Φον Ράου, Φον Ρίχτερ και Θανάσης Παπαδόπουλος

Διαβάζουμε στην "Π", ότι ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατακεραυνώνει τον Γερμανό καθηγητή Χαϊνς Ρίχτερ, που σε δηλώσεις του στη Γερμανία εμφανίσθηκε ως συνήγορος των ναζί ισχυριζόμενος «ότι στα Καλάβρυτα κάψαμε και σκοτώσαμε επειδή εσείς μας κτυπήσατε πρώτοι»!

Όταν τέθηκαν υπόψη του Δημάρχου Καλαβρύτων οι δηλώσεις Ρίχτερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπαδόπουλος μεταξύ των άλλων απάντησε ότι, «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τον αγώνα και ζητάμε να καταβληθούν οι επανορθώσεις και αποζημιώσεις, που άλλωστε έχουν τη στέρεη τεκμηρίωση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της ομοσπονδιακής Γερμανικής Βουλής, επειδή διαπιστώνουμε ότι κάποιοι Γερμανοί δεν εννοούν να βάλουν μυαλό»!

Ας πάμε κάμποσα χρόνια πριν, συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου του 2018, μία μέρα μετά την 75η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στο άρθρο του δημοσιογράφου και ιστορικού Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, με τίτλο «Ατιμώρητο μέχρι και σήμερα το μακελειό στα Καλάβρυτα», που φιλοξένησε τότε η Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk. (πηγή: dw.com)

Μετά από ένα σύντομο χρονικό των γεγονότων, ο αρθρογράφος σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά τη διαχείριση του παρελθόντος τα Καλάβρυτα είναι σήμερα διχασμένα. Αυτό φάνηκε και κατά την επίσκεψη του τότε γερμανού Προέδρου Γιοχάνες Ράου το 2000, ο οποίος είχε εκφράσει μεν τη θλίψη και τη ντροπή του, ωστόσο ούτε ζήτησε συγνώμη, ούτε αναφέρθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων. Πέρα όμως από μια σειρά πρωτοβουλιών αρωγής στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών, μέχρι και σήμερα (οι αποζημιώσεις) ουσιαστικά δεν δόθηκαν. Ο γενικότερος στόχος, όπως έχει διατυπωθεί από αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «με την πάροδο του χρόνου να επιτευχθεί η αποδυνάμωση ή παραγραφή αξιώσεων των άλλοτε αντιπάλων μας».

Μέχρι σήμερα όμως ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο: «Μέχρι και σήμερα η Ένωση Θυμάτων Καταβρυτινού Ολοκαυτώματος δεν έχει αποσύρει τις αγωγές αποζημίωσης. Μπορεί τον Ιούνιο του 2005 ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος να τιμήθηκε με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας για τη διάθεση συμφιλίωσης που επέδειξε. Ωστόσο όταν η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι (ο Θ. Παπαδόπουλος) ήταν διατεθειμένος να αποσύρει την αξίωση αποζημιώσεων, ο ίδιος βρέθηκε αντιμέτωπος με τις οργισμένες διαμαρτυρίες μεγάλου αριθμού συμπολιτών του και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κατηγορηματική διάψευση. H σφαγή των Καλαβρύτων παραμένει ανοιχτή πληγή και συμβολίζει μέχρι και σήμερα εκατοντάδες παρόμοιων, διαπραχθέντων στην Ελλάδα, εγκλημάτων, από το Δίστομο μέχρι την Κάνδανο».

ΟΥΔΕΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΟ...

 

Β. Αποστολόπουλος

Προσθήκη νέου σχολίου

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
3 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.