Γράφει η Γ.Κουτσιουρή : Μεγάλη απειλή για τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια της Ελλάδας

"Εάν η Ελλάδα καταστραφεί τελείως, θα μείνει μια ελιά, ένα κλήμα και μια βάρκα. Είναι αρκετά για να ξαναχτιστεί από την αρχή"
Τα λόγια του νομπελίστα μας ποιητή Ο. Ελύτη αποκτούν σήμερα μια άλλη βαρύτητα.
 
Ούτε ελιά φαίνεται ότι θα απομείνει, ούτε κλήμα. Και ας μην μιλήσουμε για βάρκα.
 
Ένα βακτήριο που μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ και προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία απειλεί να προκαλέσει «μείζονες επιπτώσεις» αν εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Στις 6 Ιανουαρίου 2015 δημοσιοποιήθηκε έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με την οποία προειδοποιεί πως "Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή"..
Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
«Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η xylella fastidiosa, ένα βακτήριο που συναντάται ευρύτατα στην αμερικανική ήπειρο, είναι η αίτια που καταστρέφονται τα ελαιόδεντρα στην επαρχία Lecce της Απουλίας και νοτιότερα», δήλωσε η ερευνήτρια Anna Maria Donghia, επικεφαλής του προγράμματος διαχείρισης φυτασθενειών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου του Μπάρι, «και τώρα διευρύνουν την ελεγχόμενη περιοχή όλο και περισσότερο, προσπαθώντας να διαπιστώσουν το εύρος της εξάπλωσής του».
Το παθογόνο βακτήριο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα και έχει ήδη επισημανθεί σαν αιτία της καταστροφής όλων των ελαιόδεντρων, σε μια έκταση πάνω από 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στην πόλη του Lecce.
Σύμφωνα με την άποψη της EFSA, «το βακτήριο προσβάλλει ειδικά τους ιστούς του δένδρου, που διευκολύνουν τη διάχυση του νερού στα φυτικά μέρη, γνωστούς σαν ξυλώδης ιστούς, και τα έντομα της Ευρώπης, που τρέφονται με τις εκκρίσεις από τους προσβεβλημένους ξυλώδεις ιστούς, πρέπει να θεωρούνται "δυνητικοί ξενιστές", "μεταφορείς" και "μεταδότες” της αρρώστιας». Και η Dοnghia συμπλήρωσε ότι «μπορεί να μεταδίδεται από διάφορα είδη εντόμων, που είναι γνωστά ότι φωλιάζουν στα φυλλώματα. Δεν υπάρχει καμιά επιτυχία στη θεραπευτική προσπάθεια για αντιμετώπιση της Xylella Fastidiosa, όταν αυτή εξαπλωθεί στα δένδρα μιας περιοχής, διότι υπάρχουν πολλοί ξενιστές οργανισμοί που μπορούν να τη διαδώσουν». «Η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην προστασία των μη προσβεβλημένων δέντρων και τον "έλεγχο" των εντόμων που μεταφέρονται με εισαγόμενα φυτά».
«Η φυτασθένεια αυτή μπορεί να εξελιχτεί σε μέγιστο πρόβλημα με τεράστιες συνέπειες», δήλωσε ο Francesco Sefarini, επικεφαλής του τμήματος περιβάλλοντος του «Διεθνούς Συμβούλιου ελαιολάδου» που εδρεύει στη Μαδρίτη.
 
Η επιδημία στην Ιταλία έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο η EFSA επισημαίνει ότι η καταπολέμηση του βακτηρίου είναι δύσκολη και απαιτεί χρήση εντομοκτόνων για την καταπολέμηση των φορέων του.
Η έκθεση ζητά ακόμα ελέγχους στα εισαγόμενα φυτά και το πολλαπλασιαστικό υλικό.
 
Πόσο μπορεί να μας προβληματίζει όλο αυτό ειδικά εμάς τους Έλληνες; 
 Όλα στο βωμό της παγκοσιοποίησης. Όλα στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων (π.χ. βιομηχανίες φυτοφαρμάκων). Το αποτέλεσμα: η πλήρης καταστροφή του πρωτογενή τομέα αλλά και η καταστροφική επίδραση του δηλητηριασμένου λαδιού και κρασιού από τα φυτοφάρμακα, στην υγεία των πολιτών.
Ποιά μέτρα έχουν παρθεί στην Ελλάδα για την περίπτωση εισβολής του βακτηρίου;
Ποιά μέτρα έχει πάρει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  για μια περιοχή που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα και αμπελώνες και που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αν οχι το μεγαλύτερο, ζει από αυτά;
 
Η απάντησή μου στο μεγάλο μας ποιητή σήμερα είναι ότι:
"Αν καταστρέψεις την Ελλάδα θα σου απομείνει ένας Εφιάλτης, μια Γερμανίδα τουρίστρια κι ένας Γενίτσαρος. Και μ' αυτά τα τρία μάλλον την ξαναφτιάχνεις...."
 
Και σίγουρα θα μου απαντούσε:
 
"Τόσο δύσκολο, μα τόσο δύσκολο ν' αφήσεις την εποχή σου να σε σφραγίσει , χωρίς να σε παραχαράξει"
 
Κουτσιουρή Γεωργία
 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
11 + 8 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.