Γυναικεία επιχειρηματικότητα και παρατηρητήριο κοινωνικών θεμάτων στην πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας

 Η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας της Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, κατά την οποία τέθηκαν στο επίκεντρο μείζονος σημασίας θέματα, όπως η στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, η συνεργασία με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η δημιουργία παρατηρητηρίου κοινωνικών θεμάτων.

«Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε θέσει υψηλά στην ατζέντα μας τα θέματα Ισότητας. Η παρούσα Επιτροπή θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση με γνώμονα την άρση αδικιών που τυχόν παρατηρούνται σε βάρος των συμπολιτών μας, ανεξαρτήτως φύλου. Και στόχος μας είναι αυτός: Με σεβασμό στον συνάνθρωπο, να αναπτύξουμε σημαντικές δράσεις» υπογράμμισε ο Απ. Κατσιφάρας.

Αρχικά στη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε η μελέτη για την αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ αμέσως μετά συζητήθηκε η δημιουργία Παρατηρητηρίου Κοινωνικών Θεμάτων Δυτικής Ελλάδος και η συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μέσω διαμόρφωσης προτάσεων πολιτικής και υλοποιούμενες δράσεις, καθώς και η σύνδεση με το ΚΕΘΙ Πάτρας.

Τέθηκε το θέμα της συνεργασίας με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ως συμβούλου γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της θέσης της γυναίκας στην τοπική οικονομία και την ανάπτυξη συνεργασιών με τους φορείς για την προώθηση του όλου θέματος.

Επιπλέον, συζητήθηκε η δικτύωση σε θέματα Ισότητας και η ενίσχυση των συνεργασιών σε επίπεδο Περιφέρειας, που στοχεύει στον ενιαίο και στρατηγικό κοινωνικό σχεδιασμό, όπου οι θεματικές διαστάσεις των πολιτικών ισότητας θα διασταυρώνονται με τα προφίλ των πληθυσμών - στόχων της Περιφέρειας, ο επιχειρησιακός προγραμματισμός θα οργανώνεται με βάση τις ανάγκες των χρηστών των υπηρεσιών, στοχεύοντας τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο προγραμματισμός εφαρμογής θα βασίζεται σε εξατομικευμένα πακέτα υπηρεσιών και τέλος, οι σύγχρονες μεθοδολογίες και τα εργαλεία δικτύωσης θα δικτυώνουν κοινωνικά τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και θα συνδέουν τους εμπλεκόμενους στην παροχή υπηρεσιών ισότητας και κοινωνικής προστασίας.

Παράλληλα, μείζονος σημασίας, όπως τονίστηκε στην Επιτροπή είναι η ενθάρρυνση της θέσης της γυναίκας στην τοπική οικονομία, η θέσπιση βραβείων Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς για την προώθηση της γυναικείας Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη δράσεων του ΠΕΠ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου ΕΣΠΑ που αφορούν σε δράσεις του ΕΚΤ, η ενίσχυση του γυναικείου αγροτικού συνεταιρίζεσθαι και η δημιουργία δικτύου μεντόρων για την υποστήριξη των γυναικών σε θέματα επιχειρηματικότητας.

Τέλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, τέθηκε το ζήτημα ενεργοποίησης του ρόλου της ΠΕΠΙΣ (Δημιουργία Ομάδας Έμφυλου Προϋπολογισμού) με τη δημιουργία ενός συγκροτημένου πλέγματος ενσωμάτωσης της διάστασης της έννοιας της ισότητας των φύλων, στις Πράξεις που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.


 

Ποιοι συμμετείχαν

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος (ως αναπληρωτής του Περιφερειάρχη), η Ντία Ζαχαροπούλου – Στούμπου Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας (ως εκπρόσωπο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας), η Δήμητρα Σιαηλή – Μπακούρη (ως αναπληρώτρια της Καλλιόπης Μπαρή, εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων), ο Δημήτρης Καραβίδας, Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Υποδομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ ως γραμματέας της Επιτροπής ήταν η Μαρία Σπάτα, υπεύθυνη Ισότητας της Π.Δ.Ε.


 

Αρμοδιότητες Επιτροπής

Σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται με απόφαση του Περιφερειάρχη, η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, με τη θητεία των μελών της να είναι τετραετής.

Οι αρμοδιότητές της καθορίζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 186 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης).

Έργο της Επιτροπής είναι:

α) Η μέριμνα και υποστήριξη της ένταξης της ισότητας των φύλων στην αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.

β) Η διατύπωση προτάσεων και η εισήγηση προς τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

γ) Η εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της ένταξης έργων στις Σ.Α.Ε.Π. που προωθούν τα ανωτέρω μέτρα και τις σχετικές δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών

δ) Η συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στην Περιφέρεια καθώς και με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.


 


 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
3 + 6 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.