ΓΥΜΝΆΣΙΟ ΔΑΦΝΗΣ θεατρική παράσταση ''Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά''

Με μια καταπληκτική θεατρική παράσταση τελείωσε και φέτος η σχολική χρονιά για το Γυμνάσιο της Δάφνης. Με τη σατιρική παράσταση "Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά" του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν οι μαθητές εντυπωσίασαν το κοινό που δεν σταμάτησε να χειροκροτά.
Η διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου κρατά το βασικό άξονα του παραμυθιού, που περιγράφει την περιπέτεια ενός βασιλιά με τα ρούχα, όμως οι καταστάσεις είναι σημερινές και ο λόγος είναι πολιτικός. Τα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά μ'αυτή την παράσταση σημαντικά κι επίκαιρα.
Ο βασιλιάς είχε παθολογική αγάπη για την εμφάνισή του. Ξόδευε όλα τα χρήματά του σε ρούχα.
Το πασίγνωστο παραμύθι, με την ιστορία του βασιλιά που έπεσε θύμα δύο… απατεώνων. Αυτοί διέδωσαν ότι μπορούν να κατασκευάσουν ένα μαγικό ύφασμα, το οποίο δεν μπορούν να δουν μόνον οι υποκριτές  και οι ανάξιοι  για τη θέση που κατέχουν.
Η βασίλισσα, οι κάτοικοι της χώρας, αλλά και ο βασιλιάς ο ίδιος κινδύνευαν να αποδειχθούν είτε ψεύτες είτε ανάξιοι, αν έλεγαν δημόσια αυτό που έβλεπαν, ότι δηλαδή δεν υπήρχε ύφασμα. Γι' αυτό προτίμησαν να εκθειάζουν την ομορφιά του υφάσματος και το κομψό ρούχο που δεν υπήρχε.
Συχνά, η εξουσία αλλά και η κοινωνία συνολικά αρνείται να δει την πραγματικότητα.
Βέβαια στο παραμύθι, η παραπλάνηση του βασιλιά δεν έγινε για ανιδιοτελείς σκοπούς. Οι δύο απατεώνες, που υποστήριξαν ότι θα υφάνουν το καταπληκτικό ύφασμα, ζήτησαν και πήραν χρήματα, χρυσό και μετάξια υψηλής ποιότητας, ώστε να υφάνουν. Κράτησαν τις πολύτιμες πρώτες ύλες και «ύφαιναν» μερόνυχτα το υποτιθέμενο ύφασμα.
Ανύπαρκτο «ύφασμα» παρέδωσαν και όλοι όσοι υποσχέθηκαν κομψά οράματα δικαιοσύνης και τις αξίες γρήγορης και εύκολης ευημερίας στην κοινωνία που μαγεύτηκε από τη λύση της μικρής προσπάθειας. Κανείς δεν ήθελε να θεωρηθεί υποκριτής ή ανάξιος, αποκαλύπτοντας την αλήθεια που κατά βάθος γνώριζε.
Ο βασιλιάς του Αντερσεν έστειλε στους απατεώνες, όταν ακόμα «ύφαιναν», δικό του άνθρωπο πιστό για να ελέγξει πώς πάει το έργο. Κι αυτόςδιαβεβαίωσε τον βασιλιά ότι το ύφασμα είναι καταπληκτικό, τα σχέδια μοναδικά. Είχε πειστεί για τις μαγικές ιδιότητες του υφάσματος και δεν ήθελε να χαρακτηριστεί ψεύτης ή ακατάλληλος για τη θέση του.
Το ίδιο άλλωστε ίσχυε για τον βασιλιά, που γυμνός, αλλά καμαρωτός, έδειξε το νέο ρούχο στον λαό. Ούτε βλάκας θα ήταν ούτε ακατάλληλος για την υψηλή θέση.
Τα παραμύθια έχουν ευχάριστο τέλος. Κάποιος είπε την αλήθεια και επειδή η γνώση είναι μεταδοτική, κατάλαβαν όλοι, ακόμα και ο ματαιόδοξος βασιλιάς, ότι δεν υπήρχε μαγικό ύφασμα. Στην πράξη, δεν είναι εφικτή η εύκολη λύση. Ούτε θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα. Κι όταν δεν υπάρχει εύκολη λύση, αρχίζει η σταδιακή εφαρμογή της δύσκολης.
Οι μικροί ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Κάτω από τις καθοδηγίες τους διευθυντή Βασίλη Γκουντέ αλλά και του μαθηματικού Βαγγέλη Κουρμανιώτη με την πολύτιμη βοήθεια της Φιλολόγου Χριστίνας Νικολοπούλου η παράσταση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Τα παιδιά που πήραν μέρος είναι τα εξής:
Αναστόπουλος Γιώργος
Σπηλιοπούλου Γιωργία
Σατολιά Αναστασία
Σατολιάς Νικόλας
Μπέγου Κωνσταντίνα
Βλάχου Άννα
 
Και του χρόνου παιδιά!!
 
Γιωργία Κουτσιουρή.  Δημοσιογράφος 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
18 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.