Γράφει ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος - Γελωτοποιοί και αχθοφόροι !!

Η εξελικτική πορεία της ανθρώπινης εφευρετικότητας, έχει να επιδείξει επιτεύγματα που κάθε φορά άλλαζαν την πορεία της ανθρωπότητας. Από την ανακάλυψη του τροχού,,της πυξίδας, του ηλεκτρισμού, της πενικιλίνης,,έως το πρόσφατο παρελθόν όπου ο Παγκόσμιος Ιστός -World Wide Web έκανε την εμφάνισή του, κάθε επιστημονική εφεύρεση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και σίγουρα δεν έγινε άμεσα αντιληπτή.

Ξεχωριστοί άνθρωποι περιθωριοποιήθηκαν και ονομάστηκαν παράφρονες, ρίχτηκαν στην ''πυρά'' επειδή τόλμησαν να υιοθετήσουν αποκλίνουσες για την τότε πραγματικότητα θέσεις.

Σήμερα η απόλυτη εξάπλωση του INTERNET σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη έχει δώσει την ίδια δυνατότητα πρόσβασης στην πληροφορία και την επικοινωνία σε όλους, από τον πιο απομονωμένο άνθρωπο μέχρι τον κάτοικο τον μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο.

ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΘΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Η αδυναμία όμως να γίνει αποδεκτή από όλους, μια δεδομένη κατάσταση, είναι και πάλι υπαρκτή.

Υπάρχουν άνθρωποι που εμμένουν στην περιορισμένη αντίληψή τους και φαντασιώνονται μια παγκόσμια κατάσταση τύπου Βόρειας Κορέας όπου η πληροφορία και η είδηση αποτελούν προνόμιο ελαχίστων εγκαθέτων της οικονομικής ή πολιτικής εξουσίας, ο δε σχολιασμός και η ελεύθερη άποψη από τον απλό πολίτη αποτελούν βαρύτατο αδίκημα. Ονειρεύονται μια κατάσταση στην οποία κατευθυνόμενες και κατεψυγμένες ειδήσεις, σαν πτώματα με ζυγωματικές υποστάσεις, θα είναι η μοναδική τροφή ενημέρωσης. Τραγικά μόνοι, με ακόλουθους κάποιους που επιθυμούν να είναι Βασιλικότεροι του Βασιλέως και να παίζουν τον ρόλο του άμισθου αχθοφόρου ακολουθούν την πορεία μιας ξεχασμένης μειονότητας.

Αντιλήψεις χωρίς νόημα που προκαλούν το γέλιο.

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που ασχολούνται επιστημονικά- επαγγελματικά με την διακίνηση της είδησης, κατάλαβαν πολύ νωρίς την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σε παγκόσμια βάση και παρά τις αρχικές αντιδράσεις, ακολούθησαν τον ''ποταμό''

Δεν κατέφυγαν σε ανούσιες απειλές και ύβρεις.

Αυτό συνέβη γιατί αφ' ενός ήταν μια απροσπέλαστη πραγματικότητα και εφ' εταίρου γιατί έγινε αντιληπτό ότι η δράση των διάσπαρτων blogs σε όλη την επικράτεια, αύξησε κατακόρυφα την διεισδυτικότητα και την αμεσότητα τους στο συμβάν με μηδενικό κόστος. Οι συνεργασίες μεγάλων ηλεκτρονικών μέσων, ραδιοφώνων, τηλεοπτικών σταθμών, εφημερίδων, με bloggers, λειτουργούν καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζουν την ενημέρωση.

Η δυνατότητα κοινωνικής δικτύωσης και η ευχέρεια που δίνουν τα μέσα επικοινωνίας στον κάθε έναν, να ασκεί αυτό που ονομάζεται "δημοσιογραφία του πολίτη", είναι κατανοητή, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Όσον αφορά την νομιμότητα τέλος, το σύνταγμα της Ελλάδας είναι απολύτως σαφές και στο άρθρο 14 μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής :

'Αρθρο 14: (Ελευθερία του Τύπου)

1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους. 
2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

5. Καθένας ο οποίος θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα ή εκπομπή έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης επανόρθωσης. Καθένας ο οποίος θίγεται από υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή έχει, επίσης, δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση άμεσης δημοσίευσης ή μετάδοσης της απάντησης. Νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα απάντησης και διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση επανόρθωση ή η δημοσίευση και μετάδοση της απάντησης.

Τι να μεταδίδεις από την Πιονγιάνγκ; Τι από την Αθήνα; η ηλεκτρονική απόσταση είναι παντού η ιδια. Η πραγματική όμως;;;;;

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 1 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.