (έξυπνων πόλεων).

Έτσι θα πετύχουμε τουλάχιστον εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 50%, με ότι αυτό συνεπάγεται στα Οικονομικά του Δήμου αφενός και αφετέρου δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το οικονομικό όφελος π.χ. σε μείωση δημοτικών τελών για το σύνολο των συμπατριωτών μας.

Σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή σαρώνει τα πάντα, εμείς ως Δήμος, έστω και με καθυστέρηση, θα πρέπει να προσελκύσουμε καινοτόμα προγράμματα που άλλοι Δήμοι έχουν εφαρμόσει ή πρόκειται να εφαρμόσουν.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

Τα πανηγύρια και οι φιέστες ίσως έχουν μικρότερη αξία από ένα έργο που θα συμβάλλει στην αλλαγή πορείας αυτού του τόπου, που δυστυχώς σιγά – σιγά συρρικνώνεται.

Γιώργος Τσενές

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαβρύτων

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
7 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.