Με φωτιές το 1821, παραμονή της 25ης Μαρτίου στην Δάφνη Καλαβρύτων

Και φέτος όπως κάθε χρόνο η 25η Μαρτίου στη Δάφνη όπως και σε όλο το δήμο Καλαβρύτων είναι ξεχωριστή γιορτή.
Την παραμονή το πρωί οι γιορτές στα σχολεία γίνονται με μεγαλοπρέπεια. Τα παιδιά και οι παρευρισκόμενοι τιμούν τους ήρωες με θεατρικά δρώμενα, ποιήματα και τραγούδια. Παντού υπάρχουν οι πίνακες με τους αγωνιστές σα να βρίσκονται και οι ίδιοι εκεί. Ο κεντρικός δρόμος είναι στολισμένος με σημαίες μικρές και μεγάλες. Τα σπίτια επίσης.
Το βράδυ της 24ης οι νέοι της Δάφνης κρατώντας δάδες στα χέρια πηγαίνουν σε ένα ύψωμα που λέγεται "Ράχη". Εκεί είναι σχηματισμένο το νούμερο "1821". Στη μνήμη εκείνων των αγωνιστών, ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και ανάβουν τους συγκεκριμένους αριθμούς. Όλη η περιοχή γεμίζει φως. Επικρατεί ησυχία και κατάνυξη. Από τους γύρω λόφους ακούγονται πυροβολισμοί. Εκείνη τη στιγμή είναι σαν να ροβολούν οι Πλαπουταίοι το Μαίναλο, και ακούγοντας Κολοκοτρωναίϊκα ντουφέκια να σπεύδουν για βοήθεια.
Κανείς δεν πρέπει να χάσει αυτό το τελετουργικό. Το σκηνικό κλείνει με πολλά βεγγαλικά, αλλά η βραδιά δεν τελειώνει.
Συνεχίζεται στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας με μια μεγάλη ολονυκτία. Όλοι οι κάτοικοι τιμούν την Πλατυτέρα των ουρανών ψάλλοντας τα εγκώμιά της όλο το βράδυ.
Το πρωί όμως ξεκούραστοι παρευρίσκονται στην δοξολογία και την μαθητική παρέλαση και σέρνουν το χορό στο γλέντι που ακολουθεί στο κέντρο του χωριού.
 
Και του χρόνου.
 
Κουτσιουρή Γεωργία 
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
CAPTCHA
1 + 11 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.