Γεωπάρκο Χελμού-Βουραικού : Μοχλός Ανάπτυξης και Ανάδειξης της Τοπικής Κοινωνίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού με τίτλο «Δίκτυο Γεωπάρκων: Μοχλός Ανάπτυξης και Ανάδειξης  της Τοπικής Κοινωνίας», το Σάββατο στις 9 Μάιου στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας», στην πόλη των Καλαβρύτων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου "Ενέργειες Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης της εγκεκριμένης Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του εθνικού πάρκου Χελμού-Βουραϊκού» του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013».

Ομιλίες παρέθεσαν ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, κ. Γρηγόρης Ιατρού (Καθ. Βιολογίας Παν. Πατρών), ο οποίος παρουσίασε τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού. Στην συνέχεια μίλησε ο κ. Νικόλαος Ζούρος (Γεωλόγος, Καθ. Τμήμα Γεωγραφίας Παν. Αιγαίου, Δ/ντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου), ο οποίος αναφέρθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Για το Γεωπάρκο Χελμού Βουραϊκού και συγκεκριμένα για τις Γεωδιαδρομές και τη Γεωλογία του πάρκου μίλησε ο κ. Γιώργος Ιλιόπουλος (Γεωλόγος, Επίκ. Καθ. Παλαιοντολογίας-Στρωματογραφίας, Τμήμα Γεωλογίας Παν. Πατρών). Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (Δρ. Γεωλογίας, Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας) αναφέρθηκε στην συμβολή του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών στην επιστήμη και την ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον μίλησαν για το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, ο κ. Χαράλαμπος Φασούλας (Δρ. Γεωλογίας, Παν. Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης) και για το Γεωπάρκο Βίκου –Αώου, ο κ. Παναγιώτης Πάσχος (Δρ. Γεωλογίας ΕΚΒΑΑ – ΙΓΜΕΜ). Παρόν ήταν ο κ. Χρήστος Χρυσομάλλης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο οποίος χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας και παρέμεινε στο Προεδρείο, καθόλη τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίας. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής Καλαβρύτων (κ.κ. Δ. Κοντογιάννης και Ν. Μαγκαφάς). Η κα. Ειρήνη Θεοδοσίου, εκπρόσωπος της Επιτροπής Γεωλογικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, τίμησε με την παρουσία της την ημερίδα και οι τοποθετήσεις της ήταν πολύ επικοδομητικές στη συζήτηση.

Κατά την απογευμετική συνεδρία, την οποία συντόνισε και χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων, κ. Χαρίλαος Ερμείδης, ομιλίες παράθεσαν ο κ. Νικόλαος Λαμπράκης (Καθ. Υδρογεωλογίας-Υδροχημείας, Τμήματος Γεωλογίας Παν. Πατρών) σχετικά με το έργο που ολοκληρώθηκε, για την καταγραφή και ποιότητα των υδατικών πόρων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, καθώς και ο κ. Κων/νος Κυριακόπουλος (Τεχνολόγος-Γεωπόνος, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Κλειορίας-Ακράτας) σχετικά με τις δράσεις του ΚΠΕ και τη συνεργασία του με τον Φορέα Διαχείρισης. Τέλος, εκπρόσωποι του ΟΣΕ αναφέρθηκαν στις εξελίξεις για την αναβάθμιση του οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού-Καλαβρύτων.

Την Κυριακή 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε το 35ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, με σημείο εκκίνησης την πλατεία του ΟΣΕ Καλαβρύτων και τερματισμό στο σταθμό ΟΣΕ Διακοφτού. Κατά μήκος της διαδρομής, οι πεζοπόροι απόλαυσαν το μοναδικό τοπίο της περιοχής αλλά και τοπικά γλυκίσματα που προσφέρονταν από τους διοργανωτές.

Η περιοχή ευθύνης του ΦΔ έχει τεράστια οικολογική αξία καθώς περιλαμβάνει 5 περιοχές του δικτύου Natura 2000 και πλήθος ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και η διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αποτελεί προτεραιότητα του ΦΔ Χελμού–Βουραϊκού και η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί μέσω της στήριξης ανάλογων μελλοντικών δράσεων.

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.